Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Functieomschrijving en taakomschrijving

Functieomschrijving en taakomschrijving: wat is het nut daarvan? Een functie- en taakomschrijving oftewel een functieprofiel speelt een rol vanaf de werving van een nieuwe medewerker tot de dag dat de medewerker uit dienst treedt. In de tussenliggende periode is het functieprofiel ook van belang bijvoorbeeld bij de beoordeling van het functioneren van de medewerker.

Wat staat er in het functieprofiel?

De volgende onderdelen worden opgenomen in de functieomschrijving:

 • plaats van de functionaris binnen de organisatie
 • doel van de functie
 • verantwoordelijkheden die men binnen de functie heeft
 • bevoegdheden
 • taken
 • benodigde kennis, vaardigheden en attitude of eigenschappen

Waarom is het belangrijk?

Een functiebeschrijving is de basis voor het gehele proces van functioneren en beoordelen van jouw medewerkers. Het dient als leidraad, als gids voor de organisatie en voor de medewerker. Zie ook: de gesprekkencyclus binnen organisaties

 

Functie- en taakomschrijving

Onlinetraining: functioneren en beoordelen

Schaf via onze webshop de webinar aan over functioneren en beoordelen.

Webinar functioneren en beoordelen

Training functioneringsgesprekken

Bekijk de training functioneringsgesprekken voor leidinggevenden en managers. Wij verzorgen de training op maat.

Training functioneringsgesprekken

Voorbeeld downloaden?

Wil je een voorbeeld van een mogelijk functieprofiel? Je kunt gratis een voorbeeld downloaden die je naar jouw eigen smaak kunt aanpassen.

Wanneer gebruik je een functieprofiel?

Een functieprofiel gebruik je doorlopend. We noemen wat voorbeelden:

 • Bij werving van nieuwe medewerkers

  Bij de werving- en selectieprocedure is het functieprofiel een goede basis voor het opstellen van de vacature. Wanneer je dit goed voor elkaar hebt, stel je de juiste tekst op en bespaart het bovendien veel tijd.

 • Bij selectiegesprekken en sollicitatiegesprekken

  Ook tijdens de selectiegesprekken kun je de kandidaten maar ook de CV’s van de kandidaten tegen het licht houden van jouw functieprofiel. Voldoen zij aan de eisen die jouw organisatie stelt in deze functie? Matcht het met de organisatiebehoefte? En wanneer het niet matcht: hoe komt dat?

 • Bij het functioneringsgesprek

  Tijdens het functioneringsgesprek is het functieprofiel de basis. Wanneer je praat met jouw medewerker over functioneren dan gaat het primair over: hoe oefent de medewerker zijn taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden uit?

 • Beoordelen

  Aan het functieprofiel kun je jouw beoordelingssystematiek koppelen. Want net als bij het functioneringsgesprek gaat het over het beoordelen van het functioneren van de medewerker. Hoe beoordeel je de medewerker qua uitoefening van taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden?

 • Belonen

  Jouw loongebouw en beloningssystematiek kun je ophangen aan het organisatiemodel om zo tot een eerlijke verdeling binnen de organisatie te komen.

 • Interne afstemming en communicatie

  Een functieprofiel is de basis voor interne communicatie. Het voorkomt dat zaken dubbel worden gedaan of dat er taken zijn waar niemand verantwoordelijk voor is. Het helpt om een goede balans te creëren tussen verantwoordelijkheden en bevoegdheden. In ieder geval word je gedwongen om hier goed over na te denken.

 • Inkrimping en afspiegelingsbeginsel

  Juist bij inkrimping zijn het functieprofiel en organisatiemodel doorslaggevend om het afspiegelingsbeginsel goed te kunnen toepassen. Daarmee voorkom je dat die medewerkers naar huis worden gestuurd die je eigenlijk niet kunt missen.

Functioneren: wat verwacht je van de medewerker?

Een functieprofiel geeft duidelijkheid. In feite leg je vast wat je van de medewerker verwacht. Medewerkers kunnen pas functioneren wanneer duidelijk is gemaakt door jouw organisatie wat goed functioneren is.

Wat is goed functioneren?

Up-to-date houden

Functieprofielen moeten voortdurend geactualiseerd worden. De tijd verandert, jouw organisatie ook en de functies binnen jouw organisatie plus de functie-eisen veranderen bij voortduur. Het is van belang om van tijd tot tijd de functie- en taakomschrijving bij te stellen. Heb je dat geregeld binnen jouw organisatie?

Bespreekbaar maken

Een functieprofiel over de schutting gooien bij jouw medewerker heeft weinig nut. Het is van belang om verwachtingen bespreekbaar te maken. Iedere medewerker wil duidelijkheid over wat er van hem/haar verwacht wordt. Het is de basis voor goed functioneren of om vast te stellen wanneer er sprake is van onvoldoende functioneren.

Functioneren en beoordelen

Dit artikel schreef ik in de serie over functioneren en beoordelen. Meer weten?

Functioneren en beoordelen

Leerdoelen voor de training

Ik heb nog meer leerdoelen voor de training functioneren en beoordelen uitgewerkt.

Leerdoelen functioneringsgesprekken

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.