Fluitend naar je werk? En fluitend weer thuiskomen!
Ga jij fluitend naar je werk? Dat is vraag één! De tweede vraag is: kom je ook weer fluitend thuis? Als dat zo is dan ervaar jij werkgeluk en werkplezier. Daar krijg je energie van!
Fluitend naar je werk: wat betekent dat?
Wanneer je fluitend naar je werk gaat, wijst dat op werkplezier. Dat krijg je alleen als je dingen doet die bij jou passen en die jou op het lijf geschreven zijn. Dan is het voor jou ook maar een fluitje van een cent. Het gaat je dan gemakkelijk af. Je doet wat je graag wilt, wat je na aan het hart ligt. Je doet wat je goed kunt, waar jouw kennis en kunde ligt, waar je in gewaardeerd wordt. Maar je doet ook wat bij jou als mens past. Dan ontstaat er afstemming tussen wat je kunt, wie je bent en wat je wilt. Een bekend musicus uit Noord-Nederland zegt ergens op de vraag wat voor werk hij doet: ‘ik werk niet, ik speel alleen maar’. Die verdient zijn geld fluitend, zou je kunnen zeggen.
Ga je niet fluitend naar je werk?
Ik vraag meteen even door: is het wellicht zo dat je niet fluitend naar je werk gaat? Dat kan tal van redenen hebben. Misschien doe je werk wat niet past. Of je doet eentonig werk en een fluit is nooit eentonig. Je kunt er tal van toonhoogten mee bereiken. Er kunnen ook andere redenen zijn.
- Misschien ben je door je baas afgefloten en heb je het gevoel dat je niet gewaardeerd wordt.
- Wellicht heeft de organisatie geprobeerd om jou in het gareel te krijgen en ben je teruggefloten.
- Misschien heb je een te hoge taakopvatting, teveel verantwoordelijkheidsgevoel, neem je de zaken te serieus en zou je wat meer mogen loslaten, zoals een flierefluiter dat kan!
Misschien wordt het tijd dat je leert om jouw talent in te zetten! Heb je zicht op jouw talent en benut je die wel ten volle? Of zit je in een omgeving waarin jouw talent niet wordt opgemerkt? En fluit je als een roepende in de woestijn, terwijl niemand je ziet staan! Als niemand je ziet staan, zou je dan niet eens voor een ander orkest kiezen? Waar je samen mag fluiten met andere mensen die ook fluitend hun werk doen? Zodat je samen muziek maakt, lol ervaart en werkplezier voelt?
Ja, maar ik moet toch de kost verdienen?
Iemand zei pas: ‘jij hebt mooi praten, de schoorsteen moet ook roken toch?’. Hij bedoelde ‘ik moet de kost verdienen als kostwinner, dus ik kan maar zo niet naar een ander orkest vertrekken!’. Nu gebruik ik niet vaak de woorden ‘maar zo’ of ‘zomaar’. Dus ik zeg niet dat je ‘maar zo’ moet vertrekken.
De vraag is: wanneer rookt de schoorsteen het beste? Als je vertrekt? Of als je verrekt van die eentonige werkzaamheden en innerlijk wegkwijnt? Dat komt toch een keer niet goed?
Dus jazeker, jij moet de kost verdienen. Maar wat kost het jou als jij de kost moet verdienen?
Fluitend weer naar huis?
Er blijft nog een vraag over. Ga je ’s avonds ook weer fluitend naar huis? En heb je nog wat energie gekregen van het werk wat je doet? Of heb je je leeg gefloten voor die dag, zodat je geen puf meer over hebt? Dat kan! Hoe dan?
- Doordat je de hele dag moest trekken aan een dood paard (daar word je niet vrolijk van)
- Doordat je van alles aankaart, maar er wordt toch niks mee gedaan
- Doordat je niet gehoord en gezien wordt (hoe hard je ook fluit)
- Doordat je tegengewerkt wordt in plaats van dat je samenwerkt (en doordat je samen met je baas of collega’s niet op dezelfde toonhoogte zit)
- Doordat je veel te veel van jezelf verwacht en maar eens een toontje lager moet fluiten wanneer het gaat over jouw eigen verwachtingen!
Fluitend naar je werk en fluitend naar huis gaan is belangrijk voor een goede energiehuishouding. Lees ook onze artikelen over de energiebalans.
Voorwaarden voor fluiten
Er is een voorwaarde voor de fluitist die zowel fluitend naar zijn/haar werk gaat en die ook weer fluitend thuiskomt. En dat is: zorg goed voor jezelf, zorg dat je op adem blijft, zorg ervoor dat je energie hebt. Anders lukt fluiten niet. En dat zou jammer zijn!