Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Angst voor fouten

Ben je bang om fouten te maken? Altijd bezig met: je wilt het goed doen, je wilt niet dat het fout gaat, je wilt het voor iedereen goed doen? Daar horen kwaliteiten bij als: je voelt je erg verantwoordelijk, je hebt een serieuze taakopvatting of een hoog arbeidsethos. Er zitten dus tal van mooie elementen aan. Maar ik maak verschil tussen: ‘ik wil het goed doen’, of ‘ik wil het perfect doen’.

Angst om fouten te maken kunnen je namelijk veel tijd kosten. Het leidt tot overmatige controles en perfectionisme. Worstel je met die vraag? De Steven is specialist in timemanagement! We stellen voor jou een maatwerktraining samen die precies bij jou aansluit.

Angst om fouten te maken

Training timemanagement

Wil je een training timemanagement volgen? Dat kan individueel en in de groep! Bekijk alvast de leerdoelen timemanagement!

Training timemanagement

Doe de test!

Wil je snel jouw leerdoelen ontdekken wanneer het over effectief tijdbeheer gaat? Doe de online test en je krijgt gratis een rapport in jouw mailbox. Wil je direct van start gaan? Klik dan op onderstaande link!

Doe de online test!

E-book: hoe ga je met jouw tijd om?

Wil je echt anders met je tijd omgaan? Ben je bereid om fundamentele keuzes te maken? Wil je leren om stress of uitputting te voorkomen? Dan is dit een selfmade boek die je daarbij kan ondersteunen.

E-book: hoe ga je met je tijd om?

Perfectionisme

Angst voor fouten leidt in de meeste gevallen tot perfectionisme. Wat is perfectionisme? Je kent vast de schoolboekjes van vroeger: ‘vlug en goed’. Daarmee is alles gezegd. Of we doen het vlug, of we doen het goed. Vakmanschap is om beide te kunnen, om de balans te vinden, om te voorkomen dat je doorslaat naar het een of het ander. Perfectionisme is de doorgeschoten variant van accuratesse, nauwkeurigheid of kwaliteitgerichtheid. Het is te veel van het goede. Voorbeeld? Je moet schrootjes zetten en je bent de hele middag bezig om alles recht af te zagen terwijl je weet dat er nog een (brede) plint overheen komt. Andere voorbeelden:

 • Te veel controles uitvoeren op bestaande werkzaamheden
 • Te veel controle willen hebben
 • Te gedetailleerd zijn (een verschil van 37 euro uitzoeken in de boekhouding op een begroting van € 800.000)
 • Het gevoel hebben dat een ander het minder goed kan of dat het fout gaat als jij het zelf niet doet
 • Angst dat de ander iets zal vergeten te doen
 • Moeite om los te laten

Wie perfectionistisch is ingesteld, heeft hoge normen voor zichzelf en anderen, is vaak overkritisch op collega’s, is veel bezig met details en vraagt heel veel (te veel) van zichzelf. Dat kan belemmerend werken op de kwantiteit; de productie moet namelijk ook gehaald worden.

Waar komt die angst voor fouten vandaan?

Ik ken jou niet maar ik maak een rijtje met mogelijke oorzaken waar jouw angst voor het maken van fouten vandaan komt.

 • Je kreeg alleen waardering wanneer je iets goeds deed
 • Je kreeg afkeuring wanneer je iets fout deed
 • Je kreeg snel te horen wat er niet goed was en je hoorde amper wanneer je iets wel goed deed
 • Je werd gewaardeerd om jouw perfecte prestaties en minder om wie je bent
 • Je voelt je zeker als je in control bent en loslaten vind je lastig
 • Je hebt een sterke faalangst
 • Je bent bang voor kritiek
 • Je haalt jouw zelfwaardering uit wat je presteert
 • Je hebt een surrealistisch beeld van jezelf gemaakt en je bent vergeten dat jij ook maar een mens bent
 • Je wordt onzeker als je de controle verliest

Zie je het verschil?

Voel jij het verschil aan tussen: ‘je wilt het goed doen’ en ‘je bent bang dat je het verkeerd doet?’. Ben je gericht op wat je wilt bereiken of ben je alleen gericht op wat je wilt voorkomen?

Te goed is fout

De volksmond zegt: ‘overal waar te voor staat is fout behalve tevreden’. Dat klopt een beetje. Hoewel tegoedbon ook niet fout is toch? Maar te goed is een verkeerd streven. Het is luchtfietserij wanneer je meent dat je alles perfect kunt doen.

Gedrag wat erbij hoort

Angst voor fouten is een oorzaak van ineffectief tijdgebruik. Kenmerken van gedrag dat daarbij hoort hebben te maken met controle:

 • Je leest de mail 4x voor je op verzenden klikt
 • Je laat het stuk wat je hebt geschreven door wel drie of vier mensen lezen om te voorkomen dat je iets over het hoofd ziet
 • Je stelt bepaalde dingen uit
 • Je verschuilt je of je wilt geen verantwoordelijkheid nemen uit angst voor kritiek

Training timemanagement

Wij bieden coaching & training gericht op timemanagement voor iedereen die effectiever met zijn tijd wil omgaan.

Training timemanagement

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.