Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Slecht functioneren bespreekbaar maken

Is het functioneringsgesprek de juiste plek om slecht functioneren bespreekbaar te maken? Daarover gaat dit artikel. Wanneer de medewerker slecht functioneert: hoe maakt u dat bespreekbaar?

Is het functioneringsgesprek de juiste plek?

Slecht functioneren bespreekbaar makenDe vraag of het functioneringsgesprek de juiste plek is om slecht functioneren van medewerkers bespreekbaar te maken is een terechte vraag. Het antwoord is: eigenlijk is dit niet de juiste plek! Een functioneringsgesprek is niet bedoeld om de medewerker te verrassen. Wanneer u het als leidinggevende op de juiste wijze doet, dan hoort de medewerker tijdens het functioneringsgesprek wat hij/zij al weet. U bevestigt formeel wat u in de loop van het jaar besproken hebt.

Ernstige twijfels

Wanneer er ernstige twijfel bestaat over het functioneren van de medewerker is het de vraag of het functioneringsgesprek op dat moment de aard krijgt van een slecht nieuws gesprek en ook of het niet verstandig is een verbetertraject op te starten.

Niet wachten

Is er sprake van slecht of matig functioneren? Wacht dan niet te lang maar stel het meteen aan de orde en maak het direct bespreekbaar. Medewerkers hebben er recht op om te weten waar zij aan toe zijn, hoe vervelende het voor hun soms ook is.

Rol leidinggevende

Als leidinggevende hebt u een belangrijke rol bij het gesprek over slecht functioneren. Onderschat de impact van een slechte beoordeling niet. U moet dus goed beslagen het gesprek ingaan. Goede voorbereiding is van belang.

Voorbereiding van het gesprek

Een goede voorbereiding van het gepsrek is belangrijk. Benoem als voorbereiding voor uzelf precies waarom uw medewerker niet functioneert. Hebt u daar hulp bij nodig? Lees dan ook het artikel: 11 oorzaken voor onvoldoende functioneren van de medewerker. Het kan u helpen om de juiste woorden te vinden. Wees specifiek en duidelijk over de aspecten waarom u vindt dat uw medewerker niet voldoende functioneert of waarom u denkt dat de motivatie onvoldoende is.

Tips

We hebben een aantal tips voor u als leidinggevende:

  • De basistip is om gedrag bespreekbaar te maken zonder er een oordeel over de persoon aan te koppelen. Maak gedrag bespreekbaar en beperk u tot de feiten en laat u niet leiden door eigen irritaties en ergernissen of emoties
  • probeer u te baseren op waarneembaar gedrag en voorkom dat u er een oordeel aan koppelt
  • probeer te voorkomen dat u meegesleurd wordt door de emoties van de medewerker
  • probeert te voorkomen dat het gesprek blijft cirkelen in het negatieve en spreek een traject af gericht op het verbeteren van het functioneren. Zie ook: vragen bij het verbetertraject.

Leerdoelen voor de training

We hebben nog meer leerdoelen voor de training functioneren en beoordelen uitgewerkt.

Leerdoelen functioneren en beoordelen

Training en coaching

Bekijk de training functioneren en beoordelen voor leidinggevenden en managers.

Training functioneren en beoordelen

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

E-book: HSP label of labiel?

E-book met als titel: hoogsensitief, label of labiel? Bestel dit ebook via de webshop!

HSP ebook

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.