Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Altijd haast: gejaagd en gehaast

Altijd haast, altijd gejaagd en gehaast is één van de grootste vijanden van ontspanning en rust. En dat past goed in onze tijd. De maatschappij is gejaagd, het leven is gehaast en jachtig. In dit artikel ga ik in op gevoelens van haast en gejaagd.

Definitie en betekenis

Aan de hand van kenmerken kom ik graag tot een definitie voor haast en gejaagd. Ik noem er een aantal:

  • Haast duidt op snelheid: er moet iets gebeuren en het moet vlug gebeuren
  • Er is weinig tijd om de klus te klaren of er is weinig bedenktijd om er over na te denken (er is namelijk haast geboden)
  • Haast duidt op onrust, ongedurigheid of op hectiek
  • Er is een sfeer van gehol, gedraaf, vliegen, jachtigheid en gejakker
  • Snelheid staat voorop en heeft een hogere prioriteit dan kwaliteit of het goed willen doen

Gehaast

Gevoelens

Dit artikel schreef ik in de serie over: voelen en gevoelens. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?

Voelen en gevoelens

Stress en burn-out

Wil je meer weten over coaching gericht op vermindering van stress of begeleiding bij burn-out?

Stressmanagement

Een gejaagde maatschappij

Tegenwoordig eten wij uit de muur. We vliegen in de auto van hot naar her. We varen,  we vliegen, we reizen, we doen de TV aan en laten onze gedachten de hele avond bepalen door NIKS. We volgen het nieuws. Als het vroeger nog nieuws was dat Jantje van de huishoudtrap gevallen was, tegenwoordig volgen we de bom- en terreuraanslagen alsof we naar Tarzan kijken. We starten facebook nog even op en ja kijk eens: Anqelique is met haar vriend een weekendje naar Texel, Caroline is naar de film geweest en zo zijn we weer bij.

Ping Ping

O er komt een whatsapp  binnen: was het voor jou? Nee, ik had een bericht via messenger. We checken de email nog even voor we naar bed gaan.

Informatieprikkels

Zo jakkeren wij voort van ’t ene informatiebal naar het andere. Op de receptie moeten we even ons gezicht laten zien want ja je moet wel van je laten horen. En zo zie je dan allemaal gezichten en verder ook niets. We praten over de nieuwe winkelwagens bij de supermarkt, we jakkeren voort van ’t ene bericht naar het andere bericht. In ’t weekend plannen we onze agenda ook nog vol met verplichte nummers: verjaardagen, bijeenkomsten etc.

Overprikkeld

Zo kunnen we overprikkeld raken. Ontspannen is er niet meer bij. Rust vinden we moeilijk. We vervreemden van onszelf, we hebben geen contact meer met wie we werkelijk zijn. We verliezen onszelf, we worden doof en blind voor onszelf, we zijn bang voor de stilte en rust, we zijn niet meer in staat om onze eigenheid te herkennen, we kunnen de ander niet meer ontmoeten in zijn bijzonderheid en we hangen naar steeds wat nieuws, wat bijzonders.

Haastige spoed? Zelden goed!

De volksmond zei het al vroeger: haastige spoed is zelden goed. Natuurlijk zijn er situaties waarbij je haast moet maken. Soms moet je even doorpakken en opschieten anders haal je die ene klant niet binnen of is het huis wat je zo graag zou willen kopen al verkocht aan iemand anders. Er is niet altijd tijd om te talmen of  te blijven wikken en wegen.

Maar altijd haast is niet goed. De gevolgen kunnen immens zijn wanneer je je altijd bevangen voelt door gevoelens van haast of wanneer je je altijd gejakkerd voelt. Dan wordt het tijd om in te grijpen en jouw levenspatronen drastisch te wijzigen.

Wil je er wat aan doen?

Iemand schreef me pas: ‘Veel te herkenbaar, dat gehol en gevlieg. De wereld is ingericht met verlokkingen, bedoeld om ons te verleiden onze aandacht te richten op dit, op dat, op van alles, tot we er horendol van worden. De planning veel te strak, de to-do-lijst veel te lang, en veel te veel afleiding. Daar komt bij dat we ook weinig ruimte hebben om voor kwaliteit te gaan in plaats van voor kwantiteit. Er is kwantiteit genoeg, maar de kwaliteit daarvan laat meestal zeer te wensen over. Maar het wordt je vaak opgedrongen’.

Wil je er wat aan doen? Dat is een fundamentele keuze. Zoals iemand het pas uitdrukte: ‘meer geluk met minder druk’.

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Gevoelens

Dit artikel schreef ik in de serie over: voelen en gevoelens. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?

Voelen en gevoelens

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.