Teamleden beschuldigen elkaar of veroordelen elkaar
Merk je dat teamleden elkaar voortdurend beschuldigen of veroordelen? Wordt kritiek als aanval gezien? Merk je dat er een onveilige sfeer is en dat communicatie als bedreigend wordt ervaren? Communiceert jouw team vooral vanuit de dramadriehoek: redder, aanklager of slachtoffer? Dan is het leerdoel vooral: verantwoordelijkheid nemen en op een volwassen manier met elkaar leren communiceren. Maar ook werken aan een sfeer van vertrouwen.
Dramadriehoek: hoe werkt het?
Binnen de dramadriehoek worden een drietal rollen gebruikt namelijk de redder, aanklager, of het slachtoffer.
-
De redder
De redder neemt vanuit een helpende rol verantwoordelijkheden over van de ander. Hij meent te weten wat goed is voor een ander en gaat ervan uit dat de ander zichzelf niet kan redden. Gevolg is dat de ander daarmee tot slachtoffer wordt benoemd en er geen gelijkwaardigheid meer is. Hij maakt de ander afhankelijk. In feite is de redder te betrokken geraakt en kan onvoldoende afstand van de ander nemen. Als het redden mislukt of wanneer de ander aangeeft hier geen prijs meer op te stellen, is de redder doorgaans teleurgesteld of komt er een verstoorde verhouding. Voor je het weet, is hij zelf slachtoffer.
-
De aanklager
De aanklager is iemand die de ander iets verwijt. Oordeelsvorming speelt een rol en de aanklager beschuldigt of wijst de ander op zijn fouten. Vaak wil de aanklager ook zijn gelijk krijgen. De aanklager zorgt ervoor dat de ander slachtoffer wordt en zich afhankelijk gaat opstellen. Wanneer de aanklager niet wint, is hij/zij dermate teleurgesteld dat hij zelf slachtoffer wordt. Pas op dat het andere slachtoffer geen medelijden krijgt en gaat optreden als redder.
-
Het slachtoffer
Het slachtoffer is iemand die geen verantwoordelijkheid kan of wil dragen. Men draagt vooral in klagende zin uit wat hem of haar is overkomen. Het slachtoffer heeft het gevoel dat omstandigheden of andere mensen hem/haar dat hebben aangedaan. Hij/zij beklaagt zich hierover en voelt zich machteloos. Wanneer het slachtoffer de redder verwijt dat hij het verkeerd heeft aangepakt, wordt hij opeens aanklager.
Teamcoaching
Een teamcoach kan het team helpen om spanningen bespreekbaar te maken onderling. Dat begint met een individueel gesprek vooraf. Daarna een analyse van wat er aan de hand is precies. En dan pas een plan van aanpak.
Hoe herken je het?
Je kunt een team dat binnen de dramadriehoek communiceert herkennen aan:
- men neemt geen verantwoordelijkheid: zie hullie en zullie
- men kan moeilijk met grenzen omgaan
- men maakt de ander verantwoordelijk voor eigen gedrag of gevoelens
- men voelt zich snel aangevallen
- de werksfeer gaat op en neer: van een goed gevoel tot een neerwaartse spiraal
- men is voortdurend afhankelijk van elkaar
- de communicatie is niet open
Ziek worden van je werk
Kun je ziek worden van je werk? Nou en of! Lees onze artikelen over dit onderwerp.
Team- en organisatieontwikkeling
Bekijk onze interventies en trainingen voor teamontwikkeling en organisatieontwikkeling.