Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Training verkoopvaardigheden: gaat het daar nog om?

Verkoopvaardigheden werden van oudsher getraind in de traditionele verkoop- en salestraining. Dat veronderstelt dat het ontwikkelen van vaardigheid de sleutel tot succes was voor verkopers en accountmanagers. Maar verkopen gaat maar gedeeltelijk om vaardigheid. Er is meer nodig!

De marathonloper

U hebt een plan: uw wilt graag een marathon hardlopen. Probleem is, u hebt tot nu toe nog nooit verder hardgelopen dan 5 kilometer en uw schoenen liggen onder in de schoenenkast, bedekt met een forse laag stof. Hoe groot acht u de kans dat u de marathon succesvol gaat uitlopen? Waarschijnlijk nihil! Uw kansen nemen aanzienlijk toe wanneer u een geschikt trainingsprogramma volgt waarbij u wekelijks meerder keren hardloopt, uw voeding aanpast, goede kleding en schoeisel koopt en let op uw rust. Deze gedegen voorbereiding gaan u helpen bij het volbrengen van een marathon.

Waarom verwachten we van een salestraining van 1, tot maximaal 3 dagen dat we de oude verkooppieken uit de boeken gaan rijden? Is het vak verkopen zo simpel? Of moeten we hard aan de gang om onze trainingsmethoden aan te pakken?

Onzin van training op vaardigheden

We blijven de parallel trekken naar het willen halen van een marathon: Om uw hardlooptechniek te verbeteren volgt u elke woensdagavond een training op uw afzet en houding tijdens het hardlopen te verbeteren. Wat denkt u: gaat u met alleen deze training er in slagen de marathon te voltooien? Waarschijnlijk loopt u, met een perfecte techniek, na een kilometer of 3 al te zuchten en te steunen en haakt u 2 kilometer verder af. Wat zou er gebeuren met uw salesresultaten als u een perfecte techniek beheerst? Zonder gesprekspartner heeft u daar bijzonder weinig aan

Attitude en intrinsieke motivatie

Zelfmotivatie en motivatieEr is dus meer nodig dan vaardigheid. Naast een goede techniek gaat het dus om andere zaken die belangrijk zijn zoals attitude en intrinsieke motivatie:

Reguliere trainingen: weggegooid geld!

Reguliere trainingen waar wordt getraind op vaardigheden is dus weggegooid geld. Onderstaande afbeelding zal u daar inzicht in geven:

Verkoopvaardigheden

U kunt zich beter bezig gaan houden waarom u als verkoper het product aanbiedt dat u wenst te verkopen. Gelooft u dat uw product uw toekomstige opdrachtgever echt gaat helpen bij het probleem dat hij heeft? Of probeert u met uw perfecte techniek de verkoop rond te krijgen om voor altijd uw klant kwijt te raken?

Natuurlijk is uw oplossing voor de klant altijd gekleurd door uw eigen referentiekader. Dat is niet erg. U doet er goed aan uw blikveld te verbreden door zo af en toe met een collega een oplossing te bespreken die u heeft voor een klant. Zo maakt u gebruik van zijn referentiekader.

Betere resultaten?

Mocht u leidinggevende zijn over een team van verkopers en u wilt betere resultaten? Begin dan met het analyseren van wie u aan boord heeft. Hoe staan uw verkopers in de strijd? Zijn ze met ‘het koppie er bij’ of is hun facebookpagina op de werkvloer belangrijker? Verkopers die inzien dat verkopen een gedegen trainingsschema is vergt waarbij uithouding en doorzettingsvermogen belangrijk zijn, zijn succesvol. Dit gecombineerd met vaardigheden maakt een goed verkoper een topper.

Salestraining en coaching

Bekijk ons overzicht met sales- en verkooptrainingen.

Salestraining en coaching

Leerdoelen verkopers

Bekijk andere leerdoelen voor verkopers.

Leerdoelen voor de verkooptraining

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens

               


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook

Meer informatie

Training spreken in het openbaar

  • Datum: 18 november 2021 (9.30-16.00 uur)
  • Locatie: Amersfoort

Training spreken openbaar

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.