Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Zelfspot of zelfironie

Zelfspot en zelfironie

Zelfspot of zelfironie: het betekent in feite dat u de spot met uzelf drijft. Zelfspot wordt ook zelfironie genoemd maar we zouden ook kunnen zeggen: zelfsarcasme of zelfcynisme. U zet uzelf te kijk of u maakt een grap over uzelf. Nu is de vraag: waarom doet u dat eigenlijk? En wat is het precies?

Waarom uzelf bespottelijk maken?

Eerst de vraag waarom u uzelf bespottelijk maakt? We noemen een aantal redenen:

 • Het is leuk

  Zelfspot is grappig. Een keer een grap maken over uzelf relativeert. Het zet alles weer in de juiste proporties. Het haalt even een stukje zware lading weg en die humor over uzelf brengt de lachspieren op gang en dat is erg plezierig.

 • Beide benen op de grond

  Zelfspot wordt vaak gezien door anderen als zijnde iemand die met beide benen op de grond staat.

 • Beledigingen ontmantelen

  Zelfspot kan een wapen zijn in de strijd tegen beledigingen. Stel u wordt beledigd. Iemand zegt: ‘goh dat artikel van jou dat staat ook vol fouten’ en u geeft als antwoord: ‘dat klopt, ik neem meest een paar borrels voor ik schrijven ga’.  Daarmee haalt u de angel uit de kritiek en het gesprek krijgt een andere wending.

 • Onzekerheid verbloemen

  Zelfspot is ook een vorm van jezelf overschreeuwen om de eigen onzekerheid te verbloemen. U hebt de lachers al op de hand voor er kritiek komt en daarmee neemt u de critici de wind uit de zeilen.

 • Zelfbescherming

  Zelfspot kan een vorm van zelfbescherming zijn. Iemand zei: ‘ik heb liever dat ze lachen om mijn eigen grappen dan dat ik ze in de gelegenheid stel een grap over mij te maken’.  En nu de essentie: ‘want die pijn wil ik nooit weer voelen’. In die zin is het een vorm van uzelf onderuit halen.

Waar ligt de grens tussen leuk en niet leuk?

U ziet het al. Zelfspot kan leuk zijn en humoristisch. Het helpt om te relativeren, om jezelf niet al te serieus te nemen. Het ontmantelt en haalt de angel soms uit een situatie. Zelfspot wordt ongezonder wanneer het ten koste gaat van uzelf of wanneer u uzelf onderuithaalt. Dat draagt niet bij aan uw zelfvertrouwen.

Maskergedrag

In feite is zelfspot een vorm van maskergedrag. U toont niet uw ware gevoelens en u laat weinig van uzelf zien. Sterker nog: u laat wel wat zien van uzelf maar niet hoe u zich werkelijk voelt. Dat kan vervreemden in relatie tot de ander.

Emotionele zelfbescherming

Dit artikel is geschreven in de serie over emotionele zelfbescherming. Bekijk onze persoonlijke leerdoelen voor training en coaching.

Emotionele zelfbescherming

Training en coaching

Bekijk alle trainingen gericht op persoonlijke ontwikkeling! Wij bieden training en coaching  opmaat waarbij uw vraag en uw situatie centraal staat!

Training autonomie

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens