Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Zijn ondernemers eigenwijs?

Menig ondernemer laat zich niet snel adviseren of coachen. Laat staan de wet voorschrijven want dan ben je echt aan het verkeerde adres. Nu heeft coachen en adviseren ook niets te maken met de wet voorschrijven.

Zie ook: bent u ondernemer of manager? - het verschil.

Ondernemers eigenwijs of eigengereid?Openstaan voor: leerdoel

Openstaan voor is een leerdoel voor ondernemers. Dat betekent: contact houden met de omgeving en niet doorslaan in het bewandelen van een eigen pad of het navolgen van eigen inzichten.

Eigenwijs of een eigen wijs! Het verschil

De omgeving zegt over een ondernemer al te gauw: hij is eigenwijs. Dat betekent in mijn ogen: hij zingt een eigen wijs, een eigen melodie. Dat is niet zo heel erg maar ’t geval wil zich voordoen dat veel koren het niet passend vinden wanneer je een eigen melodie laat horen. Een ondernemer moet in mijn ogen eigen wijs zijn in de goede zin. Zou dat niet het geval zijn dan waren er geen TV’s gekomen, geen auto’s en geen gloeilampen. Als alles op marketing gebaseerd zou zijn en er eerst onderzoek moest worden gedaan of er behoefte in de wereld zou zijn aan gloeilampen dan had Edison in 1881 nimmer de Edison Lamp Company kunnen oprichten.

Eigengereid

Eigengeried of eigenwijs?Ondernemers die eigengereid zijn slaan door. Ze verliezen het contact met de omgeving, luisteren onvoldoende naar de markt en voorzien derhalve in eigen behoeften. Eerder is dat een valkuil en dus een doorgeslagen variant van eigenwijs. Doorgetrokken in dit model dat Eigenwijsheid een kwaliteit is van een ondernemer, eigengereidheid een valkuil dan laat de irritatie of ergernis zich raden: burgerlijkheid en grijze muizen. Dat is waar de ondernemer een hekel aan heeft. Zet iedere burger een groene container aan de weg, de ondernemer zoekt nog een uitweg om een paarse aan te schaffen of om zijn groene container op een andere dag te plaatsen.

Goed ondernemerschap begint met zelfkennis

Een ondernemer moet als eerste zichzelf kennen. Waar liggen mijn sterke punten? Waar liggen mijn risicofactoren of zwakke punten? Geld verdien je als ondernemer met je sterke punten. En wil je nog meer geld verdienen dan zorg je dat je zwakke punten opgevuld worden door medewerkers of adviseurs die je op dat punt bij staan. De ondernemer die meent zelf alles te weten en te kunnen, schaatst vandaag of morgen een keer naast de ijsbaan. En dat doet pijn.

Laat u bijstaan door goede adviseurs

Goed ondernemerschap begint met de basis: u verdient u geld met die punten waar uw kwaliteiten liggen. En op alle andere punten kunt u zich beter laten bedienen van goede adviseurs. Kosten? Een goede adviseur kost geen geld maar levert geld op. Anders hebt u de verkeerde in de arm genomen. Zie ook: criteria en kenmerken goede adviseurs!

Hadden we dit maar eerder gedaan!

In onze praktijk maken we vaak mee dat de ondernemer na afloop van een coachingstraject zegt: had ik dit maar een paar jaar eerder gedaan. Het zou me veel tijd, energie en geld gescheeld hebben.

Directie en ondernemers

De Steven begeleidt  ondernemers en directeuren binnnen het MKB.

Coaching voor ondernemers en directies

Trainingen en coaching

Bekijk de mogelijkheden voor training en coaching gericht op organisatieontwikkeling en leiderschap

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens

 


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Nieuw: Hoe ga je met je tijd om?

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: hoe ga je met je tijd om?

Ebook time

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.