Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Omhoog managen

Ken je die term? Omhoog managen? Waarschijnlijk niet hè? Want dat zou een down-top-relatie zijn in jouw organisatie. Wellicht wordt je soms down van de top, maar dat is wat anders dan een down-top-relatie.

Je bent middle-manager

Je bent middle-manager en je staat tussen de topmanager en jouw team in. Elke stap die je zet, wordt gezien door jouw team en door het management. En geloof me: ze vinden er wat van! Dus je wordt beoordeeld van twee kanten.

Omhoog managen: wat is dat?

Doe de leiderschapstest

Wil je inzicht in jouw natuurlijke stijl van leidinggeven (online test)? Wil je weten waar jouw individuele leiderschapskwaliteiten liggen?

Wil je jouw persoonlijke ontwikkeldoelen leren kennen?

Meer informatie

Training basisvaardigheden

Bekijk de training basisvaardigheden leidinggeven voor leidinggevenden en managers. Zowel individueel aanbod als groepstraining wanneer meerdere leidinggevenden uit jouw organisatie deze training willen volgen.

Training basisvaardigheden leidinggeven

Verwachtingen van bovenaf

Van bovenaf wordt vaak verwacht dat jij de visie uitdraagt van de organisatie, dat je het beleid verdedigt dat bedacht is door het MT en dat je de managementbesluiten ondersteunt. En ik schreef ook al artikelen over: je moet niet te veel naar de zijde van de medewerkers hangen. Ik heb het genoemd: ‘voorkomen dat je met de wolven meehuilt’. En daar sta ik 100 procent achter. Maar er is ook een keerzijde. En dan kom ik bij: omhoog managen.

Wat is de betekenis?

Omhoog managen betekent voor mij dat jij:

  • De belangen van jouw team bekend maakt en uitdraagt bij het management of de directie
  • Begrenst wanneer de werkdruk te hoog is en men vanuit het hoger management nog meer projecten naar beneden duwt
  • Bij onderbezetting aangeeft dat jouw team bepaalde werkzaamheden niet kan doen
  • Positief spreekt over jouw teamleden en over jouw afdeling
  • Jouw team vertegenwoordigt naar boven toe

Spanning en spannend

Jouw positie is dus soms spannend. Je staat er tussenin. Jouw manager of directeur vraagt iets van je en jouw team wil ook iets van je. En soms zijn de belangen tegenstrijdig. Jij bent diegene die daarmee moet omgaan. Zonder om te vallen, zonder iedereen naar de mond te praten, zonder te gaan vechten. Dat vraagt helderheid en duidelijkheid van jou. En een heldere zienswijze. Dat vraagt leiderschap. Daarom zit je op die positie.

Beheerst en beslist

Leiderschap in jouw positie vraagt twee dingen: wees beheerst en wees beslist. Vertel wat er wel en niet kan.

Middenkader is belangrijk

Ik vind de leidinggevende posities in het middenkader superbelangrijk. Die worden wat mij betreft nogal eens onderschat. Lees ook:

Training leidinggeven voor het middenkader

Voor het middenkader hebben wij een aantal trainingen ontwikkeld zoals:

Leerdoelen

Bekijk leerdoelen voor de training basisvaardigheden leidinggeven. Geschikt voor startende leidinggevenden en voor doorgegroeide leidinggevenden.

Leerdoelen basisvaardigheden leidinggeven

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.