Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Presenteren: welke vorm kies je?

De opstelling is belangrijk bij jouw presentatie of toespraak. Maar welke vorm kies je? En wist jij dat de opstelling echt een keuze is? Als het gaat over presenteren dan wordt al gauw gedacht aan de klassieke zaalopstelling. Een zaal met stoelen in rijen met een presentator die voor de zaal staat. Jij dus.

Als er een grote opkomst wordt verwacht is dit ook de meest logische keus. Maar als het voor een klein groepje is en je wordt gevraagd een presentatie te houden, dan kun je ook zelf invloed uitoefenen hoe jij de indeling van de zaal wilt hebben. Je moet hier niet te terughoudend in zijn. De inrichting van een zaal kan veel invloed hebben op jouw presentatie.

Traditionele zaalopstelling

Als er wel voor de traditionele vorm wordt gekozen en er is minder publiek als verwacht, dan blijven er veel stoelen leeg. En bescheiden als wij allemaal zijn, gaan we vaak helemaal achterin de zaal zitten. Jij als presentator kijkt dan tegen rijen lege stoelen aan. Begin nooit op deze manier aan je presentatie, maar vraag je publiek naar voren te komen, zodat juist de voorste rijen bezet zijn. De lege stoelen vallen dan veel minder op. Bovendien kun je jouw publiek beter zien en kun je ze beter bij je verhaal betrekken. Je merkt dan sneller dat jouw publiek eventueel afdwaalt.

Opstelling bij presentatie of toespraak

Leerdoelen spreken in het openbaar

Bekijk andere leerdoelen voor de training effectief presenteren of spreken in het openbaar.

Bekijk de leerdoelen

Training spreken in het openbaar / presenteren

Bekijk de trainingen: spreken in het openbaar en effectief presenteren.

Training effectief presenteren

Andere mogelijkheden

Als je een presentatie voor een kleinere groep moet houden kun je variëren met de indeling van de zaal. Misschien past iedereen wel rond een tafel. Je hoeft dan niet statisch op een plek blijven staan, maar je kunt dan wat meer rondlopen. Veel beginnende presentatoren vinden deze opstelling prettiger. Je hebt minder het idee “bekeken ”te worden. Deze manier van presenteren kan je helpen te wennen om in de spotlights te staan. Je kunt hiermee op een iets andere manier jouw vaardigheden op het gebied van presenteren vergroten. Op het moment dat je wel een presentatie voor een grote zaal moet houden, is de stap wat minder groot. Het is een mooie manier om wat meer op je gemak te raken. Wees niet te bang om dit van tevoren aan te geven. Jij moet het doen en jij moet je zoveel mogelijk comfortabel voelen.

Ook kun je eens kritisch kijken naar het onderwerp van jouw presentatie.

Lisanne

Een voorbeeld uit de praktijk is een mevrouw die een presentatie moest geven aan ondernemers over de mogelijkheden van een digitale maakplaats. Zij had hier allerlei machines voor dit proces beschikbaar. Voor haar eerste presentatie heeft zij ervoor gekozen om er een rondleiding van te maken waar ze bij de verschillende machines iets vertelde over de totstandkoming van die digitale maakplaats. Zo kon ze wennen aan het vertellen aan een groep, haar houding, haar mimiek en haar stemgebruik. De volgende stap naar een presentatie voor 50 ondernemers was hierdoor een stuk kleiner. Ze voelde zich door de geleidelijke opbouw zelfverzekerder en ze stond met flair op het podium.

Wees creatief in het bedenken wat voor jou prettig voelt. Uiteindelijk is het natuurlijk de bedoeling dat jij je overal thuis gaat voelen op een podium. Maar zo lang je nog in een leerproces zit is het prima om een vorm te kiezen waar jij je goed bij voelt. Durf zelf de regie te nemen.

Voordat je ergens gaat presenteren, is het goed ook even “kennis te maken “met de zaal. Hoe groot is deze, hoe klinkt deze zaal? En luister dan ook naar je gevoel. Heb je het gevoel dat de indeling niet goed is en dat jij je prettiger voelt als er iets aan verandert? Doe dit dan! Jij moet  je thuis voelen voor de zaal. Maak voor jezelf een stappenplan waarin je voor  jezelf de “tussenstops “ aangeeft op weg naar het grote doel: presenteren op een podium voor een grote zaal. Neem het boemeltje, niet de TGV. Onderweg is er genoeg te beleven en uit te proberen.

Spreken in het openbaar / effectief presenteren

Individuele training kun je volgen op locatie Amersfoort / Hoogeveen of online.

Voor groepen maken wij graag een offerte.

Training spreken in het openbaar

Open inschrijving Amersfoort of Hoogeveen

Vijf keer per jaar verzorgen wij de training spreken in het openbaar / effectief presenteren op basis van open inschrijving in groepsverband.

1-daagse training

Auteur

Dit artikel is geschreven door Gea van der Veen.

Gea van der Veen: presentatietrainer, spreekcoach, verliesexpert


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Webinar over burn-out op vrijdag 12 april aanstaande!

Webinar burn-out

Schrijf je in voor de webinar over burn-out op vrijdag 12 april aanstaand!

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.