Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Weemoed: ben je weemoedig?

Weemoed is een gevoel. Ben je weemoedig? Is weemoed een gevoel om in het verleden te blijven hangen? Ik denk van niet. Weemoed is de brug die de verbinding slaat tussen vroeger en nu.

Definitie en betekenis

Wanneer ik de definitie wil opschrijven, noem ik het liefst een drietal kenmerken:

  • Weemoed is een stemming, gemoedstoestand of gemoedsgesteldheid
  • Het is een gevoel waarbij je iets of iemand betreurt waar je aan terugdenkt (of voelt)
  • Het is een gevoel van melancholie of droefgeestig gevoel

Wanneer zijn er gevoelens van weemoed?

Gevoelens van weemoed hebben met vroeger te maken.

  • Weemoedig kun je terug denken aan de tijd toen jouw ouders nog leefden en toen je regelmatig een kopje koffie bij ze dronk om samen te praten over de zaken van het leven.
  • Weemoedig kun je terug denken aan de tijd toen je nog gezond was en toen je nog in staat was om zelf te lopen en zelfstandig te leven.
  • Weemoedig kun je terug denken aan de tijd toen je nog een baan had en iedere dag van betekenis was omdat je weer naar je werk kon gaan.

Gevoelens van weemoed hebben met verdriet en rouw te maken. Het is een gemoedstoestand. Er ligt verbinding met heimwee naar datgene wat voorbij is en waarvan je weet dat het nooit weer terugkomt.

Weemoedig

Combinatie: wee en moed

Wee wijst op pijn en verdriet. Maar weemoed is ook de moed om het verleden onder ogen te durven zien. Misschien heb je tijden gehad dat je het wegdrukte. Weemoed is de tijd van vroeger herbeleven. Weemoed is herleven van de tijd toen je het gemis nog niet kende. Maar weemoed is ook de brug tussen toen en nu. Je begrijpt echt wel dat ‘toen’ niet terug komt. Verstandelijk heb je het goed op een rijtje. Laat de mensen maar praten. Maar jouw gevoel is anders. Jouw gevoel geeft het verlies een plaats. En dat kost tijd.

Weemoedig: verboden

Voor weemoed is weinig plaats in de westerse samenleving. Er wordt al snel gezegd: ‘blijf niet in het verleden hangen’ of ‘doe niet zo nostalgisch’. Kortom: ‘zet je er overheen, druk het gevoel uit want we moeten verder’. Het kan voorkomen dat jij je daardoor niet gehoord of onbegrepen voelt. Want waarom zou je geen gevoelens van weemoed mogen hebben?

Wat is de boodschap van WEEmoed?

Nogmaals: weemoed mag er zijn. Maar weemoed vertelt jou ook iets. Weemoed is een innerlijke boodschap die je ontvangt. Weemoed wijst jou op het hier en nu. Het leven vindt plaats in het hier en nu. Weemoed helpt je om jouw verleden te integreren in NU. Want wat er ook in jouw leven is gebeurd, het heeft jou ook gemaakt wie je NU bent.

Weemoed en weemoedig

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Gevoelens

Dit artikel schreef ik in de serie over: voelen en gevoelens. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?

Voelen en gevoelens

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.