Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Ondernemer of manager - wat is het verschil?

Wat is het verschil tussen leiders en managers, tussen ondernemers en bedrijfsleiders? Er is verschil maar ze hebben elkaar ook nodig bij de opstart en doorontwikkeling van het bedrijf of de organisatie.

Al eerder stonden we stil bij de eigengereidheid van een ondernemer. Oftewel: de eigen-wijs die de ondernemer zingt.  Maar wat is nu het verschil tussen een manager en een ondernemer? Duidelijk is dat er verschillen zijn tussen beide. Duidelijk is ook dat ze niet zonder elkaar kunnen.

 • Ondernemer: zet de bakens vooruit

  Ondernemers zijn vaak hun tijd vooruit, durven de bakens te verzetten, nemen risico's, zijn vindingrijk en creatief. Ondernemers zijn innovatief, daadkrachtig, hebben durf en moed om 'het te doen' en om 'het anders te doen'.

 • Managers: beheersbaarheid en controle

  De manager of bedrijfsleider is gericht op beheersbaarheid en controle. De focus is gericht op de interne organisatie en managers zijn uitstekend om te coördineren, taken te verdelen, te structureren en te bewaken.

 • Typerend

  Wanneer het doel is om meer winst te verwerven dan zal de ondernemer erop gefocust zijn om zijn omzetten te verhogen terwijl de manager gaat snijden in de kosten. In de crisis zal de manager gaan saneren terwijl de ondernemer de neiging heeft om er nog een vestiging bij te bouwen.

  Ondernemers zullen vandaag ergens een woning bouwen en iedereen vraagt zich af waarom hij dat nu doet en waarom hij dat daar doet. Later blijkt, over een paar jaar, dat dit een uitstekend plek is, economisch uitgekiend en rendabel. Managers zullen op dezelfde plek een woning zetten, wanneer er al meerderen zich gemeld hebben voor het bouwen van een woning in die regio.

  Ondernemers vinden een gloeilamp uit en brengen die op de markt waarna blijkt dat er behoefte aan is. Managers doen eerst een marketingonderzoek om te peilen of er ook behoefte aan gloeilampen is.

  Let wel: zonder ondernemers waren er geen gloeilampen geweest, geen mobiele telefoons, geen laptops, geen auto's, geen CD-spelers. Want immers iedereen had bij het marketingonderzoek ingevuld dat hij er geen behoefte aan zou hebben.

 • Valkuilen van de ondernemer

  Een grote valkuil van de ondernemer kan zijn dat hij zich moeilijk iets laat gezeggen door een ander. Hij stelt zich onafhankelijk op en woorden als consensus of coöperatief komen niet in zijn woordenboek voor. In ieder geval staan ze niet aan het begin van zijn woordenboek. Zodra de ondernemer zich bezig moet houden met beheersbaarheid en controle slaat zijn creativiteit en behoefte aan vernieuwing en innovatie dood als bier in een glas waar het afwasmiddel nog is opgeslagen. Op het gevaar af dat de ondernemer van alles moet doen wat hij niet goed kan en niet toekomt aan wat hij wel goed kan en dat is: ondernemen.

 • Valkuilen van de manager of bedrijfsleider

  Een grote valkuil van de bedrijfsleider of manager is dat zijn focus geheel ligt op controle en beheersbaarheid. Maar in sommige gevallen wordt er een beroep gedaan op 'out of the box denken', zeker in tijden waar het wat minder gaat in de economie. En dat is wat de manager lastig vindt of zelfs niet kan. Het gevaar is eveneens niet denkbeeldig dat er een sterke interne organisatie ontstaat die de slag met de buitenwereld mist.

 • Ondernemers en managers kunnen niet zonder elkaar

  In feite hebben organisaties vooral ondernemers nodig bij de opstart van het bedrijf, bij het op de kaart zetten van de organisatie, bij het pionieren, bij het vernieuwen en doorontwikkelen. Maar managers en bedrijfsleiders zijn nodig om de zaak te structuren, te boetseren en verder te vormen. Goede samenwerking, wederzijds respect, oog voor elkaars kwaliteiten, elkaar benutten en goed luisteren naar elkaar kan ervoor zorgen dat de ondernemer en de manager het bedrijf samen op een hoger plan brengen.

  Verkeerde samenwerking, te weinig respect voor elkaars kwaliteiten kan overigens een enorme afbreuk aan de groei van het bedrijf doen.

 • Vraagstukken voor de ondernemer en manager

  Vooral in de kleinere organisaties wordt van ondernemers vaak gevraagd dat ze tevens de manager zijn. Er is immers geen financiële ruimte om een bedrijfsleider aan te stellen? Naarmate er een doorgroei komt boven de 15/20 medewerkers wordt de ondernemer steeds meer in de rol van tevens bedrijfsleider gedrukt. Meestal ontstaan daar de nodige knelpunten: met het personeel, de onderlinge communicatie, de onderlinge coördinatie en uiteindelijk de ondernemer die zich daar zelf niet happy bij voelt.

  Bij de manager of bedrijfsleider is het in sommige situaties net andersom. Zodra de manager bijvoorbeeld als vestigingsmanager of bedrijfsleider ook de rol van de ondernemer moet vervullen, blijkt dat men dat moeilijk vindt. Eigenlijk moet u lezen: blijkt dat men dit gewoonweg niet kan.

Directie en ondernemers

De Steven begeleidt  ondernemers en directeuren binnnen het MKB.

Coaching voor ondernemers en directies

Trainingen en coaching

Bekijk de mogelijkheden voor training en coaching gericht op organisatieontwikkeling en leiderschap

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens

 


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Webinar terugkijken: ontdek jouw kwaliteiten en talenten

Wil je de webinar terugkijken over het ontdekken van jouw kwaliteiten en talenten? Onderwerpen:

 • Wat is talent?
 • Wat zijn kernkwaliteiten?
 • Indeling van kwaliteiten
 • Zelfvertrouwen en kwaliteiten
 • Kwaliteiten in de koelkast
 • Jouw kwaliteiten ontdekken

Schrijf je meteen in en na betaling van € 12,50 krijg je meteen toegang.

Webinar kwaliteiten

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.