Staat u ook altijd voor iedereen klaar?
Sommige mensen staan altijd voor iedereen klaar. Ja je leest het goed ‘altijd’ en ‘voor iedereen’. Maar als ze zelf iets hebben, is er snel het gevoel dat ‘niemand voor hun klaar staat’. En dan zijn ze teleurgesteld, boos of geïrriteerd.
Doe de uitgebreide analyse
Bij De Steven kunt u tegen betaling een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in uw kwaliteiten, eigenschappen, persoonskenmerken en valkuilen.
Gratis preview
U kunt de test ook doen via een gratis preview. U krijgt dan via een beknopt rapport inzicht in wat voor type mens u bent en welke kwaliteiten en valkuilen daarbij horen.
Valkuil
In een gratis webinar (online workshop) leggen wij uit wat kernkwaliteiten, valkuilen, leerdoelen en allergieën zijn. U kunt de webinar na inschrijving online volgen.
Je snapt het gewoon niet
Iemand zei: ik snap er helemaal niks van. Altijd stond ik voor hem klaar. Toen hij ging verhuizen heb ik hem geholpen. Ik heb geverfd, gesausd, met verhuisdozen gesjouwd etc. Toen hij ziek was maakte ik zelfs zijn huis schoon, iedere dag belde ik even om te vragen hoe het vandaag is gegaan. Altijd had ik een luisterend oor voor hem.
En dan gaat het verhaal verder: maar nu ik wat heb, zie je hem in geen velden of wegen. Egoïst als hij is. Hij denkt alleen maar aan zichzelf. Ik ben er helemaal klaar mee.
Denkfouten
Toch worden hier een paar grote denkfouten gemaakt die onderlinge relaties nogal eens schaden.
-
Uw verwachtingen zijn onrealistisch
Ieder mens is verantwoordelijk voor zijn/haar eigen verwachtingen. En in dit geval zijn uw verwachtingen niet realistisch. Hulp bieden en de ander helpen heeft niets met ruilhandel te maken. Dus als u bereid bent om voor de ander altijd klaar te staan, lijkt bijzonder mooi maar als u tegelijkertijd verwacht dat de ander bij u hetzelfde gedrag laat zien dan vergist u zich in de meeste gevallen.
-
Hulp bieden waarom niet gevraagd wordt
Veel mensen bieden hulp waar de ander niet eens om vraagt. Zal ik even dit…………? Of zal ik even dat…………..? Een leerpunt voor veel mensen in persoonlijke ontwikkeltrajecten is: ga eens in op hulpvragen die gesteld worden. Lees meer over: té behulpzaam.
-
U gaat teveel uit van uw eigen normen en waardenpatroon
Denkfout drie is dat u teveel uitgaat van uw eigen normen en waarden. Mooi dat u altijd voor iedereen klaar staat. En fijn dat u ervan uitgaat dat een ander dat ook wel zal doen. Maar de praktijk is anders.
Waarom vertonen mensen dit gedrag?
Belangrijke vraag is waarom mensen altijd voor een ander klaar staan. Daar zit meestal een patroon in en ik noem een aantal aspecten:
- Sommige mensen menen dat ze waardering of goodwill kunnen kopen bij de ander door altijd voor de ander bezig te zijn maar in de praktijk blijkt dat dit nogal tegenvalt
- Soms is men zo op de ander gericht dat men de ander amper nog ruimte en vrijheid gunt om die zaken in zijn leven in te vullen zoals hij/zij het zelf wil
- Soms is men vervuld van een hoge mate van pleasegedrag en maait men constant het gazon van de buurman (die er niet eens om vraagt maar daardoor wel in de luie stoel terecht komt).
Leerdoelen Persoonlijke Effectiviteit
De Steven heeft leerdoelen ontwikkeld voor de training Persoonlijke effectiviteit. U kunt ook het overzicht bekijken met alle persoonlijke leerdoelen.
Training Persoonlijke Effectiviteit
Wilt u een training Persoonlijke Effectiviteit volgen? Aarzel niet! Neem meteen contact op. Bekijk de mogelijkheden voor training en coaching.