Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Dialoog aangaan

De dialoog aangaan: wat is dat precies en wat betekent dat? De dialoog aangaan betekent in feite: samen in gesprek zijn, praten met elkaar, luisteren naar elkaar. Bij een dialoog zijn geen winnaars en geen verliezers, het gaat niet over gelijk hebben of gelijk krijgen, er is geen roddel, achterklap of gevecht.

Kenmerken van de dialoog

Dialoog aangaanKenmerken van de dialoog zijn:

  • Er is gelijkwaardigheid tussen de gesprekspartners
  • Er is geen sprake van winnen of verliezen en de communicatie is hierop ook niet gericht
  • Er is bereidheid om open naar elkaar te luisteren
  • Ieder durft zijn mening te zeggen ook al is die mening afwijkend
  • Er is open communicatie: ook gevoelens worden gedeeld
  • Er is respect voor elkaars normen en waarden

Een dialoog is vaak effectiever dan de discussie aangaan met anderen. Discussies zijn veel meer gericht op het overtuigen van de ander.

Open communicatie

De dialoog is een prachtige vorm van open communicatie. Dat betekent dat gevoelens ook open worden gedeeld zelfs al zijn het negatieve gevoelens. Ieder mag zeggen wat hij erbij voelt  maar houdt de verantwoordelijkheid voor eigen gevoelens bij zichzelf.

Wie de dialoog kan voeren is ook in staat om de gevoelens van de ander te ontvangen zonder daar een oordeel over te hebben en zonder deze op zichzelf te betrekken. De ontvanger kan de gevoelens ook bij de ander laten liggen.

Spannend

Een dialoog voeren kan best spannend zijn. Verschillende normen en waarden kunnen op tafel komen. Het kan u of uw gesprekspartner soms ook raken. In die zin kan het confronterend zijn. Echter u beseft dat uzelf eigenaar bent van uw normen en waarden en dat de waarden en normen van uw gesprekspartner van de ander zijn. U bent verantwoordelijk voor uw eigen deel en u kunt loslaten. De ander is verantwoordelijk voor zijn/haar deel.

Voorwaarden

Voorwaarden voor de dialoog zijn veiligheid en vertrouwen. Wederzijds respect is van belang. De juiste sfeer is een gezamenlijke verantwoordelijk van de gesprekspartners. Maar dat heeft te maken met bereidheid om uzelf op te stellen voor de ander. Uiteraard geldt dat voor alle gesprekspartners.  

Leerdoelen training communicatie

We hebben nog veel meer leerdoelen voor de communicatietraining voor u uitgewerkt. U kunt ook het overzicht bekijken van alle persoonlijke leerdoelen.

Leerdoelen communicatietraining

Training communicatie

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens