Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Talent wordt vaak niet herkend binnen organisaties

De talentvolle medewerker of high-potential wordt door veel leidinggevenden vaak niet herkend. In een aantal gevallen wordt deze medewerker zelfs slecht beoordeeld of veroordeeld als zijnde niet voldoende gemotiveerd. Dat berust echter op een grote misvatting en een aantal veronderstellingen die op voorhand al niet kloppen.

Oorzaken

  • Talent in organisaties herkennenHet gaat in aanvang al mis omdat het voor een aantal leidinggevenden moeilijk is om de juiste inschatting te maken. Anders gezegd: men onderschat de waarde van de talentvolle medewerker met als gevolg dat deze medewerker de verkeerde taken opgedragen krijgt of dat de medewerker taken opgedragen krijgt die onder zijn niveau liggen. En dat is nu precies wat u bij deze medewerker niet moet doen. Leergierig als hij/zij is, haakt hij af. De belangstelling neemt af en ogenschijnlijk is de medewerker gedemotiveerd.
  • Het niveau van aansturing loopt doorgaans ook niet zoals het zou moeten. Juist deze medewerker heeft behoefte aan kaders en een groot deel vrije invulling terwijl veel leidinggevenden hem/haar beknotten in zijn/haar vrijheid en maar blijven instureren en controleren.

Van talent naar probleemgeval: hoe doe je dat?

Wanneer talentvolle mensen niet worden gezien of niet goed worden begeleid dan ontstaat er een probleem. Toen het pientere jochie van vijf jaar een vraag stelde aan zijn collega-kleuters die hij wel begreep (en zij niet) kreeg hij steeds verkeerde antwoorden. Antwoorden waar hij van wist dat ze niet klopten. Wanneer zich dat blijft herhalen ontstaat er twijfel. En daar hebt u de kern:

  • zij die het begrijpen, gaan twijfelen (en kampen met zelfvertrouwen e.d.)
  • zij die het niet begrijpen, twijfelen niet (of ze twijfelen aan die ander)

Hoogbegaafd

Is uw medewerker hoogbegaafd? Merkt u dat hij/zij bijzonder intelligent is? Wilt u meer over hoogbegaafdheid weten?

Hoogbegaafd

Hoogsensitief

Is uw medewerker hoogsensitief? Merkt u dat hij/zij een bijzonder sterke sociale antenne heeft? Meer over HSP weten?

Hooggevoelig

Waarom herkent men talent zo slecht?

Globaal maak ik een tweedeling tussen de meer introverte talentvolle medewerker en anderzijds de extraverte medewerker. Wat ze gemeenschappelijk hebben is dat ze situaties snel doorzien, vaak al door hebben waar de leiding naar toe wil en soms zelf heeft men al een voorsprong op het denkproces bij de leidinggevende. De meer extraverte persoon kan derhalve als overkritisch worden beschouwd omdat hij met ragfijne analyses gaten prikt in het betoog van de leidinggevende terwijl de introverte zich maar stil houdt uit veiligheidsoverwegingen.

De praktijk

Onlangs kregen we een aanmelding van een meneer die door de organisatie werd gekwalificeerd als uiterst negatief, egoïstisch, op zichzelf gericht etc. in zijn communicatie zou hij te kritisch zijn of negatief. Reeds in het eerste gesprek kregen we het vermoeden dat er wat anders aan de hand was en dus nodigden we de leidinggevende uit om eens een tweegesprek te aanschouwen. En daar gebeurde het! De twee personen met het hart op de goede plaats, praatten volledig langs elkaar heen. Toen we adviseerden om eens na te denken over een assessment was men verbaasd maar gelukkig werd ons advies overgenomen. Uitkomst: van de 100 Nederlanders liet de meneer 97% van de mensen achter zich en hoorde hij bij de drie procent. 

Gevolgen miskennen talent

Gevolgen van het miskennen van talent kunnen legio zijn maar de belangrijkste is toch wel de bore-out. Ook medewerkers die overgekwalificeerd zin voor hun functie kunnen er ziek van worden.

Advies

Hebt u het vermoeden dat uw medewerker meer talent in huis heeft dan u denkt of dan hij/zij zelf denkt dan adviseren wij een traject gericht op loopbaanbegeleiding.

Leerdoelen voor de training

We hebben nog meer leerdoelen voor de training functioneren en beoordelen uitgewerkt.

Leerdoelen functioneren en beoordelen

Training functioneringsgesprekken

Bekijk de training functioneringsgesprekken voor leidinggevenden en managers. Wij verzorgen de training opmaat.

Training functioneringsgesprekken

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Hoogsensitief: label of labiel?

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: hoogsensitief, label of labiel?

HSP ebook

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.