Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Voel jij je zielig?

Voel jij je zielig? Of vinden anderen dat je zielig bent? Dat is taal voor hoe je je kunt voelen. In dit artikel wil ik ingaan op wat zielig is en wat dat betekent.

Gemoedstoestand

Ik vind het gaaf dat het woord zielig gebruikt wordt in onze taal. We hebben de ziel een beetje naar de achtergrond geschoven en we zijn verlicht door wetenschappelijke onderbouwingen waar de ratio het wint van de ziel. Daarom gaan veel mensen zielloos door het leven, doen ze zonder toewijding hun werk, ervaren ze geen passie etc. En daar kun je ziek van worden zelfs. Ik wijs in mijn boekje: jezelf kwijtraken en jezelf hervinden op het gevaar van de zielinfarct.

Maar nu terug naar de ziel. Jouw ziel kan vreugdevol zijn, uitbundig, blij. De vreugde en blijdschap kan ervan afspatten! Maar jouw ziel kan ook mat zijn en bedroefd. De ziel kan terneergeslagen zijn. We zouden tegenwoordig zeggen: we voelen ons down. Dat is taalarmoede wat mij betreft, om alles in het Engels uit te drukken.

Voel jij je zielig?

Gevoelens

Dit artikel schreef ik in de serie over: voelen en gevoelens. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?

Voelen en gevoelens

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Betekenis zielig

Wanneer je je zielig voelt is dat een andere gemoedstoestand dan wat ik hiervoor schets, namelijk dat de ziel terneergeslagen is. Dat duidt eerder op:

  • Je voelt je jammerlijk en treurig maar dan in passieve zin
  • Je voelt je beklagenswaardig
  • Je zit in de rol van slachtoffer en het overkomt je allemaal

In ons taalgebruik zeggen we ook vaak: ‘dat is zielig voor die persoon’. Of: ‘je kunt toch niet maken dat die vrouw elke dag 10 kilometer moet fietsen, dat vind ik zielig’. In dat geval komen we al terecht in wat normatief is inzake zielig.

Kenmerk van zieligheid

Een kenmerk van je zielig voelen noem ik de toestand van de kindrol. Wel klagen, geen verantwoordelijkheid nemen. Wel aanklagen, niet op jezelf reflecteren. Wel met de ziel onder de arm lopen, maar stiekem een klein beetje strelen. Het heeft iets in zich van zielszelfbevrediging.

Wat is erop tegen?

Is er wat op tegen? Nou, wat mij betreft niet veel. Ik denk dat iedereen zich weleens een dagje zielig voelt of iemand zielig vindt. Dan zeg ik: lekker nachtje gaan slapen, dekens over je hoofd en morgen zal alles weer anders zijn. Weet je wat je erop tegen kunt hebben? Ik zat pas met mijn kleindochter op de schommel. Toen voelde ik wel beweging, maar we kwamen niet echt vooruit. Da’s met je zielig voelen ook zo. Je voelt wel wat ziele-trillingen, maar je komt er geen meter mee vooruit.

Communicatie en je zielig voelen

Je zielig voordoen, je zielig voelen is in communicatie een vorm met manipulatieve trekken. Je wilt je toestand zo schetsen, waardoor de ander zich genegen moet gaan voelen om iets voor je te doen. Daarmee dwing je iets af maar dan wel op een manipulatieve manier. Slim hè, zal je denken? Maar ik zeg: het kan krachtiger.

Neem verantwoordelijkheid

Ik schreef een artikel over ‘waarom moet mij dit overkomen?’. En dat in het kader van zelfmedelijden, waar je zieligheid ook onder kunt scharen. En de tegenvraag is: ‘waarom zou jou dat niet overkomen?’. Ook jouw leven kan morgen finaal op de kop staan. Jij en ik kunnen ziek zijn, geen werk meer hebben etc. Kan allemaal.
Het gaat er wat mij betreft om hoe we met deze situaties omgaan. Het leven kent zonnige dagen maar ook dagen van schaduw. Juist dan hebben we kracht nodig en moed. En juist die vind je diep in je binnenste. Dan ontstaat er wilskracht, vastberadenheid en durf om het leven onder ogen te zien, te incasseren, te aanvaarden en een nieuwe weg te vinden.

Dat is niet zielig: dat is bezield!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Gevoelens

Dit artikel schreef ik in de serie over: voelen en gevoelens. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?

Voelen en gevoelens

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.