Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Voel je je bezwaard?

Voel jij je vaak bezwaard? Ik noem dat een verzwaring van de gewetensfunctie. Het is een soort van schuldgevoel maar ook een gevoel van bekommernis, gedrukt of bedrukt. Misschien wel het beste uit te drukken als: je voelt je onvrij.

Wat betekent het?

Je kunt je bezwaard voelen in tal van gradaties. Van heel licht tot een enorm bezwaard gevoel dat je met je meetorst. Je voelt je licht bezwaard wanneer jij net dat koekje opgegeten hebt, terwijl je erachter komt dat jouw partner die voor zichzelf had bewaard voor vanavond. Je kunt je licht bezwaard voelen omdat je per ongeluk de muziek wat harder had gezet omdat je in de veronderstelling leefde dat de buren weg waren. En toen kwam je erachter dat de buurman lag te slapen. In dat geval noem ik bezwaard een ongemakkelijk gevoel.

Je bezwaard voelen

Gevoelens

Dit artikel schreef ik in de serie over: voelen en gevoelens. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?

Voelen en gevoelens

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Gradaties

Maar bezwaard voelen kan forse gradaties aannemen. Je kunt er somber van worden, terneergeslagen, bedroefd. Je kunt je bekommerd voelen, beklemd, benard of neerslachtig. Zo vertelde me iemand onlangs: ‘Mijn moeder is erg ziek en we hadden een vakantie geboekt. Ik voelde me bezwaard dat wij een weekje gingen genieten terwijl ik wist dat zij pijn had’.  Bezwaard krijgt dan de lading van je schuldig voelen.

Iemand vertelde: ‘Ik voelde me zo verantwoordelijk voor het welzijn en levensgeluk van mijn familieleden dat ik mij bezwaard voelde dat ik daaraan niet kon bijdragen’. Wat hier gebeurt is dat je bezwaard voelen wijst naar jouw overmatige gevoel van verantwoordelijkheid. Want primair ben jij niet verantwoordelijk voor het geluk van jouw familieleden. Dat zijn ze zelf! Oververantwoordelijkheidsgevoel leidt tot schuldgevoel en je bezwaard voelen.
Vandaag sprak ik met Angela. Zij vertelde: ‘Ik voelde me bezwaard omdat ik er was’.  Die is heel zwaar en bezwaard, voel je? Dan krijgt bezwaard voelen de betekenis van ‘je overbodig voelen’.

Bezwaard in je gemoed

Je kunt je ook bezwaard voelen in je gemoed. Dat duidt erop dat er iets van je gevraagd wordt, wat je niet wilt. Er wordt iets van je gevraagd tegen je geweten in of tegen beter weten in. En ergens knaagt het. Je hebt bezwaren. Dat bezwaarde gevoel houdt je bezig. Het voldoet niet aan je normen of het gaat tegen jouw waarden in.

Wat nu?

Wanneer jij je bezwaard voelt over dat koekje dat je hebt opgegeten, verwijs ik je naar de bakker. Haal even een nieuw pak koekjes. Of trakteer op appelgebak met slagroom. Voel je je echt vaak bezwaard? Kijk dan wat het voor jou betekent en waar dat bij jou naar wijst! Kom je er niet uit? Ik ga graag met jou onderweg!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Gevoelens

Dit artikel schreef ik in de serie over: voelen en gevoelens. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?

Voelen en gevoelens

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Nieuwste e-book!

Het nieuwste e-book gaat over burn-out, een error in je lijf en crisis in je hoofd! Mis dit e-book niet!

Burnout- cover

Meer informatie over het e-book

Webinar over burn-out op vrijdag 12 april aanstaande!

Webinar burn-out

Meer informatie

Nieuw: online training autonomie en persoonllijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap is een waardevolle reis naar persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.