Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Wil je de lieve vrede bewaren?

De lieve vrede bewaren: waarom wil je dat zo graag en waarom doe je het? Daarover gaat dit artikel. Ik ga eerst uitleggen wat lieve vrede is en daarna ga ik in op de vraag waarom mensen in zijn algemeenheid de lieve vrede willen bewaren.

Vredig en lief

Wanneer er vrede is, is er geen oorlog, ruzie, trammelant. Er is rust en kalmte en we kunnen zonder conflicten en gevechten met elkaar omgaan. Dat is vrede! Maar wat is dan lieve vrede? Dat is in feite een houding die erop gericht is om ruzie, trammelant en conflicten te voorkomen. Wie de lieve vrede wil bewaren, past zich aan qua gedrag, spreekt zich niet uit, laat zich niet zien en manifesteert zich niet.

Lieve vrede willen bewaren

Welke conflictstijl past bij jou? Doe de test!

Welke conflictstijl past het beste bij jou? Doe onze test en kijk naar jouw natuurlijke stijl die je toepast bij conflicten!

Conflictstijlentest

Training conflicthantering

Wil je een training conflicthantering volgen? Wij verzorgen de training 'op maat'. Precies afgestemd op jouw leerdoelen.

Training conflicthantering

Schijnharmonie

De lieve vrede is dus een vorm van schijnharmonie, schijnvrede of nepharmonie. Omdat jij je mond houdt, is er vrede. Maar als jij je zou uitspreken is er die vrede niet. Zo lief is de vrede dus ook weer niet. Jij mag niet zijn wie je bent. Jij kan niet zeggen wat je voelt en ervaart. Het is dus voortdurend manoeuvreren tussen de bermbommen door. Zorg dat je niemand raakt. Let goed op wat je zegt en hoe je het zegt. Pas op voor lange tenen. Ga er nooit op staan!

Wat is er mis mee?

De vraag wat er mis mee is ligt voor de hand vind ik. Het is namelijk geen vrede. Wanneer je de lieve vrede wilt bewaren heb je ruzie met jezelf. Waarom? Omdat je ten enenmale voorbij gaat aan jouw behoeften, jouw gevoelens en aan wie jij bent. Je veronachtzaamt jezelf, je neemt jouw eigen zienswijze niet serieus en je haalt jezelf onderuit. Het is dus een vorm van sociaal wenselijke harmonie maar het is geen harmonie. Je bedriegt jezelf.

Waarom doe je het?

Iemand zei tegen me: ‘zodra ik me laat zien, word ik afgewezen, is er kritiek op mij, vinden ze dat ik het niet goed doe’.

Daar zit een kernpunt. Waarom doe je het? Angst voor afwijzing, angst om jezelf te laten zien, angst om kritiek te krijgen. En de strategie om dat te voorkomen is: onzichtbaar zijn, wegkruipen, verstoppen, eigen gevoelens wegmoffelen.

Ik denk dat je het daarom doet. Of heb jij een andere reden?

Kwaliteiten

De lieve vrede bewaren is de valkuil van 'gericht zijn op harmonie'. Er kan dus bij jou ook een kracht achter zitten die je soms kwijtgeraakt bent door in de valkuil van de schijnvrede te stappen. Een andere kwaliteit kan zijn: consensusgericht.

Wil je ervan af?

Wil je ervan af om jezelf voor de gek te houden en wil je ermee stoppen om de schijnharmonie in stand te houden? Dat kan! Wij kunnen je daarmee helpen! Hoe we dat doen? Neem gerust even contact met ons op!

Training conflicthantering

Wil je een training conflicthantering volgen? Wij verzorgen de training 'opmaat'. Precies afgestemd op jouw leerdoelen.

Training conflicthantering

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Nieuw e-book

Je loopbaan is geen zitbaan of hangmat

Ebook loopbaanontwikkeling

Dit e-book maakt je bewust van één ding: een loopbaan is geen zitbaan. Achteroverleunen en hopen op de juiste kansen? Dat is geen strategie. Jouw loopbaan vraagt om actie, reflectie en herijking. Waar sta je nu? Wat wil je écht? En past dat nog bij wie je bent? Stilstaan is geen optie. Dit e-book helpt je ontdekken, bijsturen en in beweging komen.

Meer informatie

 

Bekijk alle e-books

e-books

  • Analysevaardigheden
  • Authentiek communiceren
  • Burn-out: een error in je lijf!
  • Conflicthantering
  • De kwaliteitenbibliotheek: 163 kwaliteiten uitgebreid beschreven
  • De valkuilenbibliotheek: 141 valkuilen uitgebreid beschreven
  • Delegeren en loslaten
  • Hoe ga je met je tijd om?
  • Hoogbegaafd: probleemgeval of gave?
  • Hoogsensitief: label of labiel?
  • Je loopbaan is geen zitbaan of hangmat
  • Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden
  • Leiderschap in ontwikkeling
  • Luister en zie mij: het diagnostisch gesprek met hoogbegaafde kinderen!
  • Persoonlijke ontwikkeling dat doe jezelf
  • Talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!
  • Verbeterplan bij disfunctioneren
  • Willen is minder moeten
  • Word assertief: doorbreek de vicieuze cirkel!
  • Zelfdoding: van heilige huisjes naar veilige huisjes
  • Zelfvertrouwen: mag ik er twee kilo bij?

Bekijk alle e-books

Nieuwe online training

Zelfhulp bij loopbaanontwikkeling

Zelfhulp bij loopbaanontwikkeling (online training)

Wil jij bewuster sturing geven aan je loopbaan? De online training Loopbaanontwikkeling helpt je inzicht te krijgen in je talenten, drijfveren en mogelijkheden. In vijf modules ontdek je wat je kunt, wilt en wie je bent, zodat je keuzes maakt die écht bij je passen. Met circa 20 video's, een praktijkgericht werkboek en e-books krijg je concrete handvatten voor je volgende stap. Schrijf je nu in en investeer in een toekomst die bij jou past!

Tijdelijk voor € 124,95 (Normaliter €149,-)

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.