Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Angst door het coronavirus?

Angst voor het coronavirus

Angst voor of door het coronavirus: het kan maar zo ontstaan! Maakt de situatie rond het coronavirus jou bang? Merk je dat je angstig en gestresst bent, en dat die angst je leven meer en meer gaat beheersen? Dat je je afgesloten en opgejaagd voelt misschien? Dat je 's avonds in bed nog ligt te piekeren en de slaap soms niet kunt vatten?

Het coronavirus en de maatregelen daaromheen hebben ons in een ongekende situatie gebracht. Het virus zelf is onzichtbaar en ongrijpbaar en kan dodelijk zijn, en om besmetting te voorkomen wordt het ons afgeraden om troost en afleiding te zoeken bij anderen. Dus we gaan elkaar uit de weg en blijven zoveel mogelijk op ons eigen eilandje. Daarnaast hebben de maatregelen een enorme impact op de economie en de maatschappij. Bedrijven moeten sluiten, mensen raken hun werk en hun zekerheden kwijt. En hoe de toekomst eruit gaat zien, dat weet niemand.

Kramp

Dat je je zorgen maakt is normaal in deze abnormale omstandigheden. Dat maakt je wellicht voorzichtig en daar is niks mis mee. Maar als je doorschiet in je angst dan levert je dat geen voordeel op, integendeel: het werkt verstikkend en je kunt er psychische en lichamelijke klachten door krijgen. Angst leidt tot stress doordat je krampachtig probeert controle te houden over de situatie. Je geest en je lichaam schieten als het ware in de kramp. Je sluit je af en zet je schrap.

Levensangst

Natuurlijk wil je niet ernstig ziek worden van het coronavirus, laat staan eraan sterven, en je wilt dat net zo min voor degenen die je dierbaar zijn. Lijden en dood jagen ons angst aan, ook al weten we dat het leven eindig is. Ik denk dat veel mensen niet zozeer bang zijn voor de dood maar meer voor de manier waarop ze zullen sterven. En ze doen er alles aan om er maar niet over te hoeven nadenken. Risico's laten zich echter niet bezweren door je angst in een hermetisch afgesloten kistje uit het zicht te zetten en door verkrampt in een stil hoekje te blijven zitten, hoe veilig dat ook voelt soms. Lijden en dood horen bij het leven en zo lang je probeert alle risico's uit te bannen, kan je angst voor lijden en dood zich uiten in een verlammende angst om te leven. En daarmee doe je jezelf ernstig tekort.

Wat dan?

Hoe kun je dan leven met je angst en ervoor zorgen dat het niet alles gaat beheersen? Ik geef je een paar handreikingen en voorbeelden.

In de eerste plaats: focus je bij je doen en laten op die dingen waar je invloed op hebt, en accepteer dat het zinloos is om je druk te maken over alles wat daarbuiten valt. Bijvoorbeeld:

  • Jij kunt zelf bepalen of je de deur uit gaat, waar en wanneer je boodschappen doet, een mondkapje draagt, afstand houdt. In openbare gelegenheden kun je anderen vragen jou anderhalve meter ruimte te gunnen. Ook beslis jij zelf of je bezoek ontvangt en onder welke omstandigheden.
  • De media overspoelen ons met feiten, cijfers, meningen en speculaties over het coronavirus, en soms verwarrend of tegenstrijdig ook nog. Dat zal zo blijven voorlopig. Maar jij bepaalt de hoeveelheid informatie die je laat binnenkomen, en daarnaast kun je je eigen gezonde verstand gebruiken.

In de tweede plaats zou ik willen zeggen: heb meer vertrouwen in jezelf. Ja, je kunt je inkomen of je zekerheden verliezen, maar dat betekent niet het einde van de wereld, ook nu niet.

  • Jezelf beklagen helpt niet, dus blijf weg van de slachtofferrol en doe een beroep op je veerkracht. Verwerk je verlies. En pak dan weer de regie over jouw leven.
  • Als je je werk verliest, bedenk dan dat er ook sectoren zijn waar ze dringend mensen nodig hebben, juist nu. Durf buiten je kaders te kijken en uit je comfortzone te komen.
  • Mensen zijn veelzijdig en vindingrijk, ook jij. Echt. Dus boor die bron aan.

En tot slot: leer loslaten. We hebben nu eenmaal niet alles onder controle en veel van de dingen die spelen rond het coronavirus hebben we niet in de hand. Het maakt geen enkel verschil of je je er druk over maakt of niet. Je angst en je zorgen mogen er zijn, maar hoeven je niet te belemmeren.

Heb je hulp nodig om te leren omgaan met je angst? Neem dan contact met ons op om te bespreken wat we voor jou kunnen doen.

Let op: coronacrisis kan leiden tot extra verzuim

Thuiswerken is niet voor iedereen een feest. Sommige mensen komen er mee in de problemen. Meer weten? 

Lees ook: thuiswerken

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook

Meer informatie

Training spreken in het openbaar

  • Datum: 18 november 2021 (9.30-16.00 uur)
  • Locatie: Amersfoort

Training spreken openbaar

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.