Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Afgaan op geruchten

Het is niet moeilijk om iemand te beoordelen of zelfs te veroordelen op basis van geruchten. Natuurlijk gebeurt dat maar al te veel. Toch doet u twee personen onrecht aan wanneer u afgaat op geruchten namelijk de persoon in kwestie waar het over gaat en uzelf.

Afgaan op geruchten

Waarover gaat het?

Afgaan op geruchten: wat is  dat eigenlijk? We noemen wat criteria om het duidelijk te maken. Afgaan op geruchten is:

  • uw mening over iemand of iets baseren op praatjes van anderen waarvan u niet zeker weet of ze ook waar zijn
  • uw oordeel vormen op basis van nieuwtjes of mededelingen die niet bevestigd zijn of ontkend worden door de persoon waar het over gaat
  • een mening of oordeel baseren op aannames of percepties van uzelf of anderen

Waarom gebeurt het?

Afgaan op geruchten kan een vorm zijn van waardering halen over de rug van een ander.  Door de ander in een kwaad daglicht te stellen kan het motief zijn om zelf in een positief daglicht te komen.  

Iemand zwart maken: kwaadsprekerij

Een halve waarheid is een hele leugen. Dat geldt ook wanneer u afgaat op geruchten over iemand en wanneer u daarop uw oordeel baseert. In feite komt u dan in het grensgebied van kwaadsprekerij, achterklap, iemand belasteren of roddelpraat. Zolang u niet gecheckt hebt of het verhaal klopt, kunt u uw mening in feite niet over de situatie geven.

U doet twee personen tekort

Wie zich schuldig maakt aan het afgaan op geruchten doet in feite twee personen tekort. Uiteraard de eerste die u tekort doet is diegene die het betreft. U stelt namelijk iets vast over de persoon of u meent iets te kunnen vaststellen over de persoon zonder dat u weet of dit terecht is. In feite is het een vorm van eerroof. U ontneemt de ander zijn/haar eer, waardigheid, goede naam zonder dat daar enige reden voor is.

De tweede persoon die u onrecht aan doet, betreft uzelf. Wie autonoom is, heeft dit soort praktijken niet nodig. U haalt uzelf als het ware onderuit omdat u niet het vertrouwen van de ander waard blijkt te zijn of omdat u niet kunt omgaan met verhalen die de ronde doen.

Hoor en wederhoor

Belangrijk in het geruchtencircuit is: hoor en wederhoor toepassen. Dat geldt in het dagelijkse leven maar ook op de werkvloer. Wanneer u iets hoort over een ander is het van belang dat u checkt of het waar is voor u er ook maar iets van vindt, over denkt of over zegt. En wanneer dat niet is gebeurd, is er maar één devies:  onthoud u van alle commentaar!

Voor leidinggevenden

Voor leidinggevenden geldt nog meer dan voor wie ook dat afgaan op geruchten bij bijvoorbeeld beoordelingen funest is.  Uw beoordeling dient objectief te zijn volgens vaststaande criteria en mag niet gekleurd worden door willekeur, praatjes van anderen of roddels uit de wandelgang. Ook hier geldt: oordeel niet maar neem zelf waar.

Behoeften

Dit artikel is geschreven in de serie behoefte aan waardering, erkenning en respect.

Behoefte aan waardering

Training en coaching

De Steven verzorgt training en coaching gericht op persoonlijke ontwikkeling, carrière en loopbaan, organisatie- en teamontwikkeling. Wilt u een overzicht van onze  trainingen?

 

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook

Meer informatie

Training spreken in het openbaar

  • Datum: 18 november 2021 (9.30-16.00 uur)
  • Locatie: Amersfoort

Training spreken openbaar

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.