Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Verlies van gezondheid: de niet zichtbare ziekte

In veel gevallen zie je aan de buitenkant van iemand wat er aan de hand is. Een rolstoel, krukken, een blindengeleidestok al of niet met hulphond, een scootmobiel, braces. Zomaar een aantal voorbeelden van hulpmiddelen waaraan je kunt zien dat er iets aan de hand is met een ander. Een zichtbare ondersteuning.

Maar er bestaan heel veel aandoeningen en ziektes die niet aan de buitenkant zichtbaar zijn. Denk aan mensen met burn-out, suikerziekte, maag-, lever- of darmaandoeningen. Niet te zien maar wel degelijk een ernstige beperking in het dagelijkse leven. Iedere dag word je gedwongen hierin een weg te vinden. Met je ziekte, met je beperking. En dat is niet anders dan wanneer je wel een zichtbare beperking hebt.

Anderen zien het niet!

Alleen: een ander ziet het niet. En hierdoor kan er onbegrip ontstaan. Irritatie zelfs. Voor jou als gezondheidsverliezer heel confronterend. Hoe ga je daarmee om? Dat is nog niet zo makkelijk. Soms maak je de keus het zoveel mogelijk voor jezelf te houden, maar dat kan niet altijd.

De niet zichtbare ziekte

Rouw- en verlies

Bekijk de mogelijkheden voor rouw- en verliesverwerking.

Rouw- en verliesverwerking

Webinar over loslaten

Bekijk de webinar over loslaten via onze webshop!

Webinar loslaten

Ik heb zelf een invalidenparkeerkaart. Ik ben nog relatief jong (vind ik zelf dan hè? ). En aan de buitenkant zie je niks aan mij (behalve als je heel scherp kijkt). Als ik mijn auto parkeer op een invalidenparkeerplaats, dan krijg ik vaak terug van mensen die niets met mij te maken hebben: Hé dit is wel een invalidenparkeerplaats hoor! Ik word er soms niet goed van. En ik schiet ook wel eens uit mijn slof. Bij het neerleggen van de kaart zeg ik dan: Joh, dit is mijn toegangskaart voor de Efteling. Dat voelt voor mij altijd alsof ik mij moet verantwoorden bij een ander. Dat je niks ziet wil niet zeggen dat er niks is. Was het maar zo eenvoudig. En ik hoef mij aan vreemden toch ook niet te verantwoorden. Soms ga ik het gesprek aan. En geef ook aan dat dat voor mij echt niet goed voelt, zo’n opmerking. Niet zelden hoor ik dan: oh we wilden voorkomen dat u een bekeuring krijgt, want die zijn heel hoog als u ten onrechte hier parkeert!

Keuzes

Keuzes maken hierin is niet zo makkelijk.

  • Vertel je het wel? Dat kan een stukje begrip opleveren. Als je omgeving niet weet wat er aan de hand is, kun je ook geen begrip verwachten. Maar wat vertel je er dan over? Grote lijnen of ook de finesses? En wie vertel je het dan? Alleen je naaste collega’s of aan iedereen? De hobbyclub waar je een keer per week komt? Lastige keuzes.
  • Vertel je het aan niemand? Gezondheid is toch privé. Niemand heeft hier iets mee te maken. Dat kan ook een keuze zijn.

Waar je ook voor kiest: elke keuze heeft zijn voor- en nadelen.

Ook bij de burn-out!

Ook bij een burn-out speelt dit mee. Er is niets te zien aan je, maar je bent niet voor niks uitgevallen. Je wordt gespot door collega’s op een terrasje of in de stad. Niet zelden komt daar commentaar op. “Oh je kunt wel leuke dingen doen, maar werken ho maar”. Er wordt niet voldoende hierover nagedacht. Maar dit doet zo’n pijn. Reken maar dat dit je raakt.

Voorbeeld

Ik denk dat er talloze voorbeelden zijn. Nog eentje dan.
Ik parkeer mijn auto op het station met een invalidenparkeerkaart. Ik ga op weg naar mijn werk. Het is druk in de trein. Heel druk. En er is geen ruimte om te zitten. Tja wat doe je dan? Vragen of je ergens mag zitten? Maar je ziet niets aan mij, dus is het lastig te vragen of iemand zijn plaats af wil staan (en ja, ik vind vragen nog steeds lastig). De keren dat ik het wel doe is er zelfs eens geantwoord: stel je niet aan, je hebt nog jonge benen! Ik denk dat iedereen met niet-zichtbare ziektes of aandoeningen talloze verhalen hierover kan vertellen. Het onbegrip raakt.

Wat kun je daar zelf in betekenen?

  • Bespreek het eerst met je manager of leidinggevende als je nog werkzaam bent. Wat kan die hierin voor je betekenen?
  • Wees assertief. Ook dit gaat weer over een stukje regie nemen. Hoe vind je een voor jou goede manier om hiermee om te gaan?

Meer weten? Neem contact met ons op!

Vermindering gezondheid

Vermindering van gezondheid is een rouwproces!

Vermindering van gezondheid

Leerdoelen

Bekijk de leerdoelen voor de training omgaan met veranderingen.

Leerdoelen bij veranderingen

Auteur

Dit artikel is geschreven door Gea van der Veen.

Gea van der Veen: presentatietrainer, spreekcoach, verliesexpert


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Bekijk alle e-books

  • Willen is minder moeten
  • Authentiek communiceren
  • Word assertief: doorbreek de vicieuze cirkel!
  • Conflicthantering
  • Delegeren en loslaten
  • Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden
  • Hoogsensitief: label of labiel?
  • Talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!
  • Hoogbegaafd: probleemgeval of gave?
  • Luister en zie mij: het diagnostisch gesprek met hoogbegaafde kinderen!
  • Analysevaardigheden
  • Hoe ga je met je tijd om?
  • De kwaliteitenbibliotheek: 163 kwaliteiten uitgebreid beschreven
  • Verbeterplan bij disfunctioneren
  • Zelfvertrouwen: mag ik er twee kilo bij?

Bekijk alle e-books

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.