Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Training sollicitatiebrief schrijven

Een sollicitatiebrief schrijven is bijna een vak. Want hoe zorg je ervoor dat jouw brief opvalt op de soms grote stapel van de HRM-adviseur of directie? En wie op zoek is naar een baan moet regelmatig een brief schrijven. Wanneer doe je het goed? Of wanneer niet?

Twee soorten

Er zijn 2 soorten sollicitatiebrieven:

  • De open sollicitatie. Je schrijft dan een brief zonder dat er een vacature is. Je bent misschien geïnteresseerd in dit bedrijf omdat je denkt dat dit bedrijf bij jou past. Je kunt ook “van horen zeggen” hebben dat er op korte termijn vacatures beschikbaar komen. In ieder geval heeft dit bedrijf jouw interesse gewekt.
  • De gerichte sollicitatie. In dit geval schrijf je een sollicitatiebrief omdat er een vacature is bij dit bedrijf. Deze vacature spreekt jou aan en je zou heel graag bij dit bedrijf willen werken.

Jezelf schriftelijk presenteren

Een sollicitatiebrief is niets meer of minder dan een presentatie van jezelf. Je wilt de lezer van jouw brief triggeren. Deze moet nieuwsgierig worden. En wel naar jou!

Hij moet op grond van jouw brief zó nieuwsgierig worden dat de betreffende HR-functionaris meer van jou wil weten en jou uitnodigt voor een nadere kennismaking.





Sollicitatiebrief schrijven training

Kenmerken van een goede brief

Een goede sollicitatiebrief begint bij:

  • Een zakelijk geschreven brief.
  • Je moet jezelf zo goed mogelijk presenteren in de brief, maar het moet wel een reëel beeld geven.
  • Uiteraard mag je wel een persoonlijk tintje aan de inhoud geven, maar doe dit gedoseerd.

Tips bij het schrijven van een brief

Tot slot enkele tips en opmerkingen bij het schrijven van een sollicitiatiebrief.

  • Veel sollicitatiebrieven te algemeen

    Veel sollicitatiebrieven zijn te weinig zeggend en te algemeen. Dat is de categorie: 12 in een dozijn. Teksten als: ‘Naar aanleiding van uw vacature werd ik heel enthousiast’. Of de verkeerde motivatie: ‘De functie spreekt me aan omdat uw bedrijf gevestigd is in mijn woonplaats’.

    Vaak ontstaat dit omdat er te weinig gewerkt wordt vanuit een persoonlijk marketingprofiel. Het belangrijkste van het schrijven van een sollicitatiebrief is dat je uitgaat van de lezer van jouw brief. De meest gemaakte fout die bij sollicitatiebrieven wordt gemaakt, is dat er te veel wordt uitgegaan van jezelf. Je vertelt in geuren en kleuren over jezelf en laat vaak ook nog weten waarom je de meest geschikte kandidaat bent voor de functie.

    Stel je nu eens de lezer van jouw brief voor. Die vind je waarschijnlijk op zijn minst arrogant en aanmatigend. En als iedereen zichzelf de beste kandidaat vindt? De lezer wordt hier waarschijnlijk doodmoe van. En dan zijn sommige brieven nog lang ook. Op een gegeven moment is de lezer hier wel klaar mee. Geen enkele brief springt er op deze manier uit.

  • Tien adviseurs? Tien verschillende adviezen!

    Wanneer je tien adviseurs de vraag voorlegt wat een goede sollicitatiebrief is, dan bestaat de kans dat je tien verschillende adviezen krijgt. Daaruit blijkt al dat de mening van diegene die de brief leest sterk gekleurd is. Er bestaat geen algemeen wetboek of regelgeving over wat een goede sollicitatiebrief is.

  • Algemene tips

    Toch kan ik je wel een aantal tips geven, zoals:

    • Wees origineel en laat uit alles jouw eigenheid blijken! Hoe meer je weet over jezelf, hoe meer kans op succes. Als je weet wat je kunt, over welke positieve eigenschappen je beschikt, waar je blij van wordt en wie je bent, kun je gerichter solliciteren. Als je dit niet goed voor ogen hebt is het verstandig eerst een voortraject te volgen bij de Steven. Hierin worden jouw kernkwaliteiten in beeld gebracht. Als je niet weet hoe je in elkaar steekt en hoe je functioneert, dan kun je jezelf niet op een goede manier presenteren. Ook niet in jouw brief.
    • Schrijf een korte en beknopte brief. Geen werkgever zit te wachten op ellenlange verhalen!
    • Kom snel tot de kern! Waarom solliciteer je op deze functie?
    • Geef de lezer van de sollicitatiebrief inzicht in jouw geschiktheid voor deze functie.
    • Voorkom een droge opsomming van feiten in de brief, zoals geboortedatum, woonplaats, etc. Dit staat als het goed is ook vermeld op jouw curriculum vitae.
    • Zorg voor een foutloos geschreven brief en CV en besteedt aandacht aan een goede en plezierige opmaak.
    • Zorg dat jouw sollicitatiebrief en CV op elkaar aansluiten.
    • Uit jouw brief moet blijken dat je je verdiept het in het bedrijf of de organisatie waar je solliciteert.
    • Maak er een mooi PDF-bestand van wanneer je digitaal / per email solliciteert.

De weg naar een sollicitatiegesprek

Deze weg begint met zelfkennis. Daarna kan er gezocht worden naar een passende vacature. Vervolgens kun je een sollicitatiebrief schrijven die eruit springt. Grotere kans op een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek, wat het doel is van een sollicitatiebrief.

Sollicitatietraining

De Steven verzorgt  individuele sollicitatietraining.

Sollicitatietraining

Carriére en werk

Training en coaching gericht op carriére en werk.

Carriére en werk

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Jubileum

Jubileum

Dit jaar is een bijzondere mijlpaal voor mij: het is precies 35 jaar geleden dat ik mijn carrière begon in opleiding en training en ik vier daarnaast ook mijn 25-jarig jubileum als ondernemer.

Om dit dubbele jubileum te vieren, wil ik iets speciaals met je delen.
Vanaf 26 september (mijn verjaardag) lanceer ik de podcastserie met het thema: ‘Reis of bestemming: in balans!’.

Deze serie biedt waardevolle inzichten, verhalen en vergezichten van mensen die mij na aan het hart liggen en die hun unieke perspectieven met jou en mij willen delen. Het doel van de podcast is om jou te inspireren op jouw eigen reis of om inzichten te verwerven om de reis bij te stellen, tijdelijk te onderbreken of juist om weer op te staan en verder te gaan.

Bekijk de jubileumpagina!

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.