Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

In het verleden blijven hangen

Heb je de neiging in het verleden te blijven hangen? Blijf je maar kijken naar wat er is voorgevallen en lukt het je moeilijk om de draai te maken naar de toekomst? In dit artikel ga ik verder in op het onderwerp loslaten en accepteren.

Is het gek?

Vooropgesteld: het is niet zo gek dat je blijft hangen in jouw verleden. Er kan een reden voor zijn. Wellicht heb je heftige en aangrijpende dingen meegemaakt die je nog niet goed verwerkt hebt. Ik ga een paar oorzaken benoemen waarom je misschien het verleden moeilijk kunt loslaten.

 • Je zit in een rouwproces

  Heb je iemand verloren in jouw leven die je zeer dierbaar was? Heb je een verlieservaring meegemaakt? Denk je steeds aan die ene dag toen het gebeurd is? En kun je daar maar moeilijk van loskomen?

  Ook andere gebeurtenissen kunnen impact hebben op jouw leven waardoor het moeilijk voor je is om vooruit te kijken. Ik noem er een paar zoals echtscheiding, ziekte, een ongeluk wat je overkwam of ontslag.

In het verleden blijven hangen

 • Is jou onrecht aangedaan?

  Is jou onrecht aangedaan? Ben je op een gemene manier behandeld? Heb je het gevoel dat je afgedankt of gepasseerd bent door anderen? Voel je je aan de kant gezet?

 • Fouten gemaakt?

  Heb je fouten gemaakt in je leven die je maar moeilijk vergeten kunt en die je jezelf nog moeilijker vergeven kunt? Heb je berouw van bepaalde misstappen? Had je achteraf de dingen liever anders gedaan? Ben je boos of teleurgesteld om wat je hebt gedaan of nagelaten?

 • Emotionele verwerking

  Misschien begrijpt je hoofd wel hoe het moet en wellicht begrijp je ook nog dat je moet loslaten. Maar jouw emotie en gevoel is zo anders. Je komt er maar niet van los. Gevoelens van weemoed vervullen je.  

Training omgaan met veranderingen

Bekijk de training omgaan met veranderingen.

Omgaan met veranderingen

Leerdoelen

Bekijk de leerdoelen voor de training omgaan met veranderingen.

Leerdoelen bij veranderingen

Webinar over loslaten

Bekijk de webinar over loslaten via onze webshop!

Webinar loslaten

Onbegrip vanuit de omgeving

Vaak begrijpt de omgeving niet waarom je zo moeilijk loslaat. Merk je dat er een oordeel of vooringenomenheid over bestaat? Voel je je onbegrepen? Krijg je reacties in de trant van: het leven gaat verder en zet je er nu maar eens overheen? Ik noem dat dooddoeners. Ze zijn goed bedoeld maar je hebt er zo weinig aan.

Omgaan met tegenslagen

Omgaan met tegenslagen is niet zo eenvoudig. Het vraagt heel veel incasseringsvermogen of relativeringsvermogen. Wat kun je er wel aan doen? In ieder geval hulp zoeken, hetzij in jouw directe omgeving of juist professionele hulp. Spreek van je af. Vertel jouw verhaal.  Wat ook helpt is om jouw verhaal op te schrijven. Schrijf van je af!

Rouw- en verlies

Bekijk de mogelijkheden voor rouw- en verliesverwerking.

Rouw- en verliesverwerking

Verandermanagement

Voor leidinggevenden hebben wij de training leidinggeven aan veranderingen ontwikkeld:

Training verandermanagement

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.