Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Pinterest Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Oprecht en oprechtheid

Oprecht en oprechtheid is een waarde en een kwaliteit. Wat is het kenmerk van oprechtheid? Het is welgemeend.  Iemand die oprecht is, heeft geen bijbedoelingen, geen verkeerde bedoelingen. Kortom: het is duidelijk en transparant wat de bedoeling is.

Doe de uitgebreide analyse

Bij De Steven kunt u tegen betaling een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in uw kwaliteiten, eigenschappen,  persoonskenmerken en valkuilen.

Uitgebreide test

Gratis preview

U kunt de test ook doen via een gratis preview. U krijgt dan via een beknopt rapport inzicht in wat voor type mens u bent en welke kwaliteiten en valkuilen daarbij horen.

Gratis preview

Webinar

In een gratis webinar (online workshop) leggen wij uit wat kernkwaliteiten, valkuilen,  leerdoelen en allergieën zijn. U kunt de webinar na inschrijving online volgen.

Webinar kwaliteiten

 Kenmerken

Oprecht en oprechtheidOprechtheid kan in meerdere zaken tot uiting komen zoals:

  • Oprechte interesse hebben in iemand
  • Iemand het beste wensen
  • Hopen dat het goed met iemand gaat
  • Oprechte belangstelling hebben
  • Welgemeend meeleven betuigen bijvoorbeeld bij een condoleance

Wat is onoprecht?

We proberen te formuleren wat onoprecht is. Is dat hetzelfde als oneerlijk? Wij menen van niet. Dat zou te ver voeren om iemand als oneerlijk te betitelen. Om het verschil te begrijpen gaan we wat typeringen neerzetten.

  • U kunt interesse tonen (da’s netjes en fatsoenlijk) en u kunt interesse hebben
  • U kunt aandachtig luisteren (dat is te leren) en u kunt oprecht luisteren naar het verhaal van iemand
  • U kunt iemand feliciteren met zijn verjaardag en u kunt hem oprecht het beste toewensen in zijn verdere levensjaren
  • U kunt de condoleances overbrengen (dat is netjes) maar u kunt ook oprechte deelneming betuigen

Wat is nu het verschil?

Wanneer iemand oprecht is dan merkt dat het de ander inderdaad raakt. Het laat hem/haar niet koud wat u vertelt. Het is welgemeend! Recht uit het hart! U voelt als het ware de emotie die de ander erbij ervaart. Wie oprecht is, toont zijn gevoelens.

Er zijn mensen die het de hele dag erbij vermelden: 'wat ik nu tegen je zeg, meen ik oprecht'. Het meest kenmerkende is: als u oprecht iets meent, hoeft u het niet te zeggen. Dat heeft de ander allang aangevoeld namelijk.

Vaardigheid

Oprechtheid is dus geen vaardigheid. Het is ook niet op school te leren of op een training of cursus. Het is wat bij iemand past. En daarom is het typisch een kwaliteit.

Is er ook een valkuil?

Of er ook een valkuil bij oprechtheid bestaat is dezelfde vraag als: kun je te oprecht zijn? Wij vinden dat een lastige vraag.  In feite is het een waarde die bij iemand past.  Als er sprake is van té oprecht dan heeft dat met de achterliggende emotie te maken. Zo nadrukkelijk met het hart betrokken worden bij een situatie of persoon dat u over-betrokken dreigt te raken.

Irritatiezone

Een irritatie van een oprecht persoon is: onoprechtheid, verkooppraatjes, mooie praatjes en vlotte babbels die niet gemeend zijn.

Leerdoelen Persoonlijke Effectiviteit

De Steven heeft  leerdoelen ontwikkeld voor de training Persoonlijke effectiviteit. U kunt ook het overzicht bekijken met alle persoonlijke leerdoelen.

Leerdoelen Persoonlijke effectiviteit

Training Persoonlijke Effectiviteit

Wilt u een training Persoonlijke Effectiviteit volgen? Aarzel niet! Neem meteen contact op. Bekijk de mogelijkheden voor training en coaching.

Training persoonlijke effectiviteit

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens