Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Altijd ‘aan’ staan

Sta jij altijd aan? Dat is vermoeiend en niet zonder gevaar. In dit artikel leg ik uit wat het is om altijd ‘aan te staan’.

Wat betekent dat: ‘altijd aan staan’?

Altijd aan staan is weer zo’n typische taalduiding die je moet uitleggen om het te begrijpen. Ik leg het maar heel eenvoudig uit: jij en ik hebben vijf zintuigen waarmee we waarnemen. We horen (oor), we ruiken (neus), we zien (ogen), we tasten (voelen) en we proeven (smaak). Altijd ‘aan staan’ betekent voor mij dat je de zintuigen altijd in de actieve stand hebt. Overdag is dat normaal. Je observeert en neemt waar wanneer je op straat loopt, vakantie hebt maar ook als je werkt of uit eten gaat met jouw beste vriend of vriendin.

Altijd aan staan

Nooit ‘uit staan’!

Altijd ‘aan staan’, betekent ‘nooit uit staan’. Maar in deze tijd heeft dat een meervoudige betekenis. We leven in de tijd van multitasking. De TV staat aan, we lezen de WhatsApp, we worden gebeld, de nieuwsflitsen vliegen voorbij. En zo nemen we zoveel meer waar dan vroeger het geval was. Vroeger? Toen was alles zeker goed? Dat beweer ik niet! Ik zeg dat er vroeger minder waar te nemen was dan nu. Mijn grootouders leefden veel meer met de natuur op en neer dan ik. Als het donker werd, gingen ze naar bed en als het licht werd, ontwaakten ze. Maar in de avond was de waarneming gereduceerd tot het ontdekken van elkaar, van het gezin, van de vrienden die ze hadden.

Jachtige tijd

Nu jagen we onszelf door de tijd. De tijd vliegt niet: ‘wij vliegen’. We hollen en we draven, we jagen en we jakkeren. Concentratie is moeilijk. Een goed boek lezen is ingewikkeld. Want piep, daar gaat de WhatsApp weer, en knal daar komt een e-mail. En het gaat maar door. De werkapp, de gezinsapp, de buurtpreventie-app. Maar voor je het weet ben je zo gestrest als een kip.  De adrenaline schiet door jouw lijf. Je raakt gespannen. Je wordt beheerst door het nieuws.

Afbouwen

Iedere avond zou je moeten afbouwen. Zelf ben ik gigantisch burn-out geweest. En ik moest leren niets doen. Geen journaal kijken, geen voetbalwedstrijd, geen e-mails lezen. Gewoon niets, helemaal niets. Als enige medicijn tegen de stress. Die stilte was zo confronterend. Ik werd er soms gek van. Maar jouw en mijn geest is net Windows, bij de afsluiting. De shutdown. Taak na taak wordt afgebouwd en uitgezet. En zo rond half 10 in de avond zou het stil mogen zijn. Je hoort nog een enkele vogel in de zomer. Of een auto die voorbijkomt. Of je leest met aandacht een boek. Je bouwt af richting slapen gaan. En die nacht kom je tot rust.

Stressen ten top!

Ik vertel het verhaal van de productiechef. Nog even om 11 uur de berichten op de WhatsApp lezen. En finaal in de stress schieten omdat er 40 berichten zijn over een machine die uitgevallen is. Het stresshormoon maakt zich aan. En je slaapt onrustig.
Dat noem ik stressen ten top.

Maak een keuze

Ik leg je wat anders voor. Als je er wil zijn voor iedereen, ben je er nooit voor iemand. Als je er altijd wilt zijn, ben je er nooit helemaal. Altijd halfbakken! Als je altijd ‘aan wilt staan’, doe je jezelf in eerste instantie tekort, en jouw medemens doe je ook tekort. Want wederom: het is half, het is halfbakken, je verdeelt de aandacht en daarom hoor je precies niet waar het om te doen is.
Het is een keuze!

Energiehuishouding

Dit artikel is geschreven in de serie over energiehuishouding en energiebalans.

Energiehuishouding

Verwante informatie

Wil je meer informatie over coaching gericht op vermindering van stress?

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.