Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Pinterest Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Zijn ondernemers eigenwijs?

Menig ondernemer laat zich niet snel adviseren of coachen. Laat staan de wet voorschrijven want dan ben je echt aan het verkeerde adres. Nu heeft coachen en adviseren ook niets te maken met de wet voorschrijven.

Zie ook: bent u ondernemer of manager? - het verschil.

Ondernemers eigenwijs of eigengereid?Openstaan voor: leerdoel

Openstaan voor is een leerdoel voor ondernemers. Dat betekent: contact houden met de omgeving en niet doorslaan in het bewandelen van een eigen pad of het navolgen van eigen inzichten.

Eigenwijs of een eigen wijs! Het verschil

De omgeving zegt over een ondernemer al te gauw: hij is eigenwijs. Dat betekent in mijn ogen: hij zingt een eigen wijs, een eigen melodie. Dat is niet zo heel erg maar ’t geval wil zich voordoen dat veel koren het niet passend vinden wanneer je een eigen melodie laat horen. Een ondernemer moet in mijn ogen eigen wijs zijn in de goede zin. Zou dat niet het geval zijn dan waren er geen TV’s gekomen, geen auto’s en geen gloeilampen. Als alles op marketing gebaseerd zou zijn en er eerst onderzoek moest worden gedaan of er behoefte in de wereld zou zijn aan gloeilampen dan had Edison in 1881 nimmer de Edison Lamp Company kunnen oprichten.

Eigengereid

Eigengeried of eigenwijs?Ondernemers die eigengereid zijn slaan door. Ze verliezen het contact met de omgeving, luisteren onvoldoende naar de markt en voorzien derhalve in eigen behoeften. Eerder is dat een valkuil en dus een doorgeslagen variant van eigenwijs. Doorgetrokken in dit model dat Eigenwijsheid een kwaliteit is van een ondernemer, eigengereidheid een valkuil dan laat de irritatie of ergernis zich raden: burgerlijkheid en grijze muizen. Dat is waar de ondernemer een hekel aan heeft. Zet iedere burger een groene container aan de weg, de ondernemer zoekt nog een uitweg om een paarse aan te schaffen of om zijn groene container op een andere dag te plaatsen.

Goed ondernemerschap begint met zelfkennis

Een ondernemer moet als eerste zichzelf kennen. Waar liggen mijn sterke punten? Waar liggen mijn risicofactoren of zwakke punten? Geld verdien je als ondernemer met je sterke punten. En wil je nog meer geld verdienen dan zorg je dat je zwakke punten opgevuld worden door medewerkers of adviseurs die je op dat punt bij staan. De ondernemer die meent zelf alles te weten en te kunnen, schaatst vandaag of morgen een keer naast de ijsbaan. En dat doet pijn.

Laat u bijstaan door goede adviseurs

Goed ondernemerschap begint met de basis: u verdient u geld met die punten waar uw kwaliteiten liggen. En op alle andere punten kunt u zich beter laten bedienen van goede adviseurs. Kosten? Een goede adviseur kost geen geld maar levert geld op. Anders hebt u de verkeerde in de arm genomen. Zie ook: criteria en kenmerken goede adviseurs!

Hadden we dit maar eerder gedaan!

In onze praktijk maken we vaak mee dat de ondernemer na afloop van een coachingstraject zegt: had ik dit maar een paar jaar eerder gedaan. Het zou me veel tijd, energie en geld gescheeld hebben.

Directie en ondernemers

De Steven begeleidt  ondernemers en directeuren binnnen het MKB.

Coaching voor ondernemers en directies

Trainingen en coaching

Bekijk de mogelijkheden voor training en coaching gericht op organisatieontwikkeling en leiderschap

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens