Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Voel je je bezwaard?

Voel jij je vaak bezwaard? Ik noem dat een verzwaring van de gewetensfunctie. Het is een soort van schuldgevoel maar ook een gevoel van bekommernis, gedrukt of bedrukt. Misschien wel het beste uit te drukken als: je voelt je onvrij.

Wat betekent het?

Je kunt je bezwaard voelen in tal van gradaties. Van heel licht tot een enorm bezwaard gevoel dat je met je meetorst. Je voelt je licht bezwaard wanneer jij net dat koekje opgegeten hebt, terwijl je erachter komt dat jouw partner die voor zichzelf had bewaard voor vanavond. Je kunt je licht bezwaard voelen omdat je per ongeluk de muziek wat harder had gezet omdat je in de veronderstelling leefde dat de buren weg waren. En toen kwam je erachter dat de buurman lag te slapen. In dat geval noem ik bezwaard een ongemakkelijk gevoel.

Je bezwaard voelen

Gevoelens

Dit artikel schreef ik in de serie over: voelen en gevoelens. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?

Voelen en gevoelens

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Gradaties

Maar bezwaard voelen kan forse gradaties aannemen. Je kunt er somber van worden, terneergeslagen, bedroefd. Je kunt je bekommerd voelen, beklemd, benard of neerslachtig. Zo vertelde me iemand onlangs: ‘Mijn moeder is erg ziek en we hadden een vakantie geboekt. Ik voelde me bezwaard dat wij een weekje gingen genieten terwijl ik wist dat zij pijn had’.  Bezwaard krijgt dan de lading van je schuldig voelen.

Iemand vertelde: ‘Ik voelde me zo verantwoordelijk voor het welzijn en levensgeluk van mijn familieleden dat ik mij bezwaard voelde dat ik daaraan niet kon bijdragen’. Wat hier gebeurt is dat je bezwaard voelen wijst naar jouw overmatige gevoel van verantwoordelijkheid. Want primair ben jij niet verantwoordelijk voor het geluk van jouw familieleden. Dat zijn ze zelf! Oververantwoordelijkheidsgevoel leidt tot schuldgevoel en je bezwaard voelen.
Vandaag sprak ik met Angela. Zij vertelde: ‘Ik voelde me bezwaard omdat ik er was’.  Die is heel zwaar en bezwaard, voel je? Dan krijgt bezwaard voelen de betekenis van ‘je overbodig voelen’.

Bezwaard in je gemoed

Je kunt je ook bezwaard voelen in je gemoed. Dat duidt erop dat er iets van je gevraagd wordt, wat je niet wilt. Er wordt iets van je gevraagd tegen je geweten in of tegen beter weten in. En ergens knaagt het. Je hebt bezwaren. Dat bezwaarde gevoel houdt je bezig. Het voldoet niet aan je normen of het gaat tegen jouw waarden in.

Wat nu?

Wanneer jij je bezwaard voelt over dat koekje dat je hebt opgegeten, verwijs ik je naar de bakker. Haal even een nieuw pak koekjes. Of trakteer op appelgebak met slagroom. Voel je je echt vaak bezwaard? Kijk dan wat het voor jou betekent en waar dat bij jou naar wijst! Kom je er niet uit? Ik ga graag met jou onderweg!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Gevoelens

Dit artikel schreef ik in de serie over: voelen en gevoelens. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?

Voelen en gevoelens

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Nieuw e-book

Je loopbaan is geen zitbaan of hangmat

Ebook loopbaanontwikkeling

Dit e-book maakt je bewust van één ding: een loopbaan is geen zitbaan. Achteroverleunen en hopen op de juiste kansen? Dat is geen strategie. Jouw loopbaan vraagt om actie, reflectie en herijking. Waar sta je nu? Wat wil je écht? En past dat nog bij wie je bent? Stilstaan is geen optie. Dit e-book helpt je ontdekken, bijsturen en in beweging komen.

Meer informatie

 

Bekijk alle e-books

e-books

  • Analysevaardigheden
  • Authentiek communiceren
  • Burn-out: een error in je lijf!
  • Conflicthantering
  • De kwaliteitenbibliotheek: 163 kwaliteiten uitgebreid beschreven
  • De valkuilenbibliotheek: 141 valkuilen uitgebreid beschreven
  • Delegeren en loslaten
  • Hoe ga je met je tijd om?
  • Hoogbegaafd: probleemgeval of gave?
  • Hoogsensitief: label of labiel?
  • Je loopbaan is geen zitbaan of hangmat
  • Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden
  • Leiderschap in ontwikkeling
  • Luister en zie mij: het diagnostisch gesprek met hoogbegaafde kinderen!
  • Persoonlijke ontwikkeling dat doe jezelf
  • Talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!
  • Verbeterplan bij disfunctioneren
  • Willen is minder moeten
  • Word assertief: doorbreek de vicieuze cirkel!
  • Zelfdoding: van heilige huisjes naar veilige huisjes
  • Zelfvertrouwen: mag ik er twee kilo bij?

Bekijk alle e-books

Nieuwe online training

Zelfhulp bij loopbaanontwikkeling

Zelfhulp bij loopbaanontwikkeling (online training)

Wil jij bewuster sturing geven aan je loopbaan? De online training Loopbaanontwikkeling helpt je inzicht te krijgen in je talenten, drijfveren en mogelijkheden. In vijf modules ontdek je wat je kunt, wilt en wie je bent, zodat je keuzes maakt die écht bij je passen. Met circa 20 video's, een praktijkgericht werkboek en e-books krijg je concrete handvatten voor je volgende stap. Schrijf je nu in en investeer in een toekomst die bij jou past!

Tijdelijk voor € 124,95 (Normaliter €149,-)

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.