Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Verstoorde werkrelatie: wanneer is daar sprake van?

Verstoorde werkrelaties kunnen jouw werk, de samenwerking met collega’s en goed functioneren behoorlijk in de weg staan. Maar wanneer is er een verstoorde werkrelatie en wat zijn de gevolgen? Kan dit leiden tot bijvoorbeeld ontslag?

Wat is een verstoorde arbeidsrelatie?

Er is sprake van een verstoorde relatie wanneer de samenwerking niet meer optimaal is tussen werkgever en werknemer, leidinggevende en werknemer of tussen werknemers onderling. Niet optimale samenwerking betekent vaak:

  • Er is geen open communicatie meer mogelijk.
  • Er is geen vertrouwen meer in elkaar (er is wel achterdocht en wantrouwen).
  • De relatie is onherstelbaar beschadigd.

Verstoorde arbeidsrelatie

Verstoord of verstoring?

Ik schrijf dit artikel niet als jurist. Als jij juridische hulp zoekt, moet je verder zoeken. Ik schrijf dit artikel als coach die vaak betrokken is bij verbetertrajecten wegens disfunctioneren. Soms wordt iets aangeduid als disfunctioneren terwijl er een verstoorde relatie is.
Toch wil ik nog een voorzichtige nuance aanbrengen. Op het moment dat je spreekt over een verstoorde relatie, dan heeft dat juridische waarde. In feite is dan het oordeel al geveld omdat er een onwerkbare situatie is ontstaan.
De nuance is: soms is er een verstoring in de arbeidsrelatie. Er is iets gebeurd wat het vertrouwen onderling heeft aangetast. Maar er kan ook onbegrip zijn, wederzijdse onwetendheid, andere of verkeerde perceptie. En als er een verstoring is in de werkrelatie, is er nog een kans om dat te herstellen. In dat geval moet je niet naar een jurist, maar bijvoorbeeld naar een mediator. Of een onafhankelijke coach die het gesprek wil leiden tussen jullie samen.

Reden tot ontslag?

Een verstoorde arbeidsrelatie kan reden zijn tot ontslag. Gelukkig is er niet zomaar reden om ontslag aan te vragen wanneer er een gespannen werkverhouding is. Er zijn namelijk tal van voorwaarden aan verbonden. Zo moet jouw werkgever:

  • Kunnen aangeven hoe de verstoorde werkverhouding tot stand is gekomen: waren de verwachtingen wel helder, zijn de afspraken onduidelijk aan de voorkant, waren er regels binnen jouw organisatie waar je onbekend mee was?
  • Kunnen onderbouwen dat er een onwerkbare situatie is ontstaan door de verstoorde werkrelatie met jou.
  • Inzichtelijk kunnen maken wat de impact is op de kwaliteit van jouw werkzaamheden die je verricht. Een aspect wat hierbij meegenomen moet worden is de sfeer binnen het team.
  • Kunnen aantonen dat alles gedaan is om herstel van de relatie te bevorderen en te verbeteren.
  • Inzichtelijk kunnen maken dat herstel van de werkverhouding niet meer mogelijk is bij voorkeur op basis van een objectieve rapportage van een onafhankelijke coach of extern adviseur.
  • Onderzocht hebben of overplaatsing naar een ander team of werkplek tot de mogelijkheden behoort. 

Arbeidsconflict

Bekijk onze artikelen over arbeidsconflict en/of ontslag.

Arbeidsconflict

Carriére en werk

Training en coaching gericht op carriére en werk.

Carriére en werk

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.