Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Achteloosheid

Achteloosheid is een valkuil of allergie. Om duidelijk te maken wat achteloosheid is, proberen we tot een definiëring te komen. Wie achteloos is ‘slaat geen acht op iets of iemand’. Er ontgaat hem/haar iets, hij pikt bepaalde signalen niet op, gaat er aan voorbij, heeft het niet door dat.

Betekenis

Achteloos zijn betekent dat u:

  • voorbijgaat aan iets wat u wel had moeten opmerken
  • geen aandacht hebt voor iets wat uw aandacht wel zou moeten hebben
  • iets ontgaat of dat er iets is waar u geen notie van neemt terwijl het wel belangrijk is
  • bepaalde zaken niet signaleert
  • bepaalde knelpunten over het hoofd ziet
  • onvoldoende acht slaat op bepaalde kritische punten of dat u deze punten wegwuift
  • onachtzaam of onoplettend bent
  • niet attent bent of nalatig

Doe de uitgebreide analyse

Bij De Steven kunt u tegen betaling een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in uw kwaliteiten, eigenschappen,  persoonskenmerken en valkuilen.

Uitgebreide test

Gratis preview

U kunt de test ook doen via een gratis preview. U krijgt dan via een beknopt rapport inzicht in wat voor type mens u bent en welke kwaliteiten en valkuilen daarbij horen.

Gratis preview

Valkuil

In een gratis webinar (online workshop) leggen wij uit wat kernkwaliteiten, valkuilen,  leerdoelen en allergieën zijn. U kunt de webinar na inschrijving online volgen.

Webinar kwaliteiten

Wat zit er achter?

Wie achteloos is, neemt de zaken onvoldoende serieus, is niet oplettend, niet voorzichtig en misschien zelfs wel roekeloos. Hij/zij gaat voorbij aan belangrijke zaken, is nalatig, doet niet wat gevraagd wordt of is onzorgvuldig.

Valkuil en leerdoel

Is achteloosheid voor u een valkuil? Dan is de bijbehorende kwaliteit dat u gemakkelijk bent ingesteld. Uw leerdoel is om attent te zijn, alert en kritisch of oplettend.

Allergie

Achteloosheid kan ook allergiegedrag van u zijn. Dan is het niet uw valkuil maar uw allergie. Enerzijds ergert het u wanneer mensen achteloos zijn of de zaak veronachtzamen. Anderzijds kunt u zelf allergiegedrag vertonen als zelfbescherming tegen overbelasting. Is dat bij u het geval? Dan bent u waarschijnlijk van origine kritisch  en alert, soms wellicht zelfs te opletten, te alert of overmatig kritisch. Echter uit overladenheid laat u nu een soort van achteloosheid zien die eigenlijk niet bij u past maar voor u is het ‘eventjes’ een overlevingsmechaniekje.

Persoonlijke valkuilen

Dit artikel is geschreven in de serie over Persoonlijke valkuilen. Wilt u een overzicht van andere persoonlijke valkuilen?

Persoonlijke valkuilen

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens