Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Netwerken als ondernemer of werkzoekende

Netwerken is zeker als ondernemer noodzakelijk. Maar ook als werkzoekende is netwerken steeds belangrijker geworden. Steeds meer vacatures worden via via ingevuld. Dus ook als werkzoekende is het erg belangrijk een goed netwerk op te bouwen.  Ook als startende ondernemer is netwerken ontegenzeggelijk belangrijk. Een goed netwerk is belangrijk voor jouw naamsbekendheid. Maar hoe bouw je dat op?

Tips

  • Allereerst is het belangrijk om te kijken wat bij je past. Dus ga niet maar lukraak netwerken. Het kost je veel tijd en als de tijdsinvestering je niets oplevert is het zonde van de tijd. Die tijd kunt je dan beter anders inzetten, want dan kost het netwerken alleen maar geld.
  • Kijk goed waar jouw klanten of potentiele werkgevers zitten. Uiteindelijk wil je deze klant/werkgever binnenhalen, dus is het belangrijk in kaart te brengen waar jouw klant/werkgever zich bevindt.
  • Kijk in de buurt eens waar Open Coffees gehouden worden. Dit is vaak een laagdrempelige manier van netwerken. Echter, in het algemeen is het zo er steeds dezelfde ondernemers komen. Op Open Coffees wordt wel van jou verwacht dat je een korte presentatie geeft van jouw onderneming. Als je dat lastig vindt, dan is het misschien verstandig om je goed voor te bereiden door middel van een pitch training of presentatie trainingen. Zelf jouw bedrijf pitchen of presenteren bij bijeenkomsten is een mooie manier om jouw bedrijf onder de aandacht te brengen. Echter als je hier te onzeker of te angstig voor bent, dan is het van belang hier eerst een gerichte training voor te volgen. Je krijgt immers maar een keer de kans om een goede indruk te maken.



Netwerken: training voor ondernemers of werkzoekenden

  • Een heel Amerikaanse manier van netwerken is de BNI. Iedere week word je op een ochtendsessie verwacht. Ook hier worden pitches van jou verwacht en wordt er ook bijgehouden hoeveel omzet je binnenhaalt binnen deze BNI. Het is een zakelijke aanpak, want er wordt op het binnenhalen van opdrachten gestuurd. Dit moet wel goed bij je passen.
  • Als je niet zo van presenteren houdt, dan zijn er ook bijeenkomsten die gehouden worden rondom een thema. Het MKB bijvoorbeeld organiseert regelmatig van dit soort bijeenkomsten. Vaak wordt gestart met een gezamenlijke maaltijd waarbij je zomaar bij iemand aan tafel wordt gezet. Dat maakt het voor sommigen onder ons eenvoudiger. Een gesprek aan tafel wordt laagdrempeliger gevonden, dan ineens een zaal met vreemde mensen tegemoet te treden. Ook die contacten kunnen waardevol zijn.
  • Naar een(vak)beurs gaan. Het moet je liggen- maar een beurs kan een goede manier van netwerken zijn. Echter, een beurs kan ook overweldigend zijn. Zeker als je bijvoorbeeld hoogsensitief bent of als je het lastig vindt om met vreemden een praatje te beginnen. Het kan in die laatste gevallen helpen om gerichter te werk te gaan. Je kunt bijvoorbeeld van tevoren de exposantenlijst doornemen en alleen die standhouders bezoeken die jouw interesse gewekt hebben.
  • Ga bij andere ondernemers een kop koffiedrinken. Er is altijd iemand die je kent. Als je hier bent vraag dan aan die ondernemer of hij 3 andere ondernemer kent waar je mogelijk iets aan kunt hebben in jouw netwerk en vraag of hij jou deze mensen wil introduceren. Bij de volgende koffiestop vraag je ook weer om 3 introducties enz. Zo wordt jouw netwerk steeds uitgebreider. Ook voor werkzoekenden is dit een goede tip. Vaak wordt er gezegd dat ze nog geen netwerk hebben. Maar iedereen heeft bijvoorbeeld een kapper. Begin daar eens te vragen om introducties of bij een vriend of vriendin. Als de sneeuwbal eenmaal rolt, dan komen er steeds meer nieuwe contacten bij.
  • Als je niet zo’n sociaal persoon bent en je hebt niets met fysiek netwerken, dan is er nog een mogelijkheid. Ben je een goede schrijver? Zet dan voor de volle 100 procent in op jouw website. Ga zo veel mogelijk teksten schrijven, verdiep je in SEO en haal jouw kllanten binnen via jouw website.
  • Ook via social media kun je klanten vinden als fysiek netwerken niet jouw sterkste punt is. Via LinkedIn, Facebook, Twitter of Instagram kunt je online netwerken. Vraag goede contacten om jouw vaardigheden te onderschrijven op LinkedIn. Lees mijn artikel over netwerken via social media.

Vaardigheden en leerdoelen

Welke manier van netwerken je ook kiest, het is belangrijk dat je je er prettig bij voelt. Natuurlijk is het mogelijk om jouw vaardigheden op het gebied van netwerken te ontwikkelen. Een aantal mogelijke leerdoelen kunnen zijn:

  • Hoe presenteer ik mijzelf beter?
  • Hoe pitch ik mijn bedrijf?
  • Hoe leer ik beter presenteren?
  • Hoe voorkom ik mijdingsgedrag?
  • Hoe maak ik gebruik van lichaamstaal?
  • Hoe overwin ik mijn sprekersangst?

Er zijn nog veel meer mogelijke leerdoelen. Heb jij een ander leerdoel en staat jouw doel er niet bij? Iedere training wordt op maat gemaakt. Neem vrijblijvend contact op voor een gratis adviesgesprek.

Lichaamstaal en communicatie

Voor velen onder ons is netwerken niet gemakkelijk. Er wordt tegenop gezien om ergens naar toe te gaan waar men zichzelf en jouw bedrijf gaat presenteren. Ergens simpelweg binnen lopen zonder dat je iemand kent en waar toch het een en ander van jou verwacht wordt, zorgt ervoor dat je je niet op jouw gemak voelt. Als je dat dan ook nog uitstraalt, dan is het logisch dat je jouw gestelde doel niet haalt. Allereerst: stel jezelf van tevoren een doel. Als je geen doel hebt, dan wordt het netwerken te vrijblijvend. Een doel zou kunnen zijn: Ik wil op die bijeenkomst minimaal 2 visitekaartjes bemachtigen. Of: Ik wil deze week 1 nieuw netwerkgesprek kunnen plannen.

De basis van goed netwerken is zelfvertrouwen. Zelfverzekerd netwerken is belangrijk. Als je beschikt over voldoende zelfvertrouwen, dan straal je dit ook uit. Dit laat je zien door jouw lichaamstaal. Je straalt rust uit, je loopt rechtop en je kijkt vol vertrouwen rond.

Bij onvoldoende zelfvertrouwen ligt dit geheel anders. Jouw houding is dan vaak onzeker, je duikt in elkaar om zo weinig mogelijk op te vallen en je zoekt zo snel mogelijk een onopvallend plekje op. Op deze manier is er geen basis om met vertrouwen te netwerken. Je zult jouw doel niet bereiken.

  • Open houding

    Als je gaat netwerken dan zou je een open houding moeten uitstralen. Je moet benaderbaar overkomen. Jouw houding moet een uitnodiging zijn om nader kennis te maken. En je moet ook met een open houding de ander tegemoet treden. Als je afstapt op iemand die je niet kent dan is het goed om in een 45 graden hoek ten opzichte van een ander te staan. Dit komt als niet bedreigend over en je creëert openheid naar een derde persoon toe om ook deel te nemen aan het gesprek. Dit geeft een ontspannen sfeer.

