Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Mantelzorg: stress en burnout

Stress en burnout bij de mantelzorger komt voor vooral bij de intensieve mantelzorgers. Zeker wanneer mantelzorg met een baan en werk gecombineerd wordt kan een zware belasting worden ervaren.

Wat is mantelzorg of wanneer ben je mantelzorg?

Mantelzorg is de zorg voor chronisch zieke mensen, gehandicapten of hulpbehoevenden door naasten zoals familieleden, vrienden, kennissen en buren. Kenmerkend voor mantelzorg is dat het gaat om een reeds bestaande persoonlijke band tussen de mantelzorger en zijn of haar naaste. Daarnaast gaat het om langdurige zorg die onbetaald is.

Stress en burnout bij de mantelzorger

In Nederland zijn er 3,6 miljoen mensen die voor een ander zorgen. Zo'n 1,1 miljoen mantelzorgers zorgen meer dan 8 uur per week en langer dan 3 maanden voor een ander. Het aantal mantelzorgers is de afgelopen jaren toegenomen tot gemiddeld één op de acht werknemers; binnen de zorgsector zelfs één op de vier. Dit zal de komende jaren naar verwachting nog verder toenemen.

Voor de meeste mantelzorgers is het vanzelfsprekend om voor hun naaste te zorgen, maar mantelzorg kost energie en tijd en het kan moeilijkheden opleveren om de mantelzorg te combineren met een betaalde baan.

Duurzame inzetbaarheid en mantelzorg

Om inzetbaar te blijven als mantelzorger en jouw betaalde baan vol te houden heb je een werkgever nodig die mantelzorg erkend als een risico. 

De kans op overbelasting van een mantelzorger is groot. Als overbelasting leidt tot uitval is dit vaak langdurig. Door het bespreekbaar maken van mantelzorg taken kunnen werkgever en medewerker samen afspraken maken om overbelasting en ziekteverzuim te voorkomen.

Verzuimmanagement

Wat kan de werkgever doen om mantelzorgers te ondersteunen?

Vanuit wetgeving is in de wet Arbeid en Zorg het onderwerp ‘zorgverlof’ beschreven. Zorgverlof kan toegepast worden om mensen tijd te geven om zowel het werk als de mantelzorg te kunnen volhouden.

Mantelzorgers hebben vaak behoefte aan herstel en mantelzorg is niet altijd te plannen. Als werkgever kun je de mantelzorger  vrijheid geven om zijn uren zelf in te delen. Soms kan thuis werken een oplossing zijn. Aandacht en erkenning voor de problemen van de mantelzorger zijn vaak al een belangrijke stap. 

Wat kunnen medewerkers doen om mantelzorg vol te houden?

Medewerkers moeten goed voor zichzelf zorgen.

  • Zorgen voor voldoende rust en ontspanning
  • Professionele ondersteuning inroepen als de zorg niet meer  te doen is
  • Eigen grenzen bewaken
  • Tijdig de hoge belasting bespreken met werkgever en zoeken naar oplossing of ondersteuning

Door mantelzorg te bespreken kan het verzuimrisico voor de organisatie worden verminderd en de duurzame inzetbaarheid van de mantelzorger worden vergroot.

Coaching bij burn-out

Bekijk de mogelijkheden voor coaching bij burn-out of bore-out.

Coaching burn-out

Training gericht op stressreductie

Bekijk de leerdoelen gericht op stressreductie en stressmanagement.

Training omgaan met stress

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Nieuw e-book: Mag ik er twee kilo zelfvertrouwen bij?

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop. Titel: Mag ik er twee kilo zelfvertrouwen bij? Hoe ga je je zelfverzekerder voelen?

Zelfvertrouwen e-book

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book (PDF) authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.