Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Werk naar je toetrekken of aantrekken

Werk naar je toetrekken of aantrekken kan een tijdverspiller eerste klas zijn. Ben je iemand die snel werk naar zich toetrekt? Of die een bepaalde aantrekkingskracht heeft om snel ja tegen bepaalde werkzaamheden te zeggen? In dit artikel over tijdverstoringen ga ik in op het onderwerp: ‘trekt het werk jou aan of trek jij het werk aan?’.

Overal komt het voor

Een bepaalde categorie mensen trekt altijd werk aan. De ene keer zijn ze leider bij de voetbalclub, de andere keer halen ze het oud papier op als vrijwilliger voor de school. Dan zitten ze in het bestuur van plaatselijk belang of lopen ze met de collectebus voor een goed doel.
Ook op de werkvloer is dit het geval. Sommige mensen hoef je niet te vragen of ze willen overwerken: de noodzaak hadden ze zelf al vastgesteld. Je hoeft ze ook niet te vragen om een keer een stap harder te lopen. Dat doen ze al uit zichzelf.
Kortom: of het nu op het werk is, in de kerk, op school, in het dorp waar je woont.  Alles draait op een bepaald aantal mensen die bereid zijn iets meer te doen dan een ander

Werk naar je toetrekken

Tijdverspillers en tijdverslinders

Stoorzenders en verstoringen op het werk noem ik een tijdverslinder of tijdverspiller. Lees ook andere artikelen over tijdverspillers.

Tijdverspillers

Werkmagneet

Misschien doe jij het wel: werk aantrekken. Of misschien voel jij het wel dat het werk naar je toetrekt. Hoe kan dat toch? Ik doe een poging. Wanneer jij dit herkent ben je denk ik iemand met een hoog verantwoordelijkheidsgevoel, een enorme betrokkenheid en je bent loyaal aan jouw medemens. Vervolgens ben je toegankelijk, benaderbaar, behulpzaam en zorgzaam. Klopt het een beetje? Waarschijnlijk ben je er gewoon keigoed in. Je collega's weten dat, en weten je te vinden. Ook voor rotklussen komen ze bij jou wanneer ze weten dat jij niet snel nee zegt.

Waarom doe je het?

Dan de vraag: waarom doe je het? Wat motiveert jou om altijd te presteren, altijd klaar te staan voor Jan en alleman en altijd ‘aan te staan?’. Is dit een vorm van overpresteren, bewijsdrang, of meen je dat je verplicht bent om dat te doen?
Een tweede vraag: gaat het soms of regelmatig over jouw grens heen? Als dat het geval is, wordt het dan geen tijd om jezelf af te vragen of je niet een keer een grens moet stellen? Je hoeft de maatschappij niet in zijn geheel op je rug te nemen toch?

Gevolgen

Uiteraard heeft het ook gevolgen.  Denk alleen al aan jouw energiebelasting. En ook aan de hoeveel tijd die je er aan kwijt bent. Voel je soms ook dat het over jouw grens heen gaat?  Andere gevolgen:

  • Je planning komt in de knel door de extra taken en dat levert je stress op
  • Als je het extra werk niet leuk vindt om te doen, dan gaat het ten koste van je motivatie

Verwante artikelen

Training timemanagement

Wij bieden coaching & training gericht op timemanagement voor iedereen die effectiever met zijn tijd wil omgaan.

Training timemanagement

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Webinar assertiviteit op 21 december 2023

Ben je klaar om je assertiviteit te versterken, persoonlijke groei te omarmen en de vicieuze cirkel te doorbreken? Mis deze webinar niet!

Webinar assertiviteit

Meer informatie

Aanbieding: schaf e-book en webinar tegelijkertijd aan

Word assertief

Aanbieding

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.