Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Leerdoelen voor de training vergadertechnieken

We vergaderen wat af in Nederland. Er wordt geschat dat we een kwart van onze werktijd spenderen aan vergaderen. Dat is nogal wat. Toch wordt vergaderen zelden als nuttig gezien, maar meer als iets wat er nu eenmaal bij hoort. Vergaderingen worden vaak als saai, weinig informatief, weinig doortastend en als eindeloos geleuter ervaren.

Leerdoelen vergadertechniekenDe deelnemers zitten vaak onderuitgezakt en weinig actief erbij. Ieder telefoontje wordt aangegrepen om de vergadering te verlaten met de woorden: deze moet ik gewoon even nemen! Even ontsnappen aan iets wat onontkoombaar lijkt geworden in ons werk: vergaderen.

De voorzitter

Echt goed een vergadering leiden is geen gemakkelijke opgave. U kunt hierbij nogal wat valkuilen tegenkomen. Het voorzitten van een vergadering is echt een vak. Als u een goede manager bent, wil dit nog niet zeggen dat u een goede voorzitter bent. In vergaderen gaat veel tijd, en dus geld, zitten. Logisch dus dat u het maximale rendement uit vergaderen wilt halen. Een effectieve en efficiënte manier van vergaderen staat of valt met een goede voorzitter. Investeren in het trainen van een goede voorzitter is de investering dus dubbel en dwars waard. Een goede voorzitter geeft, behalve leiding aan een vergadering, ook aandacht aan de leden. Hierdoor verhoogt hij hun betrokkenheid en voorkomt demotivatie en desinteresse.

Niet uw leerdoel?

 Staat uw leerdoel er niet bij? Dat wil niet zeggen dat we u geen training kunnen aanbieden. Neemt u dan contact op met ons bedrijfsbureau. De trainingen zijn altijd maatwerk.

Vergaderen zonde van de tijd

Als vergaderen als weinig effectief en efficiënt wordt ervaren, waarom wordt er dan toch zo veel vergaderd? Vergaderen kost enorm veel tijd en dus veel geld. En zeker nu er tegenwoordig veel mensen buiten het kantoorgebouw werken omdat werken niet meer tijd of plaatsgebonden is, zijn vergaderingen het enige moment dat u alle collega’s bij elkaar ziet. Echter vaak wordt vergaderen gezien als verlies van tijd. Tijd die beter besteed kan worden.

Overlegvormen en overlegstructuren

Het ontwikkelen van overlegstructuren is evenals het opzetten van personeelsgesprekken (gesprekscyclus binnen organisaties) de harde factor bij het verbeteren van de interne communicatie.

Soorten overlegvormen

Training doelgericht vergaderen

De Steven verzorgt de training doelgericht vergaderen voor deelnemers en voorzitters van vergaderingen. Een aantal leerdoelen inzake vergadertechnieken hebben we voor u uitgewerkt.

Auteur

Dit artikel is geschreven door Gea van der Veen.

Gea van der Veen: presentatietrainer, spreekcoach, verliesexpert