    Anders is het als je juist geen open houding uitstraalt. Dit kan door bijvoorbeeld te staan met de armen over elkaar. Eigenlijk “zeg ” je dan: ik ben niet benaderbaar. Laat mij met rust. En als je dan ook nog afwerend kijkt en geen oogcontact maakt, dan geef je jezelf geen kans om echt contact te maken. De kans is dan groot dat je geen nieuwe contacten legt en dat jouw zelfvertrouwen weer een deuk op loopt. De berg om te gaan netwerken wordt dan iedere keer hoger.

  • Gesloten houding

    Recht tegenover elkaar staan is de basis van een vertrouwelijk gesprek. Je gaat dan meer de diepte in met jouw nieuwe contact. Ga echter niet meteen proberen een nieuwe deal te maken. Bewaar dat voor een later stadium bij een persoonlijke afspraak. Het netwerken is echt bedoeld om contacten te leggen.

    Zie je mensen tegenover elkaar staan, probeer dan niet met deze in gesprek te gaan of je met dit gesprek te bemoeien. Dit wordt als zeer onbeleefd en dus ongewenst gezien.

  • Lichaamstaal

    Lichaamstaal is enorm belangrijk als je gaat netwerken. Eigenlijk moet er een lampje aangaan als je dit gaat doen. Je moet energie, zelfvertrouwen en openheid uitstralen. Bovendien moeten nieuwe contacten vertrouwen in jou krijgen. Ik weet niet of je wel eens naar musicals gaat, maar deze mensen hebben echt een inwendige aan- en uit knop voor optredens. Zodra ze op het podium staan gaat de knop aan en hebben zij een enorme uitstraling. Ook als ze een slechte dag hebben of wat ziekjes zijn. Dit kunt je echt leren.

Netwerken: van groot belang

Je moet het belang van netwerken niet onderschatten. Een professioneel netwerk kan jou verder helpen in jouw carrière. Bij een goede indruk komt ook het gunnen om de hoek kijken. Wie wordt de opdracht gegund? Dan is wie je kent heel belangrijk.

  • Bedenk dat het een zakelijke gelegenheid is, dus pas jouw kleding hierop aan. Er worden bijvoorbeeld netwerk barbecues gehouden. Het is dan niet de bedoeling dat je op teenslippers of korte broek komt. Tenzij dit natuurlijk is vermeld in de dresscode.
  • Er wordt bijna altijd alcohol geschonken op netwerkbijeenkomsten. Pas hier mee op. Met te veel alcohol op vind je geen nieuwe serieuze contacten. Sterker nog: je bent ze misschien wel voorgoed kwijt.
  • Als je in gesprek bent, ga dan niet ondertussen met jouw ogen rondkijken of er nog meer interessante personen rondlopen. Dat komt zeer ongeïnteresseerd en onbeleefd over. Maak oogcontact met jouw gesprekspartner en blijf gefocust op het gesprek.

Training effectief netwerken

Bekijk onze training gericht op effectief netwerken.

Effectief netwerken

Carriére en werk

Training en coaching gericht op carriére en werk.

Carriére en werk

Auteur

Dit artikel is geschreven door Gea van der Veen.

Gea van der Veen: presentatietrainer, spreekcoach, verliesexpert


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Jubileum

Jubileum

Dit jaar is een bijzondere mijlpaal voor mij: het is precies 35 jaar geleden dat ik mijn carrière begon in opleiding en training en ik vier daarnaast ook mijn 25-jarig jubileum als ondernemer.

Om dit dubbele jubileum te vieren, wil ik iets speciaals met je delen.
Vanaf 26 september (mijn verjaardag) lanceer ik de podcastserie met het thema: ‘Reis of bestemming: in balans!’.

Deze serie biedt waardevolle inzichten, verhalen en vergezichten van mensen die mij na aan het hart liggen en die hun unieke perspectieven met jou en mij willen delen. Het doel van de podcast is om jou te inspireren op jouw eigen reis of om inzichten te verwerven om de reis bij te stellen, tijdelijk te onderbreken of juist om weer op te staan en verder te gaan.

Bekijk de jubileumpagina!

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.