Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Pinterest Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Moedeloos: gebrek aan moed?

Voelt u zich moedeloos? Dat heeft wellicht met moe te maken maar nog veel meer met moed-loos. Dat betekent gebrek aan moed om door te gaan. De situatie kan zodanig zijn dat u zich mismoedig voelt of dat u zich ontmoedig voelt.

Moedeloos

Definitie en betekenis

Wat is moedeloos? Wanneer u zich moedeloos voelt dan:

  • Voelt u zich aangeslagen en hebt u niet de moed en energie om de ontstane situatie aan te pakken
  • Bent u hevig teleurgesteld in de situatie, in andere mensen of in uzelf
  • Voelt u zich verslagen of wanhopig, mismoedig of terneergeslagen
  • Bent u verdrietig of somber over de toekomst
  • Hebt u weinig vertrouwen in de goede afloop, in de toekomst en wellicht in uzelf

Moed verloren? Alles verloren!

De volksmond zegt het zo gemakkelijk: ‘moed verloren, alles verloren!’. En wellicht hebben ze nog gelijk ook. Maar voor u voelt het als een lollie die smakeloos is en niet beantwoord aan de diepe gevoelens die u hebt. U voelt zich dusdanig verslagen, aangeslagen en terneergeslagen dat dit soort troostwoorden u niet helpen.  

Wat nu?

Cruciale vraag is: wat nu? Nu kunnen we daar via een website op afstand weinig over zeggen omdat we uw situatie niet kennen. Uw situatie kan wel dusdanig uitzichtloos en ernstig zijn dat wij de laatste zullen zijn om u te vertellen dat er na het donker altijd weer licht is en dat u er altijd beter uitkomt zelfs na de heftigste perioden in uw leven. Op dit soort troosters en dooddoeners zit u ook niet te wachten waarschijnlijk? Daarom gaan we aan de hand van een paar punten op de gevoelens van moedeloosheid in.

Behoeften en verwachtingen

Ook moedeloosheid (moed-loosheid) zegt iets over uw verwachtingen en behoeften. Maar vooraf stellen wij de vraag: voelt u zich moe? Bent u energie-loos? Kunt u moeilijk incasseren en relativeren? Er kunnen ook fysieke omstandigheden zijn die ervoor zorgen dat u zich geestelijk niet tegen de situatie opgewassen voelt.

  • Als vervolg hierop: wat waren uw verwachtingen? Komt uw hoop en verwachting niet uit? Bent u daarom moed-loos? Is het mogelijk dat u uw verwachtingen enigszins bijstelt? Helpt u dat?
  • Wordt u in uw behoeften bedreigd? Probeert u daar al lang tegen te strijden maar gaat de bedreiging maar niet weg? Komt het daardoor dat u zich moedeloos bent gaan voelen?
  • Bent u met zaken bezig die u  wilt oplossen maar die buiten uw sfeer van invloed liggen? Kan het u helpen dat u leert loslaten?

Negatieve emoties en gevoelens vertellen altijd iets over behoeften en verwachtingen. Wat kunt u hiermee? Kunt u hiermee uit de voeten?

Gevoelens en emoties

Dit artikel is geschreven in de serie gevoelens en emoties. Bekijk onze persoonlijke leerdoelen voor training en coaching.

Gevoelens en emoties

Training en coaching

Bekijk alle trainingen gericht op persoonlijke ontwikkeling! Wij bieden training en coaching  opmaat waarbij uw vraag en uw situatie centraal staat!

Training autonomie

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens