Feedback leren geven binnen jouw team?
Feedback binnen teams: het verschil tussen ‘over’ elkaar praten of ‘met’ elkaar in gesprek gaan. Hoe stimuleer je dat teamleden met elkaar in gesprek gaan? Hoe zorg je er als team voor dat er rechtstreeks gecommuniceerd wordt?
Over elkaar praten
Over elkaar praten hoeft niet erg te zijn. Zeker niet als het positief is! Maar mocht het binnen jouw team of organisatie zo zijn dat er een wandelgangcultuur is t.o.v. de communicatie dan blijkt dat de communicatie niet open, direct of rechtstreeks is. De oorzaken hiervoor kunnen heel divers zijn. Zie ook onze publicaties over negativiteit en weerstanden binnen organsiaties. Maar ik noem een paar mogelijke oorzaken:
- er is binnen het team onvoldoende vertrouwen en veiligheid
- er is te weinig overleg
- de leiding stuurt het op de verkeerde manier aan
- kritiek wordt als aanval gezien of kritiek wordt aanvallend gebracht
- er is te weinig onderscheid tussen feedback en kritiek
- er is sprake van groepsvorming binnen het team of onderlinge machtsstrijd
Teamontwikkeling
Bekijk al onze interventies inzake team- en organisatieontwikkeling!
Met elkaar praten
Met elkaar praten, het gesprek aangaan, open communiceren: het is natuurlijk verreweg de beste manier om ieder team optimaal laten renderen. Toch is dit in veel teams een leerdoel:
- Hoe zorg je ervoor dat mensen zich uitspreken?
- Hoe zorg je ervoor dat teamleden zich op de goede wijze uitspreken?
- Hoe voorkom je aanvallende communicatie en hoe voorkom je defensieve communicatie?
- Hoe zorg je ervoor dat ieder zich voldoende veilig voelt om zich uit te spreken?
- Hoe bevorder je open communicatie binnen het team?
Teamtraining feedback geven en ontvangen
De Steven heeft ruime ervaring met de training feedback geven en ontvangen binnen teams. Wil je jouw feedbackvaardigheden vergroten binnen jouw team? Bekijk dan onze leerdoelen voor de training feedbackvaardigheden.
Feedbackregels
Ken je de feedbackregels al? Je kunt ze op onze website vinden. Echter een randvoorwaarde bij het geven en ontvangen van feedback is dat er voldoende veiligheid en vertrouwen binnen jouw team is. Is dat niet het geval? Dan wordt feedback als bedreigend ervaren of men spreekt zich niet uit. De training feedbackvaardigheden gaat jou dan niet helpen. Er zijn andere interventies nodig: bijvoorbeeld teamcoaching.
Feedbackcultuur
Wil je een feedbackcultuur creëren? Dat kan! Mocht je met dit leerdoel aan de slag willen binnen jouw team dan is dat een eerste goede stap. Graag komen we met jou in gesprek!
Auteur
Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.