Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Je moet elkaar wel kunnen vergeven

'Ja maar', 'je moet elkaar toch ook kunnen vergeven'. Die uitspraak nemen sommige mensen nogal (te) gauw in de mond. Het gaat mij soms te snel. In dit artikel leg ik uit waarom ik dat zo stellig poneer.

Vergeving is geen moeten maar een gunst

Vergeving is geen ‘moeten’ maar een gunst. Zodra het moet, wordt er een druk op een fundamenteel thema gezet die niet gezond is. Vergeven is een proces. In sommige gevallen van jaren.

Vergeven is wat anders dan ‘zand erover’

Vergeven is wat anders dan verstoppen, wegmoffelen en frommelen. Het is juist herinneren en de gebeurtenissen een plaats geven in je leven. Vergeven heeft alles te maken met de zaken aan het licht brengen, duidelijk maken, naar boven halen, de pijn opnieuw ervaren, verwoorden wat er is gebeurd. Dat lukt niet met 'zand erover'.

Wegdrukken, verstoppen duidt erop dat het kwaad wat blijkbaar is gebeurd, niet serieus wordt genomen.

Je moet elkaar wel vergeven

Vergeven en vergeten

Vaak wordt het in één adem geroepen: vergeven en vergeten. Maar die woorden gaan niet altijd samen. Er zijn gebeurtenissen in een mensenleven die je niet kunt vergeten. En dan praat ik niet over een chocolaatje wat het kind van 8 jaar stiekem uit de snoeptrommel heeft gepikt. Het gaat om andere situaties. Situaties waarbij jongeren zijn gepest op school met grote gevolgen van dien. Situaties waarbij kinderen zijn mishandeld of misbruikt in hun jeugd die misschien hierdoor 30, 40 of 50 jaar de nadelige gevolgen hebben ondervonden: dag in dag uit. De vraag is of je dat kunt vergeten. Ik denk niet dat je dat van iemand mag vragen zelfs!

Vergeven

Vergeven en verzoenen

Verzoenen is wat anders dan vergeven. Er kunnen situaties zijn waarbij je niet meer bij elkaar op de koffie komt of waarbij het zelfs beter is dat je niet meer bij elkaar op de koffie komt. Er kunnen situaties zijn waarbij je de ander hebt vergeven maar waarbij je niet de behoefte hebt om de ander te ontmoeten.

Hoe wordt het ontvangen?

Wanneer soms na jaren iets aan het licht wordt gebracht wat grote impact heeft gehad in iemands leven, is het doorslaggevend hoe hierop wordt gereageerd door de ander. Wordt het gebagatelliseerd? Zo van: dat jij je daar nu nog druk om maakt! Wordt het geminimaliseerd? Zo van: zo erg als jij het nu allemaal doet voorkomen, was het niet. Of wordt de boodschap ontvangen op de manier: ik ben fout geweest. In het proces van vergeven, is het gemakkelijker wanneer de ander zijn fout toegeeft. Is dat niet het geval, dan roept het boosheid op.

Vergeven doe je niet met je verstand

Vergeven is geen rationele kwestie. Zonder verstand gaat het niet maar het is vooral een gevoelskwestie en een emotionele kwestie. Lees ook: wat is vergevingsgezind?

Life coaching

Wil je werken aan jouw persoonlijke ontwikkeling? Loop je aan tegen bepaalde situaties in jouw leven waar je hulp bij nodig hebt?

Aarzel niet langer maar neem contact met ons op! Graag zetten wij met jou de mogelijkheden op de rij!

Life coaching

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Webinar terugkijken: ontdek jouw kwaliteiten en talenten

Wil je de webinar terugkijken over het ontdekken van jouw kwaliteiten en talenten? Onderwerpen:

  • Wat is talent?
  • Wat zijn kernkwaliteiten?
  • Indeling van kwaliteiten
  • Zelfvertrouwen en kwaliteiten
  • Kwaliteiten in de koelkast
  • Jouw kwaliteiten ontdekken

Schrijf je meteen in en na betaling van € 12,50 krijg je meteen toegang.

Webinar kwaliteiten

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.