Ruzie en trammelant binnen teams
Vechten teamleden elkaar de tent uit? Is er voortdurend trammelant, gedoe onder elkaar? Zijn er steeds teamconflicten? Dat is heel erg vervelend voor je. Wat is er aan de hand en wat kun je er aan doen?
Onenigheid binnen teams
Iemand zei: ‘bij ons is er altijd wat en is er altijd gedoe in ons team’. Maar waar hebben we het dan over en op welke wijze manifesteert zich dat? Ik noem een paar voorbeelden:
- teamleden hebben openlijk conflicten met elkaar
- teamleden werken elkaar tegen hetzij openlijk of in het geniep (niet samenwerken maar tegenwerken)
- er wordt enorm geroddeld in de wandelgangen
- regelmatig escaleert het onderling
- teamleden proberen elkaar te wijs af te zijn
- teamleden delen onderlinge kennis niet maar houden het voor zich
- discussies verzanden in oeverloze hassebasserij
- een sfeer waarbij zaken wel worden besproken maar meestal op de verkeerde plek
- een sfeer waarbij zaken wel worden uitgesproken maar niet bij de juiste persoon
- er vormen zich bondgenootschappen of kampen onderling of tegen de leidinggevende
Teamcoaching
Een teamcoach kan het team helpen om spanningen bespreekbaar te maken onderling. Dat begint met een individueel gesprek vooraf. Daarna een analyse van wat er aan de hand is precies. En dan pas een plan van aanpak.
Probleemanalyse
Wanneer je de situatie herkent zoals hierboven omschreven dan is het van belang om je goed te realiseren dat niks doen geen optie meer is. Achterover gaan zitten, loont niet en verergert de situatie! Er moet wel wat gebeuren. Een eerste stap is om een grondige analyse te (laten) maken. Ik zeg inderdaad laten maken. Begin er zelf als organisatie nooit aan! Dat zeg ik niet omdat ik voor eigen parochie preek maar omdat ik ervaring heb met de ingrijpende gevolgen die teamconflicten kunnen hebben. Laat onderzoek niet door een intern persoon plaatsvinden want teamleden laten toch het achterste van hun tong niet zien op dat moment.
Ziekte en verzuim
Teamconflicten zijn lastig en complex. De gevolgen kunnen groot zijn. Medewerkers kunnen uitvallen door ziekte bijvoorbeeld door spanningsklachten of burn-out. Ik verwijs ook naar onze publicaties over negativiteit en weerstanden binnen organisaties.
Ben je leidinggevende van dit team?
Wanneer je dit leest als leidinggevende van het team waar dit soort teamconflicten zich afspelen dan is het goed om te weten dat je er heel veel aan kunt doen. Grijp in ieder geval in en schakel een externe teamcoach in. Maar belangrijk is ook om een goede relatie op te bouwen met jouw team. Een positief werkklimaat is van belang. Jouw team heeft aandacht en tijd nodig blijkbaar. Of heb je het idee dat er iets heel anders aan de hand is? Dat kan natuurlijk ook. Wij coachen ook leidinggevenden op het thema teamontwikkeling. Neem gerust contact met ons op.
Ziek worden van je werk
Kun je ziek worden van je werk? Nou en of! Lees onze artikelen over dit onderwerp.
Team- en organisatieontwikkeling
Bekijk onze interventies en trainingen voor teamontwikkeling en organisatieontwikkeling.
Auteur
Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.