Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Onvoldoende geschoold en daardoor slecht functioneren?

Is er sprake van disfunctioneren wegens gebrek aan scholing, achterhaalde of verouderde kennis? Hoe kan dat? Wat kun je eraan doen?

Onvoldoende functioneren?

Onvoldoende training of scholing c.q. te weinig kennis kan beoordeeld worden door de werkgever als zijnde: onvoldoende functioneren.

Dat is overigens niet geheel terecht. Mijn stelling is: onvoldoende scholing zou geen reden mogen zijn voor gebrekkig functioneren. Onvoldoende kennis of te weinig vaardigheden wel! Waarom kan onvoldoende scholing geen reden zijn voor gebrekkig functioneren? Omdat er sinds 2015 een scholingsplicht is waar de werkgever aan moet voldoen. Iedere werkgever moet voldoende zorg besteed hebben aan de medewerkers. Dat is in het nieuwe ontslagrecht een aanvulling op wat goed werkgeverschap wordt genoemd, ingevoerd door de overheid in het kader van duurzame inzetbaarheid.  

Kortom: het zou niet zo mogen zijn dat een medewerker onvoldoende functioneert omdat hem/haar te weinig scholing is aangeboden. Dan zou de werkgever te kort schieten namelijk. Het kan natuurlijk wel dat de medewerker geweigerd heeft om aangeboden scholing te volgen. Dan is het van belang om dat schriftelijk vast te leggen.

Gebrek aan kennis kan wel reden zijn tot disfunctioneren. Want zelfs al heeft de medewerker de scholing gevolgd dan is de vraag of hij/zij ook de kennis heeft verworven.

Onvoldoende scholing

Webinar over verbetertraject of functioneringstraject

Bekijk ons webinar over het verbetertraject of functioneringstraject.

Webinar verbetertraject

E-book over verbeterplan

Bestel ons e-book over het verbeterplan (PDF)!

E-book verbeterplan

Scholingsplicht verhoogt inzetbaarheid

De door de overheid ingevoerde scholingsplicht heeft als doel om langer en breder inzetbaar te blijven. Werkgevers zijn verplicht scholing aan te bieden die nodig is voor de uitoefening van de functie van de medewerker. Een werknemer ontslaan kan niet wanneer niet aan de scholingsplicht is voldaan.

Indien de medewerker toch over onvoldoende kennis beschikt kan er reden zijn om een verbetertraject te starten. Het volgen van opleiding, cursus, bijscholing en nascholing kan daar onderdeel van uitmaken.

Te weinig kennis?

Gebrek aan scholing zou dus geen probleem mogen zijn. Is dat toch het geval dan is er achterstallige scholing die via een verbeterplan zal moeten worden ingehaald. Gebrek aan kennis kan wel een reden voor disfunctioneren zijn. Maar hoe stel je dat vast?

  • Op zich is jouw medewerker wel gemotiveerd voor de functie. Hij/zij is loyaal aan de organisatie. Maar telkens weer moet je vaststellen dat er bepaalde inzichten of kennisaspecten ontbreken. Ik merk vaak dat dit voorkomt bij medewerkers die zijn doorgegroeid binnen de organisatie. Op basis van inzet en loyaliteit hebben ze zich een plek verworven maar als het erop aankomt, ontbreekt het juiste opleidingsniveau.
  • Toch is het zaak om zo objectief mogelijk vast te stellen wat er dan aan scholing ontbroken heeft bij de medewerker. Enerzijds: wat is er aan scholing en opleiding nodig in deze functie? Anderzijds: wat heeft de medewerker aan kennis en ervaring in huis?

Een voorbeeld uit de praktijk. Een medewerker van rond de 55 jaar werd verweten dat hij gebrek aan kennis had. Hij werkt in de techniek. Op zich was hem scholing genoeg aangeboden door de werkgever en hij heeft dit ook wel gevolgd. Maar de nieuwe digitale technieken kon hij zich onvoldoende eigen maken omdat hij daar te weinig affiniteit mee had.

