Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Is jouw partner ziek?

Jouw partner is ziek! Je ziet dat zijn/haar fysieke of geestelijke mogelijkheden achteruit gaan. Je staat ernaast. Je kijkt! Je lijdt mee! Het doet jou pijn. Soms breekt jouw hart doormidden! Je vraagt je af of medelijden wel zo goed is. Ik zeg: ja! Lees mijn artikel maar over medelijden. Het is samen de pijn dragen en doorvoelen.

Trouw en rouw: het ligt zo dicht bij elkaar!

Jarenlang trokken jullie samen op. Je leerde elkaar misschien al jong kennen. In de kracht van je leven. Toen je allebei sterke benen had. En vol levenslust het leven doorleefde. Hand in hand en zij aan zij. Dat is trouw toch? En trouw is: vertrouw! Vertrouwen!

Dan die ene dag!

Opeens kwam dat bericht. Jouw partner is ziek. Er is iets aan de hand. Misschien vermoedde je dat al. Of is het een donderslag bij heldere hemel. Je ziet zijn/haar pijn. Je leeft mee. Je doorleeft mee. Je beleeft mee. Het gaat ook jou door merg en been. Je staat ernaast. Je kunt zo weinig doen. Kon je maar wat doen! Dan gaf dat nog lucht. Maar nu voel je je machteloos. Je ziet het aan, je voelt zijn/haar pijn. Je draagt mee.

Jouw partner is ziek geworden

Rouw- en verlies

Bekijk de mogelijkheden voor rouw- en verliesverwerking.

Rouw- en verliesverwerking

Webinar over loslaten

Bekijk de webinar over loslaten via onze webshop!

Webinar loslaten

Vergeet niet dat jij ook pijn hebt!

Ik zeg meteen: vergeet je niet dat jij zelf ook pijn hebt? Het is rouw (lees ook: vermindering van gezondheid is een rouwproces). De partner die jij ooit hebt leren kennen is niet dezelfde als jouw partner nu. Dat kun je hem/haar niet verwijten. Maar het is wel een feit. Kort door de bocht: geen verwijt, wel een feit!
Jij hebt ook pijn. In tweeërlei opzicht:

  • Je voelt zijn/haar pijn
  • Je hebt zelf pijn

Marlyse: mijn man heeft Parkinson

Marlyse vertelt: ‘mijn man heeft Parkinson. Toen die diagnose was gesteld ging ik ook door de grond. Niet te geloven. Ik verdiepte me in die ziekte en ben echt geschrokken. Ik zie hem achteruit gaan. Telkens een klein stapje. Het maakt me soms ook bang en angstig. Waar eindigt dit proces?’.

Je luistert maar vertel je ook jouw verhaal?

Wat er vaak gebeurt is dit: je bent er voor jouw partner. Hoe gaat het? Hoe is het? Je hoort en je luistert. Je steunt en je zorgt. Je wilt een rots in de branding zijn. Maar vertel je ook wel eens hoe jij dit ervaart? Of hou je dat achter je kiezen? In de zin van: hij/zij heeft het al zo moeilijk?

De omgeving kijkt naar de zieke

Ook in jouw omgeving merk je dat iedereen vraagt hoe het met hem/haar gaat. Zelden wordt er gevraagd hoe het met jou gaat. Velen begrijpen dat hij/zij het moeilijk heeft. Weinigen snappen dat jij het ook moeilijk hebt.

Aafke: mijn man is in een psychose terecht gekomen

Aafke vertelt: ‘mijn man kwam in een psychose. Voor mij was hij onbereikbaar. Ik voelde geen contact meer. Hij werd opgenomen in een GGZ. Daar was ik wel blij mee maar ons contact was er één uit de diepvriezer. Soms twijfelde ik aan mezelf. Dacht ik ook nog dat het aan mij lag. En het duurde maar. Er kwam geen eind aan’.

Mantelzorger

Als je partner ziek is, wordt er veel van je gevraagd. Jij bent in ieders ogen de meest voor de hand liggende mantelzorger. Jouw partner, de familie, de omgeving, de zorgverleners, de instanties, allemaal doen ze een beroep op jou. Je zorgt, je luistert, je troost, je regelt. Je gaat zo gemakkelijk over je eigen grenzen heen, je geeft je eigen tijd en ruimte op, je stelt je ten dienste aan dat wat nodig is. Maar jij bent ook maar een mens. En niemand is erbij gebaat als jij maar draagt en draagt tot je erbij neervalt. Wanneer jij mantelzorger bent of wordt kan dat veel stress geven. Lees ook het artikel over: stress en mantelzorger.

Hulp nodig?

We zijn er graag voor jou!

Vermindering gezondheid

Vermindering van gezondheid is een rouwproces!

Vermindering van gezondheid

Leerdoelen

Bekijk de leerdoelen voor de training omgaan met veranderingen.

Leerdoelen bij veranderingen

Auteur

Dit artikel is geschreven door Gea van der Veen.

Gea van der Veen: presentatietrainer, spreekcoach, verliesexpert


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.