Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Hoogbegaafd en een onderzoekende houding

Hoogbegaafden hebben vaak een onderzoekende houding. Ze mogen daarom graag vragen stellen en zijn leergierig. Soms ervaren anderen dat als kritisch maar omdat ze nieuwsgierig zijn slikken ze niet alles voor zoete koek.

Kritische denkers

Hoogbegaafde personen zijn vaak kritische denkers. Ze merken snel dat om de brij heen wordt gedraaid of dat ze antwoorden krijgen die tegenstrijdig zijn. Bovendien hebben ze een goed onderscheid tussen relevante en irrelevante informatie. Wanneer ze een vraag stellen willen ze graag een serieus antwoord. Wanneer iemand hun vragen lacherig ontwijkt of wegwuift, dan kunnen ze zich afgewezen voelen. Discussie vinden ze doorgaans fijn en ze slikken beslist niet alles voor zoete koek. Vanzelfsprekendheden kunnen ze ter discussie stellen en waar anderen het geijkte pad bewandelen, daar wil een HB-er nog weleens een nieuwe weg zoeken. Regels en tradities wil men nog weleens ter discussie stellen.

Hoogbegaafd en onderzoekende houding

Coaching en training: voor HB-ers

Wij bieden coaching & training specifiek voor hoogbegaafde personen.

Meer informatie? Bel meteen!

Coaching voor HB-ers

Doe de HB-test!

Wil je meer inzicht in jouw kwaliteiten en valkuilen als hoogbegaafd persoon? Doe dan online onze test.

Aan te schaffen via de webshop!

Meer informatie

Hoogbegaafd: gave of probleemgeval

Bestel het e-book <pdf> met als titel: hoogbegaafd: gave of probleemgeval. 

Meer info via de webshop.

Meer informatie

Leergierig en nieuwsgierig

HB-ers zijn leergierig en nieuwsgierig. Daarom willen ze graag weten wanneer ze vragen mogen stellen en willen ze graag de gelegenheid krijgen om deze vragen te stellen. Nieuwe leerstof vinden ze uitdagend maar ze denken er wel graag zelf over na om het vanuit verschillende perspectieven te bekijken. Ze willen graag hun mening bijstellen als dat nodig blijkt te zijn maar dan wel op basis van redelijke argumenten.

Ruimte

Hoogbegaafde personen hebben ruimte nodig om goed te functioneren. Bindt ze niet vast aan procedures en richtlijnen en laat ze vooral hun eigen werkwijze bepalen. Doorgaans hebben ze open taken nodig en heldere kaders die een beroep doen op hun denkvaardigheden. Ruimte voor discussie en sparren vinden ze fijn en ook willen ze graag weten hoe ze moeten omgaan met uitgestelde aandacht. Graag geven ze hun visie, tegenbeweringen of bewijzen voor hun redenering en oprechte aandacht hiervoor is van belang. Je zet een HB-er in zijn/haar kracht door hem/haar ruimte en vertrouwen te geven.

Onderzoekend ingesteld

HB-ers willen graag de kans hebben om al hun vragen te stellen. Dat komt omdat ze een open en onderzoekende houding hebben. Zowel op school, in hun werk of vrije tijd zijn ze nieuwsgierig en doen ze veel kennis op. Vaak zijn ze initiatiefrijk en ondernemend. Voorwaarde is wel dat ze geprikkeld en intellectueel uitgedaagd worden. Ze willen de nieuwe opgedane kennis kunnen ‘toetsen’ aan nieuwe denkkaders en ze bekijken de vraagstukken vaak vanuit verschillende invalshoeken. Vaak zijn ze ontstaansbegrijper: ze willen weten hoe dingen werken of hoe dingen ontstaan zijn.

Valkuil

Een valkuil voor HB-ers kan zijn dat ze over-kritisch worden en dat ze moeilijk te stoppen zijn in hun onderzoekende houding. Anderen kunnen dat als vervelend ervaren.

Coaching en training: voor HB-ers

Wij bieden coaching & training specifiek voor hoogbegaafde personen.

Coaching voor HB-ers

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Bekijk alle e-books

 • Willen is minder moeten
 • Authentiek communiceren
 • Word assertief: doorbreek de vicieuze cirkel!
 • Conflicthantering
 • Delegeren en loslaten
 • Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden
 • Hoogsensitief: label of labiel?
 • Talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!
 • Hoogbegaafd: probleemgeval of gave?
 • Luister en zie mij: het diagnostisch gesprek met hoogbegaafde kinderen!
 • Analysevaardigheden
 • Hoe ga je met je tijd om?
 • De kwaliteitenbibliotheek: 163 kwaliteiten uitgebreid beschreven
 • Verbeterplan bij disfunctioneren
 • Zelfvertrouwen: mag ik er twee kilo bij?

Bekijk alle e-books

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.