Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Wil je de lieve vrede bewaren?

De lieve vrede bewaren: waarom wil je dat zo graag en waarom doe je het? Daarover gaat dit artikel. Ik ga eerst uitleggen wat lieve vrede is en daarna ga ik in op de vraag waarom mensen in zijn algemeenheid de lieve vrede willen bewaren.

Vredig en lief

Wanneer er vrede is, is er geen oorlog, ruzie, trammelant. Er is rust en kalmte en we kunnen zonder conflicten en gevechten met elkaar omgaan. Dat is vrede! Maar wat is dan lieve vrede? Dat is in feite een houding die erop gericht is om ruzie, trammelant en conflicten te voorkomen. Wie de lieve vrede wil bewaren, past zich aan qua gedrag, spreekt zich niet uit, laat zich niet zien en manifesteert zich niet.

Lieve vrede willen bewaren

Welke conflictstijl past bij jou? Doe de test!

Welke conflictstijl past het beste bij jou? Doe onze test en kijk naar jouw natuurlijke stijl die je toepast bij conflicten!

Conflictstijlentest

Training conflicthantering

Wil je een training conflicthantering volgen? Wij verzorgen de training 'op maat'. Precies afgestemd op jouw leerdoelen.

Training conflicthantering

Schijnharmonie

De lieve vrede is dus een vorm van schijnharmonie, schijnvrede of nepharmonie. Omdat jij je mond houdt, is er vrede. Maar als jij je zou uitspreken is er die vrede niet. Zo lief is de vrede dus ook weer niet. Jij mag niet zijn wie je bent. Jij kan niet zeggen wat je voelt en ervaart. Het is dus voortdurend manoeuvreren tussen de bermbommen door. Zorg dat je niemand raakt. Let goed op wat je zegt en hoe je het zegt. Pas op voor lange tenen. Ga er nooit op staan!

Wat is er mis mee?

De vraag wat er mis mee is ligt voor de hand vind ik. Het is namelijk geen vrede. Wanneer je de lieve vrede wilt bewaren heb je ruzie met jezelf. Waarom? Omdat je ten enenmale voorbij gaat aan jouw behoeften, jouw gevoelens en aan wie jij bent. Je veronachtzaamt jezelf, je neemt jouw eigen zienswijze niet serieus en je haalt jezelf onderuit. Het is dus een vorm van sociaal wenselijke harmonie maar het is geen harmonie. Je bedriegt jezelf.

Waarom doe je het?

Iemand zei tegen me: ‘zodra ik me laat zien, word ik afgewezen, is er kritiek op mij, vinden ze dat ik het niet goed doe’.

Daar zit een kernpunt. Waarom doe je het? Angst voor afwijzing, angst om jezelf te laten zien, angst om kritiek te krijgen. En de strategie om dat te voorkomen is: onzichtbaar zijn, wegkruipen, verstoppen, eigen gevoelens wegmoffelen.

Ik denk dat je het daarom doet. Of heb jij een andere reden?

Kwaliteiten

De lieve vrede bewaren is de valkuil van 'gericht zijn op harmonie'. Er kan dus bij jou ook een kracht achter zitten die je soms kwijtgeraakt bent door in de valkuil van de schijnvrede te stappen. Een andere kwaliteit kan zijn: consensusgericht.

Wil je ervan af?

Wil je ervan af om jezelf voor de gek te houden en wil je ermee stoppen om de schijnharmonie in stand te houden? Dat kan! Wij kunnen je daarmee helpen! Hoe we dat doen? Neem gerust even contact met ons op!

Training conflicthantering

Wil je een training conflicthantering volgen? Wij verzorgen de training 'opmaat'. Precies afgestemd op jouw leerdoelen.

Training conflicthantering

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.