Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Illusie van controle

Dit artikel gaat over de illusie van controle en controledrang. Wij mensen willen graag controle hebben over de situatie, over ons leven, over de wereld, over ons gezin. En ik zeg nu dat dit een illusie is.

Waarom een illusie?

Een illusie is een inbeelding, een droombeeld, een fantasie, een zinsbegoocheling, een drogbeeld. In feite iets wat je zelf maakt en wat tussen jouw en mijn oren zit. Een illusie is sterk en krachtig. Het is gevisualiseerd als het ware. Je meent het inderdaad zo voor je te zien. En je gelooft erin. Zo kun je een illusie van controle maken. Je meent dat je controle hebt over de situatie door:

  • Je voor te stellen hoe het allemaal zou moeten verlopen
  • Scenario’s uit te denken
  • Plannen te maken
  • Risico’s zoveel mogelijk uit te sluiten of te verzekeren
  • Je in te denken hoe het zou moeten gaan
  • Te prognosticeren en te begroten

Illusie van controle

Dit artikel is geschreven in de serie over: behoefte aan zekerheid.

Behoefte aan zekerheid

Schijnbare werkelijkheid

Als het dan zo loopt, zoals wij hadden bedacht dat het zou moeten verlopen, dan voldoet het aan de werkelijkheid die we zelf hebben gecreëerd in ons hoofd. Maar let op: het is een schijnbare werkelijkheid of een onjuist idee van de werkelijkheid, gebaseerd op een selectieve perceptie die door ons hoofd is gemaakt.

Zekerheid

De illusie van controle heeft te maken met onze behoefte aan zekerheid. Een mens zoekt voortdurend zekerheden. Want het leven is onzeker. Jij en ik weten niet wat ons morgen te wachten staat. Daar worden we bang van. Angst voor de toekomst, angst voor het leven, angst voor lijden, angst voor een slechte afloop. Dat kan er allemaal zijn. Maar vooral ook angst om geen controle te hebben. Ben jij een controlfreak?

Controleren is beheersen

Wanneer wij het leven kunnen controleren, hebben we het gevoel dat we heer en meester over het leven zijn. We heersen, beheersen, we hebben toezicht, sturing, opzicht en nazicht. Met als resultaat dat we ons goed voelen. Maar o wee als die controle weg is. Dan hebben we het gevoel dat we de controle kwijt zijn. We worden onzeker, we vertwijfelen, we raken in paniek en de angst slaat ons om het hart.

Controleverlies is desillusie

Controleverlies kan ervoor zorgen dat je gedesillusioneerd raakt. Wat dat betekent? Dat jouw droom, fantasie, begoocheling en beeld te pletter valt op aarde. Bam! In 1000 scherven.

Waarom ik dit schrijf?

Om meerdere redenen:

  • De wereld is niet maakbaar, dat geldt voor jou en mij.
  • Het is zo jammer dat we verkeerde bronnen aanboren om zekerheid te zoeken. Jouw eigen innerlijke bron is veel zekerder dan alle selfmade zekerheden die niet blijken te kloppen.
  • Om te vertellen dat loslaten een geweldige medicatie is tegen ‘overmatige controle’.

Training en coaching

Bekijk onze trainingen gericht op autonomie of bestel het e-book: persoonlijke ontwikkeling dat doe jezelf!

Persoonlijke ontwikkeling ebook

Bekijk e-book

Bestel de online training: autonomie en persoonlijk leiderschap!

In onze webshop kun je de training autonomie en persoonlijk leiderschap aanschaffen!

Online training autonomie

Meer informatie

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.