Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Angst door het coronavirus?

Angst voor of door het coronavirus: het kan maar zo ontstaan! Maakt de situatie rond het coronavirus jou bang? Merk je dat je angstig en gestrest bent, en dat die angst je leven meer en meer gaat beheersen?

Dat je je afgesloten en opgejaagd voelt misschien? Dat je 's avonds in bed nog ligt te piekeren en de slaap soms niet kunt vatten?

Het coronavirus en de maatregelen daaromheen hebben ons in een ongekende situatie gebracht. Het virus zelf is onzichtbaar en ongrijpbaar en kan dodelijk zijn, en om besmetting te voorkomen wordt het ons afgeraden om troost en afleiding te zoeken bij anderen. Dus we gaan elkaar uit de weg en blijven zoveel mogelijk op ons eigen eilandje. Daarnaast hebben de maatregelen een enorme impact op de economie en de maatschappij. Bedrijven moeten sluiten, mensen raken hun werk en hun zekerheden kwijt. En hoe de toekomst eruit gaat zien, dat weet niemand.

Angst voor het coronavirus

Angst of bang

Dit artikel schreef ik in de serie over: angst en bang. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?

Angst of bang

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Kramp

Dat je je zorgen maakt is normaal in deze abnormale omstandigheden. Dat maakt je wellicht voorzichtig en daar is niks mis mee. Maar als je doorschiet in je angst dan levert je dat geen voordeel op, integendeel: het werkt verstikkend en je kunt er psychische en lichamelijke klachten door krijgen. Angst leidt tot stress doordat je krampachtig probeert controle te houden over de situatie. Je geest en je lichaam schieten als het ware in de kramp. Je sluit je af en zet je schrap.

Levensangst

Natuurlijk wil je niet ernstig ziek worden van het coronavirus, laat staan eraan sterven, en je wilt dat net zomin voor degenen die je dierbaar zijn. Lijden en dood jagen ons angst aan, ook al weten we dat het leven eindig is. Ik denk dat veel mensen niet zozeer bang zijn voor de dood maar meer voor de manier waarop ze zullen sterven. En ze doen er alles aan om er maar niet over te hoeven nadenken. Risico's laten zich echter niet bezweren door je angst in een hermetisch afgesloten kistje uit het zicht te zetten en door verkrampt in een stil hoekje te blijven zitten, hoe veilig dat ook voelt soms. Lijden en dood horen bij het leven en zo lang je probeert alle risico's uit te bannen, kan je angst voor lijden en dood zich uiten in een verlammende angst om te leven. En daarmee doe je jezelf ernstig tekort.

Wat dan?

Hoe kun je dan leven met je angst en ervoor zorgen dat het niet alles gaat beheersen? Ik geef je een paar handreikingen en voorbeelden.

In de eerste plaats: focus je bij je doen en laten op die dingen waar je invloed op hebt, en accepteer dat het zinloos is om je druk te maken over alles wat daarbuiten valt. Bijvoorbeeld:

  • Jij kunt zelf bepalen of je de deur uit gaat, waar en wanneer je boodschappen doet, een mondkapje draagt, afstand houdt. In openbare gelegenheden kun je anderen vragen jou anderhalve meter ruimte te gunnen. Ook beslis jij zelf of je bezoek ontvangt en onder welke omstandigheden.
  • De media overspoelen ons met feiten, cijfers, meningen en speculaties over het coronavirus, en soms verwarrend of tegenstrijdig ook nog. Dat zal zo blijven. Maar jij bepaalt de hoeveelheid informatie die je laat binnenkomen, en daarnaast kun je je eigen gezonde verstand gebruiken. Lees ook: overprikkeld door het nieuws.

In de tweede plaats zou ik willen zeggen: heb meer vertrouwen in jezelf. Ja, je kunt je inkomen of je zekerheden verliezen, maar dat betekent niet het einde van de wereld, ook nu niet.

  • Jezelf beklagen helpt niet, dus blijf weg van de slachtofferrol en doe een beroep op je veerkracht. Verwerk je verlies. En pak dan weer de regie over jouw leven.
  • Als je je werk verliest, bedenk dan dat er ook sectoren zijn waar ze dringend mensen nodig hebben, juist nu. Durf buiten je kaders te kijken en uit je comfortzone te komen.
  • Mensen zijn veelzijdig en vindingrijk, ook jij. Echt. Dus boor die bron aan.

En tot slot: leer loslaten. We hebben nu eenmaal niet alles onder controle en veel van de dingen die spelen rond het coronavirus hebben we niet in de hand. Het maakt geen enkel verschil of je je er druk over maakt of niet. Je angst en je zorgen mogen er zijn, maar hoeven je niet te belemmeren.

Heb je hulp nodig om te leren omgaan met je angst? Neem dan contact met ons op om te bespreken wat we voor jou kunnen doen.

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Gevoelens

Dit artikel schreef ik in de serie over: voelen en gevoelens. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?

Voelen en gevoelens

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Webinar over burn-out op vrijdag 12 april aanstaande!

Webinar burn-out

Schrijf je in voor de webinar over burn-out op vrijdag 12 april aanstaand!

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.