Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Vergevingsgezind en vergeving

Vergevingsgezindheid en vergeving noem ik een persoonlijke waarde. Enerzijds is het een kwaliteit die bij je past, maar anderzijds zal deze kernwaarde jou typeren omdat het tevens een richtsnoer voor jou is.

Kernwaarde en richtsnoer

Wanneer vergevingsgezindheid een kernwaarde en richtsnoer voor jou is, dan ben je:

  • Niet haatdragend, wrokkig of verbitterd.
  • Niet te beroerd om een keer de minste te willen zijn.
  • Niet diegene die een tweespalt of splijtzwam is.
  • Gericht op harmonie.
  • Niet polariserend maar zoek je verbinding en eenheid.
  • Niet altijd bezig om anderen te corrigeren of te bekritiseren.

Je moet elkaar wel vergeven

 

Geen verplicht nummer

Het kenmerk van vergeven is dat het niet verplicht is. Iemand omschreef het als een ‘kwijtschelding van het kwaad’. Dat impliceert overigens dat er kwaad in het spel is en dat er schuld is. Vergeven gaat dus niet over de aardappels laten aanbranden of vier minuten te laat op de verjaardagsvisite komen. Daar kun je wel volstaan met ‘sorry’ of ‘pardon’. Er is sprake van vergeving wanneer er sprake is van kwaad en schade (materiele of geestelijke schade).

Wrok en haat

Wanneer jou kwaad en onrecht is aangedaan, kun je behoorlijk boos zijn. En als je die boosheid niet uiten kunt, kan het doorslaan naar haatgevoelens, wrok of rancune. In feite is dat een afkeer van de persoon die jou kwaad heeft aangedaan. Dat wordt nog versterkt wanneer de ander ontkent dat hij/zij jou schade heeft berokkend. Je kunt je boosheid dan niet kwijt. Wie vergiffenis of vergeving vraagt erkent dat hij/zij fout zat en dat hij/zij jou kwaad en schade heeft berokkend. Wie zich verontschuldigt is gericht op het wegnemen of het verschonen van het kwaad ‘alsof het er niet geweest is’. Zie je het verschil?

Vergeven is een gift

Vergeven is weggeven of geven. Het is dus een gift. Je geeft of je schenkt de ander vergiffenis. Daar is geen enkele vanzelfsprekendheid bij. Vaak wordt gezegd: ‘je moet elkaar toch ook kunnen vergeven’. Echter zodra het moet is het geen gift meer en is het ook geen vergeving. Dan is het hooguit opgelegd of heeft het plaatsgevonden onder dwang.

Een andere kijk op vergiffenis

Door de jaren heen heb ik een andere kijk op vergiffenis gekregen. Ik weet dat vergeven meestal zo wordt uitgelegd dat je de ander het kwaad niet meer kwalijk neemt of dat je de ander zijn schuld kwijtscheldt. Maar doordat ik vaak mensen ontmoet die heftige dingen hebben meegemaakt, denk ik dat de nadruk teveel op de ander ligt.

Vergeven definieer ik liever als: het loslaten van jouw eigen boosheid. Want doordat jouw boosheid er is, heeft de ander (de dader, de veroorzaker) nog steeds macht over jou. Vergeven doe je dus voor jezelf. Je geeft jezelf de ruimte om de boosheid en het kwaad wat jou is aangedaan los te laten.

Je moet elkaar toch ook kunnen vergeven

Valkuilen zijn er ook

De valkuil die bij de kernwaarde vergevingsgezindheid hoort is:

  • De kool en de geit willen sparen om de lieve vrede te bewaren.
  • Iedereen te vriend willen houden.
  • Onduidelijk zijn in jouw communicatie of conflictmijdend.

Wat zijn jouw persoonlijke waarden?

Wat zijn jouw persoonlijke waarden? Wat betekent dat voor jouw loopbaan?

Persoonlijke waarden

Carrière en werk

Training en coaching gericht op carrière en werk o.a. loopbaancoaching.

Carrière en werk

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.