Dreigend ontslag?
Is er bij jou sprake van dreigend ontslag? Waar baseer je dat op? Is dat een gevoel wat bij jou leeft? Ben je bang dat de werkgever van jou af wil en tot ontslag overgaat? Wellicht kun je er de vinger niet goed achter krijgen en bekuipt jou een gevoel van wantrouwen wanneer je in gesprek komt met de leidinggevende of met jouw werkgever.
In dit artikel behandel ik de voortekenen of signalen die wijzen op exit.
Stelregel: men kan van iedereen af!
Ook al zijn er duizenden wetten waarin je als werknemer wordt beschermd. Wij hebben de stelregel dat de werkgever (als het erop aankomt) van iedereen af kan. Is ’t niet goedschiks, dan maar kwaadschiks. Het verschil is de prijs die men ervoor moet betalen. We zijn er niet voor om je met angst in te peperen. Echter: dit is gewoon de realiteit.
Spiegeling van jezelf is noodzakelijk
Zelfreflectie en jezelf de spiegel voorhouden is als allereerste van belang op het moment dat je met dit soort gevoelens rondloopt. In hoeverre haal je dingen in jouw hoofd die er niet zijn? In hoeverre zie je beren op de weg? Altijd goed om dat onderdeel even kritisch te bekijken.
Signalen
Wat zijn de signalen die wijzen op naderend ontslag?
- Je hebt in de laatste beoordeling of tijdens het laatste functioneringsgesprek opeens een aantal negatieve punten toegeschoven gekregen.
- Jouw leidinggevende reageert afstandelijk op jou en de relatie wordt er de laatste tijd niet beter op.
- Je hebt het gevoel dat de leiding jou extra in de gaten houdt.
- Je wordt aangesproken op resultaten terwijl dit in het verleden niet gebeurde.
- Je merkt dat je opeens gemeden wordt in bepaalde zaken terwijl men jou daar vroeger bij zou betrekken.
- Je krijgt bepaalde informatie niet meer doorgespeeld en je merkt dat je niet meer serieus genomen wordt.
- Je krijgt opmerkingen in de trant van: ‘hoe zie je jezelf in de nieuwe koers die we varen?’ of ‘hoe lang zie je het hier nog zitten?’. Ook een leuke: 'misschien is het goed dat je af en toe om je heen kijkt of dat je je talent ook eens benut in andere werksituaties'.
- Herken je de opmerking: 'weet je wel wat je kost?' Of: 'jouw salaris weegt niet op tegen de prestaties die je levert!' (het wordt al wat puntiger zo, vind je niet?).
- Men heeft het voortdurend over de oude garde die belemmerend is bij de nieuwe cultuur die men wil ontwikkelen.
- Je hoort regelmatig dat de medewerker die er al wat langer zit te weinig veranderingsbereid is.
- Voortdurend word je aangesproken op andere punten van jouw functioneren en de leiding laat merken dat je er toch steeds niet aan voldoet.
- Steeds vaker krijg je gesprekken waar een HRM adviseur bij betrokken is en je merkt dat daar ook verslaglegging van gedaan wordt (het vormen van een personeelsdossier is begonnen).
- Leuke projecten gaan naar collega's en je krijgt steeds te horen hoe goed dat zij het doen.
- Er vinden overleggen plaats waar je niet bij betrokken bent, waar je niet voor uitgenodigd wordt of die plaatsvinden op die dag dat je er niet bent.
- Het kan zelfs ontaarden in pesten en intriges op de werkvloer.
Nieuwe heren, nieuwe wetten
Nieuwe heren of nieuwe dames zorgen soms voor nieuw beleid, nieuwe wetten. Soms zorgen nieuwe heren of nieuwe dames ervoor dat medewerkers rücksichtslos wordt verteld dat ze niet meer meekunnen bij het bedrijf. Of ze vragen zich af wat jouw toegevoegde waarde nog is bij de nieuwe koers van de organisatie.
Het raakt je emotioneel!
Laten we voorop stellen: ontslag krijgen is niet leuk en zeker niet als dat onverwachts uit een hoge hoed wordt getoverd. Ontslag is een rouwproces. Iets wat van waarde voor jou is, wordt jou ontnomen. Dus roept het emotie op. Negatieve gevoelens kunnen de overhand krijgen; zeker als je het gevoel hebt dat het onterecht is en dat er spelletjes met jou worden gespeeld. Hoe het met je gaat weten wij niet, maar we durven wel een voorspelling te doen:
- Jouw twijfel neemt zienderogen toe en jouw wantrouwen groeit.
- Soms ben je boos en soms ben je verdrietig.
- Soms twijfel je over jezelf: misschien overdrijf je ook wel en moet je er niet zo zwaar aan tillen.
- Jouw onzekerheid groeit en jouw zelfvertrouwen daalt.
- Het gevaar dat je primair gaat reageren is daadwerkelijk aanwezig.
Voorkom primaire reacties
Dan gaan we tot slot over naar een aantal tips. Belangrijk is dat je je niet laat leiden door emoties en gevoelens. We zeiden al: het gevaar van primair reageren is aanwezig. Er gebeurt iets en je wordt zo boos dat je in emotie reageert. Bam! Pas op: je zit in de tang. Jouw werkgever voorziet je op deze wijze van olie op het vuur en als het erg uit de hand loopt is er reden voor een ontslagaanvraag wegens een verstoorde relatie. Trap er niet in, zo is ons advies. Wat ons betreft mag iedereen jouw emoties kennen, maar in de gesprekken met jouw werkgever:
- Richt je je op feiten en cijfers.
- Ben je zakelijk.
- Maak je afspraken of zorg je dat de leidinggevende afspraken met jou maakt.
- Vraag je voortdurend om bevestiging per email of schriftelijk van de gemaakte afspraken.
- Vraag je door naar onderbouwing.
- Zorg je dat je goed geïnformeerd bent over de gang van zaken.
- Heb je tijdig juridisch advies ingeschakeld.
- Laat je je niet in een hoek manoeuvreren door jouw werkgever.
Het is van belang dat je realistisch bent. Ook naar jezelf toe over de kansen. Zoek daarom iemand waar je je van af kunt praten en waarmee je kunt sparren. Belangrijk is om jouw hoofd koel te houden en strategisch te handelen. Ons advies is om een adviseur in te schakelen: hetzij een advocaat, juridische hulp via jouw rechtsbijstandsverzekering of de vakbond wanneer je daar lid van bent.
Ga vooral niet bij de pakken neerzitten
Hoe vervelend het ook is: ga nooit bij de pakken neerzitten.
- Kies voor jezelf en voorkom een eindeloos arbeidsconflict met de werkgever
Wordt niet passief, maar maak keuzes bij het arbeidsconflict.