Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Organisatiebehoefte: wat is dat? 

Een organisatiebehoefte is datgene wat u als organisatie nodig hebt, waar u niet zonder kunt.

Relatie organisatiebehoefte en marktbehoefte

OrganisatiebehoeftenAltijd ligt er een relatie tussen de organisatiebehoefte en de marktbehoefte. Dat geldt voor commerciele organisaties (met winstoogmerk) maar dat geldt ook voor overheidsorganisaties zoals gemeenten, provincies, waterschappen. De organisatie haalt zijn bestaansrecht namelijk uit het vervullen van markt- en klantbehoeften. In feite komen we dan uit bij de missie van de organisatie: het bestaansrecht.

Voorbeelden organisatiebehoeften

De voorbeelden van organisatiebehoeften zijn te vergelijkbaar met de individuele behoeften van de mens.

 • Continuïteit: inkomsten

  Een organisatie heeft eten en drinken nodig: in dit geval heet het omzet of inkomsten. Winstoogmerk of geen winstoogmerk: de inkomsten moeten hoger zijn dan de uitgaven om de continuïteit van de organisatie te waarborgen.

 • Duidelijkheid en zekerheid

  De behoefte aan zekerheid (liever: duidelijkheid) kan vergeleken worden met behoefte aan duidelijkheid over de richting die de organisatie opgaat. Een heldere visie draagt bij aan duidelijkheid (waar gaan we naar toe?) maar ook procesbeschrijvingen en inrichting van werkprocessen draagt bij aan duidelijkheid (hoe gaan we het doen). Bekijk ook:  behoefte aan zekerheid en duidelijkheid.

 • Aandacht

  Zoals een mens behoefte aan aandacht nodig heeft, zo hebben uw medewerkers in de organisatie ook aandacht nodig. Medewerkers willen gewaardeerd worden, zoeken een luisterend oor, willen gehoord worden of serieus genomen worden. Bekijk ook:

 • Zingeving

  Organisaties hebben behoefte aan zingeving en willen een toegevoegde waarde zijn in de maatschappij. Dat moet ook wil de organisatie bestaansrecht hebben. Een zingevingsvraagstuk binnen de organisatie raakt altijd de missie van de organisatie. Waarom heeft uw organisatie bestaansrecht?

 • Orde, rust en overzicht

  Organisaties hebben behoefte aan orde en structuur, rust en overzicht. Veel thema's die hieruit voortkomen zoals effectief werken, managementinformatie, informatiesystemen binnen het bedrijf.

Verandering in behoeften

Behoeften veranderen en ook organisatiebehoeften veranderen voortdurend. Prikkels om te veranderen kunnen van binnenuit en van buitenaf komen.

 • Veranderde marktbehoeften

  Wanneer markt- en klantbehoeften veranderen heeft dit gevolgen voor de organisatie. Uw organisatie speelt immers in op de marktbehoefte. Door veranderingen van buitenaf kan er een ander beroep op uw organisatie gedaan worden. Dit heeft meteen gevolgen voor uw organisatie maar ook voor de medewerkers, voor de manier van werken.

 • Interne behoeften

  Ook door interne prikkels kan de organisatiebehoefte veranderen. Bijvoorbeeld bij een sterke groei van de organisatie kan de informatiebehoefte veranderen. U hebt andere sturingsmechanismen nodig om de aansturing van de organisatie in de hand te houden. Wellicht is er een andere automatiseringsgraad nodig of dienen de HRM tools gericht op beheer aanpepast te worden.

Voortdurende afstemming is noodzakelijk

Bij voortduur is afstemming nodig over de organisatiebehoeften.

 • in hoeverre sluiten de organisatiebehoeften aan bij de marktbehoeften
 • in hoeverre sluiten de organisatiebelangen aan bij de belangen van de medewerker

Wanneer behoeften uit elkaar dreigen te lopen kan er immers een knelpunt ontstaan of een conflict.

Team- en organisatieontwikkeling

Bekijk onze interventies en trainingen voor teamontwikkeling en organisatieontwikkeling.

Team en organisatie

Verandermanagement

Verandermanagement is bedoeld om veranderingen in de organisatie aan te sturen en te besturen.

De Steven kan uw organisatie begeleiden bij veranderingen zoals groei, crisis, inkrimping. Lees ook onze artikelen over verandermanagement.

Verandermanagement

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook

Meer informatie

Training spreken in het openbaar

 • Datum: 18 november 2021 (9.30-16.00 uur)
 • Locatie: Amersfoort

Training spreken openbaar

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.