Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Soften: truc of oprecht?

Soften is een manier om een indruk te krijgen hoe belangrijk lichaamstaal is bij de ondersteuning van gesprekken en communicatie. Ken je deze methode al?

Betekenis

Soften betekent in feite: vriendschappelijkheid uitdrukken.  Het is een vorm van verzachten of ontharden. Soften helpt om de ander te overtuigen.  De letters staan voor:

 • Smile: glimlachen
 • Open posture:  open houding
 • Forward lean: leun naar voren
 • Touch:  raak aan
 • Eye contact:  oogcontact
 • Nod : knik

Oprecht of trucje?

De vraag is: is dit nu oprecht of is het een trucje? Laat op voorhand duidelijk zijn dat wie deze methodiek toepast zonder oprechte interesse in de ander, geen verbinding zal ervaren. Wat ons betreft is het soften een hulpmiddel om uiting te geven aan wat je van binnen voelt.

Soften en lichaamstaal

Training zelfpresentatie

Ben je op zoek naar een training zelfpresentatie? Moet jij jezelf presenteren? Tijdens sollicitaties, netwerkgesprekken, verkoopgesprekken? Of moet jij regelmatig een speech houden voor jouw bedrijf?

Wij kunnen voor jou een training zelfpresentatie verzorgen. Neem contact met ons op of bekijk meer mogelijkheden.

Training jezelf presenteren

Uitleg

We gaan de zes punten van soften graag bij langs:

 • Smile: lach

  Een vriendelijke welgemeende lacht ontwapent. Wie lacht, maakt op een plezierige manier verbinding met de ander. Het laat zien dat je goedgehumeurd bent. Oprechtheid speelt daar een grote rol in want wie niet oprecht lacht, lacht als een boer die kiespijn heeft. Dat komt niet over.

 • Open Posture: open houding

  Een open houding bevordert de open communicatie tussen jou en de ander. En met een open houding bedoelen wij dat jij de ander onbevooroordeeld en zonder vooringenomenheid tegemoet treedt. Het betekent ook dat jij jouw oprechte gevoelens laat zien. Non verbaal kun je voorkomen dat je gesloten overkomt door te vermijden dat je met de armen over elkaar gaat zitten of achterover gaat leunen.

 • Forward leaning, voorover buigen

  Voorover buigen? Wat is dat nu weer? We proberen het uit te leggen door aan te geven wat je niet moet doen. Je moet niet achterover leunen of een terugtrekkende, gereserveerde houding aannemen. Buig mee met de ander, wijs aan en verstop je niet.

 • Touch: aanraken

  De ander aanraken is dat nu wel zo verstandig? Je doet het al bij binnenkomst. Je geeft de ander vaak een hand. De wijze waarop je dat doet is belangrijk. Is dat een slap handje of een stevige handdruk?  De ander raken hoeft niet altijd fysiek te zijn. Je kunt iemand ook raken in zijn emotie of gevoel. Maar natuurlijk is een schouderklop ook een manier van aanraken.

  Overigens raden wij je aan om uw sensor goed te gebruiken en er zeer voorzichtig mee te zijn. Niet iedereen stelt aanraken op prijs.

 • Eye contact: oogcontact

  Oogcontact is goed om het gesprek te stimuleren. Maar je moet het wel goed doen. Teveel wegkijken bevordert het contact niet en heel indringend iemand aankijken is bedreigend of voor sommigen zelfs intimiderend.  Ook hier geldt weer: doe het op een natuurlijke manier.

 • Nod: knik

  Knik en bevestig de ander voortdurend. Het zal jouw verhaal versterken. Daarmee bedoelen we vooral: ga niet rechtstreeks tegen de ander in.

Lichaamstaal en non-verbale communicatie

Lichaamstaal ondersteunt de communicatie tussen jou en de ander. Non-verbale communicatie is dus heel belangrijk. Niet zozeer om het als een toneelstuk op te voeren. Dat werkt zelfs tegen je! Maar we zijn er ons vaak niet bewust van wat we overbrengen op anderen. Training kan je daarbij van dienst zijn.

Leerdoelen zelfpresentatie

Bekijk ook andere leerdoelen voor de training zelfpresentatie.

Leerdoelen training zelfpresentatie

Diverse trainingen

Meer weten over:

 • sollicitatietraining
 • training jezelf profileren

Neem contact met ons op!

Auteur

Dit artikel is geschreven door Gea van der Veen.

Gea van der Veen: presentatietrainer, spreekcoach, verliesexpert


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.