Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Zenuwachtig of nerveus?

Zenuwachtig of nerveus voelen is een normaal verschijnsel. Zeker wanneer we grote prestaties moeten leveren of wanneer we iets moeten doen wat anders is dan anders.

Gespannen of nerveus

Definitie en betekenis

Aan de hand van wat kenmerken komen we tot een soort van definitie. Iemand die zenuwachtig of nerveus is:

 • Voelt zich onzeker over de afloop of is bang dat het verkeerd zal aflopen
 • Heeft een onrustig gevoel bij zich
 • Komt ongedurig of rusteloos over op anderen
 • Voelt zich gespannen
 • Is in opperste paraatheid gebracht en verliest daardoor kalmte, rust en soms overwicht
 • Komt overspannen of overdreven over

Wat voor gevoel is het?

Een nerveus of zenuwachtig gevoel duidt op gevoelens van spanning en gespannenheid.  U voelt zich geladen, geprikkeld, gespannen, onrustig. U windt zich wellicht op, ziet ergens tegenop. Misschien voelt u zweethanden of hartkloppingen. U hebt het gevoel dat de darmen wat op de loop gaan met u. U merkt dat u snel geprikkeld bent of overprikkeld bent. Wanneer het structureler wordt, kan het invloed hebben op uw slaap en rust.

Gezonde en ongezonde spanning

Nervositeit is een normaal verschijnsel zeker als er een grote inspanning geleverd moet worden. U ziet bijvoorbeeld op tegen een examen, toets, tentamen of u voelt zich gespannen wanneer u een toespraak of presentatie moet houden. Wanneer het ons leven gaat beheersen komt er een andere factor om de hoek kijken. Dan spreken we over ongezonde spanning.

Gevoelens van spanning en gespannenheid

Wanneer speelt het?

U kunt zenuwachtig zijn wanneer u in het werkoverleg iets moet zeggen. Vaak ontstaat het wanneer er iets van u verwacht wordt of wanneer u het gevoel hebt dat u moet presteren. U kunt ook:

De mens lijdt dikwijls het meest..........

U kent vast de uitspraak: de mens lijdt dikwijls het meest aan het lijden dat hij vreest. Dat is ook zo wanneer u zich nerveus voelt voor een bepaalde gebeurtenis. U bedenkt vooraf wat er allemaal zou kunnen misgaan. Alle doemscenario’s hebben bij u de revue gepasseerd. Iemand die stotterde drukte het zo uit: ‘als ik koffie moet bestellen op een terras bedenk ik zo lang en zo vaak hoe het zal verlopen als de ober op mij afstapt en ben ik zo bang dat ik in de ‘K’ blijf hangen waardoor ik juist creëer waar ik zo bang voor ben: en dus heb ik de neiging om thee te bestellen (dat is gemakkelijker)’vast de uitspraak: de mens lijdt dikwijls het meest aan het lijden dat hij vreest. Dat is ook zo wanneer u zich nerveus voelt voor een bepaalde gebeurtenis. U bedenkt vooraf wat er allemaal zou kunnen misgaan. Alle doemscenario’s hebben bij u de revue gepasseerd. Iemand die stotterde drukte het zo uit: ‘als ik koffie moet bestellen op een terras bedenk ik zo lang en zo vaak hoe het zal verlopen als de ober op mij afstapt en ben ik zo bang dat ik in de ‘K’ blijf hangen waardoor ik juist creëer waar ik zo bang voor ben: en dus heb ik de neiging om thee te bestellen (dat is gemakkelijker)’

De vicieuze cirkel

Zo kunt u terecht komen in een vicieuze cirkel. Door ergens tegenop te zien gaat u vermijden. En doordat u gaat vermijden ontwikkelt u nooit het zelfvertrouwen om zonder angst en vrees een presentatie, spreekbeurt te houden. In feite moet u dus recht op uw doel af en juist die dingen doen waar u het meeste tegenop ziet.

Wat zijn nu precies de leerdoelen?

De leerdoelen hangen af van uw situatie. Wellicht zou u assertiever kunnen zijn (meer zelfvertrouwen ontwikkelen, zelfverzekerd overkomen) maar een combinantie met het leren omgaan met stress is wel belangrijk in dit geval.

 • Tenzij

  Er kan ook een andere situatie aan de hand zijn. U kunt zichzelf ook voortdurend een bepaalde druk opleggen. Of zelfs: u kunt de lat te hoog leggen, te veeleisend zijn, onrealistisch zijn in verwachtingen over uzelf, taken doen die niet bij u passen, jezelf overvragen.

Gevoelens en emoties

Dit artikel is geschreven in de serie gevoelens en emoties. Bekijk onze persoonlijke leerdoelen voor training en coaching.

Gevoelens en emoties

Training en coaching

Bekijk alle trainingen gericht op persoonlijke ontwikkeling! Wij bieden training en coaching  opmaat waarbij uw vraag en uw situatie centraal staat!

Training autonomie

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook

Meer informatie

Training spreken in het openbaar

 • Datum: 18 november 2021 (9.30-16.00 uur)
 • Locatie: Amersfoort

Training spreken openbaar

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.