Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

De medewerker past niet in de functie

Medewerker past niet in de functie: een reden voor disfunctioneren of onvoldoende functioneren? Echter dit wordt bijzonder snel gezegd en de vraag is wat er dan niet past.

Wees specifiek

Het eerste belangrijke punt is: wees specifiek in het benoemen waarom de medewerker niet past in de functie.

  • Is de medewerker te weinig geschoold voor de functie?
  • Heeft de medewerker te weinig ervaring?
  • En wat ontbreekt er dan precies aan?

Maar er kunnen veel meer redenen zijn zoals:

  • De medewerker is overgekwalificeerd voor de functie of te weinig gekwalificeerd voor de functie
  • Er is te weinig affiniteit met het vakgebied binnen jouw organisatie
  • De medewerker beschikt over eigenschappen die hij/zij in de functie niet kwijt kan en/of de functie vraagt eigenschappen of persoonskenmerken waarover de medewerker niet beschikt

Functie- en taakomschrijving

Webinar over verbetertraject of functioneringstraject

Bekijk ons webinar over het verbetertraject of functioneringstraject.

Webinar verbetertraject

E-book over verbeterplan

Bestel ons e-book over het verbeterplan (PDF)!

E-book verbeterplan

Verbetertraject starten?

Soms wordt een verbetertraject opgestart omdat de medewerker niet in de functie past. Ook dit vraagt nadere omschrijving. Want stel dat je gelijk hebt en de medewerker past daadwerkelijk niet in de functie dan zal een verbetertraject niet helpen. In dit geval adviseer ik een traject gericht op loopbaanbegeleiding of indien er geen andere plek is binnen jouw organisatie zelfs outplacement.  Echter: er ligt nog wel een vraag voorafgaand aan de conclusie: wie stelt vast dat de medewerker niet geschikt is voor de functie en hoe stel je dat vast? Een mogelijk verbetertraject zou dus kunnen bestaan uit onderzoek naar de match tussen de functie-eisen en de kwaliteiten die de medewerker in huis heeft. Zie ook: verbetertraject,

Objectief vaststellen

Wanneer past iemand in zijn/haar functie? Wanneer voldaan wordt aan de functie-eisen. Als het goed is heb je dat beschreven in een heldere functieomschrijving. In deze functie- en taakomschrijving moet opgenomen zijn:

  • Over welke kennis (eventueel diploma's) de medewerker moet beschikken
  • Over welke vaardigheden de medewerker moet beschikken
  • Over welke eigenschappen en persoonskenmerken de medewerker moet beschikken

Is er sprake van te weinig kennis?

Indien er sprake is van te weinig kennis dan is hier zeker wat aan te doen door gerichte scholing, training of coaching. Je moet dan wel kunnen benoemen waar het precies om gaat en die scholing aanbieden die past om het hiaat op te vullen.

Te weinig vaardigheden?

Ook indien de medewerker over te weinig vaardigheden beschikt, kun je dit door training en coaching oplossen. Om welke vaardigheden gaat het precies? Zijn het werkgerelateerde vaardigheden (zoals metselen, schilderen) of betreft het sociale vaardigheden (communicatie, assertiviteit, omgangsvormen, klantgerichtheid)?

Niet de juiste persoonskenmerken?

Ook dit komt voor: de medewerker beschikt niet over de gewenste persoonskenmerken. Een voorbeeld is een locatiemanager bij een zorginstelling die bij nader inzien een lucht/watertype bleek te zijn (zie eigenschappen) terwijl de functie een vuur/aardetype vereiste. In dat geval is een verbetertraject gericht op het verbeteren van functioneren zinloos. Karakters van mensen verander je niet (en wij ook niet trouwens).

Onjuiste attitude?

Beschikt de medewerker niet over de juiste attitude (houding en gedrag)? In dat geval is er soms wel iets aan te doen. De vraag is: hoe komt dit? Wat is de oorzaak?

Onvoldoende functioneren

Wat is onvoldoende of slecht functioneren?

Onvoldoende functioneren

Verbetertraject

Bekijk de mogelijkheden voor een verbetertraject.

Verbetertraject

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.