Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Verwarring over identiteit bij HSP-ers

Verwarring over de identiteit bij HSP-ers komen we vaak tegen in onze coachingspraktijk. Vragen als: wie ben ik nu precies? Wat zijn mijn kwaliteiten? Hoe kom ik over op een ander? Soms heeft de HSP-er beelden over zichzelf aangenomen die later onjuist blijken te zijn. Dat geldt trouwens ook voor de omgeving van de HSP-er. Dit kan leiden tot een identiteitsworsteling of nog erger: identiteitscrisis. Hoe ontstaat dat?

Verwarring over identiteit HSP-er

Eigenschappenanalyse geeft vaak een ander beeld

Wanneer we HSP-ers onze test laten doen om de eigenschappen in kaart te brengen (eigenschappenanlyse) dan komt er vaak uit dat men over een grote hoeveelheid aarde beschikt. In andere testen wordt dit wel aangeduidt als blauw. Waarom blauw of waarom een aarde-type? Omdat men zichzelf ziet als een zeer gestructureerd, ordelijk en accuraat mens. En deels klopt dit want perfectionisme is een HSP-er doorgaans niet vreemd. Toch denken wij dat deze analyse niet juist is.

 • Blauw als overlevingsmechanisme

  Blauw is voor veel HSP-ers een overlevingsmechanisme. Want ja waar moest je naar toe met jouw gevoelsleven toen je kind was en de juffrouw en de meester niet zo goed begreep wat voor kind jij was? En omdat jij het zelf ook niet begreep, ging je een controlestructuur ontwikkelen. Dat was het enige overlevingsmechaniekje wat voor jou werkte: controle houden op elke situatie.

 • Beeldvorming die niet klopt

  De gevolgen kunnen nogal vervelend zijn. De HSP-er denkt na jaren zelf soms dat hij erg blauw is (gestructureerd, ordelijk etc.) en de omgeving neemt dit beeld over. Maar ik denk dat een HSP-er intuïtief is ingesteld en vanuit zijn gevoel handelt. Dat is zijn/haar karakter. En gevoelsleven is nu eenmaal minder ordelijk en gestroomlijnd dan de ratio. HSP-ers kunnen hierdoor jarenlang gedrag vertonen wat feitelijk niet bij ze past en dat kost veel energie. Tegelijkertijd: het gedrag wat wel past dat houden ze een beetje bij zich. Ook dat kost energie.

 • Eye-opener

  Iemand schreef me: 'Ik voelde me heel opgelucht toen ik ontdekte dat het belangrijkste bij mij niet uit blauw/aarde (orde en structuur) bestaat. Ik kan het aardig goed (plannen, organiseren), maar alleen als het moet. Het is soms prettig, omdat het noodzakelijk is en het geeft mij ook vaak rust. Maar ben ik geordend en gestructureerd en hart en nieren? Nee.'

 • Identiteit (her)ontdekken

  Coaching trajecten voor HSP-ers kunnen gericht zijn op het ontdekken of herontdekken van de eigen identiteit. Vaak verkeert men in een identiteitsworsteling waardoor men minder overtuigend overkomt of waardoor men onzeker wordt. HSP-ers die ik ken zitten vaak aan de Water/Vuur kant of aan de Vuur/water-kant. Ik verwijs graag naar onze eigenschappenanalyse  waar je de beschrijving van de vier typen exact kunt vinden.

 • Ingehouden of gedoofd vuur

  Wat we veel tegenkomen is ingehouden of gedoofd vuur. Terughoudend in reacties, de omgeving of situatie eerst eens goed invoelen of het voldoende veilig is, een bepaalde mate van ingetogenheid of soms zelfs verlegenheid terwijl als je de HSP-er leert kennen dit een geheel onterecht beeld is.

 • Leerdoelen

  Leerdoelen voor de HSP-er kunnen zijn:

  • leren vertrouwen op eigen gevoel en intuïtie
  • je minder laten leiden door jouw omgeving en medemens en niet verdrinken in andermans emoties maar meer uitgaan van eigen kracht

Leerdoelen voor HSP-ers

Een aantal leerdoelen voor HSP-coaching hebben we voor u uitgewerkt.

Leerdoelen voor HSP-ers

Training en coaching HSP-ers

Wij verzorgen training en coaching gericht op de persoonlijke ontwikkeling van de HSP-er.

Coaching gericht op hooggevoeligheid

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook

Meer informatie

Training spreken in het openbaar

 • Datum: 18 november 2021 (9.30-16.00 uur)
 • Locatie: Amersfoort

Training spreken openbaar

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.