Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Zijn ondernemers eigenwijs?

Menig ondernemer laat zich niet snel adviseren of coachen. Laat staan de wet voorschrijven want dan ben je echt aan het verkeerde adres. Nu heeft coachen en adviseren ook niets te maken met de wet voorschrijven.

Zie ook: ben je ondernemer of manager? - het verschil.

Openstaan voor: leerdoel

Openstaan voor is een leerdoel voor ondernemers. Dat betekent: contact houden met de omgeving en niet doorslaan in het bewandelen van een eigen pad of het navolgen van eigen inzichten.

Eigenwijs of een eigen wijs! Het verschil

De omgeving zegt over een ondernemer al te gauw: hij is eigenwijs. Dat betekent in mijn ogen: hij zingt een eigen wijs, een eigen melodie. Dat is niet zo heel erg maar ’t geval wil zich voordoen dat veel koren het niet passend vinden wanneer je een eigen melodie laat horen. Een ondernemer moet in mijn ogen eigen wijs zijn in de goede zin. Zou dat niet het geval zijn dan was er geen TV gekomen en ook geen auto’s en geen gloeilampen. Als alles op marketing gebaseerd zou zijn en er eerst onderzoek moest worden gedaan of er behoefte in de wereld zou zijn aan gloeilampen dan had Edison in 1881 nimmer de Edison Lamp Company kunnen oprichten.

Eigenwijs of eigengereid

Doe de leiderschapstest

Wil je inzicht in jouw natuurlijke stijl van leidinggeven (online test)? Wil je weten waar jouw individuele leiderschapskwaliteiten liggen? Wil je jouw persoonlijke ontwikkeldoelen leren kennen?

Meer informatie

Directie en ondernemers

De Steven begeleidt ondernemers en directeuren door training, coaching en sparring.

Coaching voor ondernemers en directies

Eigengereid

Ondernemers die eigengereid zijn slaan door. Ze verliezen het contact met de omgeving, luisteren onvoldoende naar de markt en voorzien derhalve in eigen behoeften. Eerder is dat een valkuil en dus een doorgeslagen variant van eigenwijs. Doorgetrokken in dit model dat eigenwijsheid een kwaliteit is van een ondernemer, eigengereidheid een valkuil dan laat de irritatie of ergernis zich raden: burgerlijkheid en grijze muizen. Dat is waar de ondernemer een hekel aan heeft. Zet iedere burger een groene container aan de weg, de ondernemer zoekt nog een uitweg om een paarse aan te schaffen of om zijn groene container op een andere dag te plaatsen.

Goed ondernemerschap begint met zelfkennis

Een ondernemer moet als eerste zichzelf kennen. Waar liggen mijn sterke punten? Waar liggen mijn risicofactoren of zwakke punten? Geld verdien je als ondernemer met je sterke punten. En wil je nog meer geld verdienen dan zorg je dat je zwakke punten opgevuld worden door medewerkers of adviseurs die je op dat punt bijstaan. De ondernemer die meent zelf alles te weten en te kunnen, schaatst vandaag of morgen een keer naast de ijsbaan. En dat doet pijn.

Laat je bijstaan door goede adviseurs

Goed ondernemerschap begint met de basis: je verdient je geld met die punten waar jouw ondernemerskwaliteiten liggen. En op alle andere punten kun je je beter laten bedienen van goede adviseurs. Kosten? Een goede adviseur kost geen geld maar levert geld op. Anders heb je de verkeerde in de arm genomen.

Hadden we dit maar eerder gedaan!

In onze praktijk maak ik vaak mee dat de ondernemer na afloop van een coachingstraject zegt: had ik dit maar een paar jaar eerder gedaan. Het zou me veel tijd, energie en geld gescheeld hebben.

Directie en ondernemers

De Steven begeleidt ondernemers en directeuren door training, coaching en sparring.

Coaching voor ondernemers en directies

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.