Gezamenlijke verantwoordelijkheid werkgever en werknemer

De verantwoordelijkheid voor scholing, cursussen, opleidingen en trainingen eenzijdig bij de werkgever of werknemer neerleggen is geen optie. Beide zijn verantwoordelijk. Werkgevers hebben zoals gezegd de scholingsplicht. Maar medewerkers hebben ook een verantwoordelijkheid om bij te blijven op hun vakgebied en in staat te blijven om de eigen werkzaamheden en taken naar behoren uit te voeren.  Is er binnen jouw organisatie plaats voor strategisch opleidingsbeleid? Daardoor kun je dit soort situaties voorkomen waarbij de medewerker niet functioneert wegens te weinig kennis en vaardigheden.

Diverse mogelijkheden

Er zijn tal van mogelijkheden in de situatie dat er sprake is van te weinig scholing:

  • Je kunt de kennis en vaardigheden van de medewerker inventariseren via een EVC-traject en daarop aanvullende scholing en opleiding laten volgen
  • Je kunt middels een assessment laten vaststellen over welk niveau de medewerker beschikt
  • Het verschil is aan te vullen met gerichte cursus, training, coaching en opleiding

Onvoldoende functioneren

Wat is onvoldoende of slecht functioneren?

Onvoldoende functioneren

Verbetertraject

Bekijk de mogelijkheden voor een verbetertraject.

Verbetertraject

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Authentiek communiceren

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Authentiek communiceren!

ebook communicatie

Meer informatie

Twee aanbiedingen t/m 16 december

We hebben t/m 16 december een aantal aanbiedingen.

Nieuwste e-book - de valkuilenbibliotheek

Valkuilenbibliotheek

Het e-book De Valkuilenbibliotheek beschrijft 141 valkuilen met als doel om handvatten te bieden en deze patronen te doorbreken. Dit 335 pagina's tellende e-book is een verzameling van uitgewerkte artikelen die je op onze website kunt vinden. Ze zijn bewerkt en samengevoegd tot een praktische gids.

Normale prijs: € 22,85
Nu in de aanbieding: 17,15 (25% korting)

Valkuilenbibliotheek

Aanbieding 2: eigenschappenanalyse

Ben jij benieuwd naar waar jouw kracht ligt en waar je misschien wat door kunt slaan? Wil je meer inzicht in jezelf, in wat je drijft, en in hoe je effectiever kunt zijn in je werk en privéleven? De eigenschappenanalyse kan jou op weg helpen.

Normale prijs: € 21,75
Nu in de aanbieding: 14,15 (35% korting)

Meer informatie

Nieuwste podcast met Remko Gaijkema

Remko Gaijkema

Vanaf donderdag publiceren wij de nieuwste podcast. In deze aflevering heb ik een bijzonder gesprek met Remko Gaijkema, met wie ik al 32 jaar samenwerk. Samen duiken we dieper in het thema persoonlijke ontwikkeling en kijken we naar hoe je jezelf én anderen beter kunt begrijpen. Een belangrijke rode draad in ons gesprek is de eigenschappenanalyse – een hulpmiddel om inzicht te krijgen in je kwaliteiten, valkuilen en gedrag.

Podcast beluisteren of bekijken?

Bekijk de podcastserie 'reis of bestemming'

Kirsten Greaves-Lord

Je kunt de volgende 7 podcast's terugkijken.

  • Podcast 1: podcast met mijn kinderen: Opgroeien in een ondernemersgezin   
  • Podcast 2: podcast met Martin Dirks, de directeur die me 35 jaar geleden in dienst nam
  • Podcast 3: podcast met mijn kinderen: Acquisitie of inquisitie, vroeger en nu!   
  • Podcast 4: Groeien met de riemen die je hebt
  • Podcast 5: Meegaan met de tijd of tegen de stroom in?
  • Podcast 6: ondernemen in weer en wind
  • Podcast 7: slim en gevoelig

Podcast beluisteren of bekijken?

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.