Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Presenteren: welke vorm kies je?

Opstelling bij presentatie of toespraak

De opstelling is belangrijk bij jouw presentatie of toespraak. Maar welke vorm kies je? En wist jij dat de opstelling echt een keuze is? Als het gaat over presenteren dan wordt al gauw gedacht aan de klassieke zaalopstelling. Een zaal met stoelen in rijen met een presentator die voor de zaal staat. Jij dus.

Als er een grote opkomst wordt verwacht is dit ook de meest logische keus. Maar als het voor een klein groepje is en je wordt gevraagd een presentatie te houden, dan kun je ook zelf invloed uitoefenen hoe jij de indeling van de zaal wilt hebben. Je moet hier niet te terughoudend in zijn. De inrichting van een zaal kan veel invloed hebben op jouw presentatie.

Traditionele zaalopstelling

Als er wel voor de traditionele vorm wordt gekozen en er is minder publiek als verwacht, dan blijven er veel stoelen leeg. En bescheiden als wij allemaal zijn, gaan we vaak helemaal achterin de zaal zitten. Jij als presentator kijkt dan tegen rijen lege stoelen aan. Begin nooit op deze manier aan je presentatie, maar vraag je publiek naar voren te komen, zodat juist de voorste rijen bezet zijn. De lege stoelen vallen dan veel minder op. Bovendien kun je jouw publiek beter zien en kun je ze beter bij je verhaal betrekken. Je merkt dan sneller dat jouw publiek eventueel afdwaalt.

Training effectief presenteren

Bekijk de training effectief presenteren.

Training effectief presenteren

Training spreken in het openbaar

Bekijk de training spreken in het openbaar.

Training spreken in het openbaar

Training voorzitters vergaderingen

Bekijk onze training doelgericht vergaderen.

Training doelgericht vergaderen

Andere mogelijkheden

Als je een presentatie voor een kleinere groep moet houden kun je variëren met de indeling van de zaal. Misschien past iedereen wel rond een tafel. Je hoeft dan niet statisch op een plek blijven staan, maar je kunt dan wat meer rondlopen. Veel beginnende presentatoren vinden deze opstelling prettiger. Je hebt minder het idee “bekeken ”te worden. Deze manier van presenteren kan je helpen te wennen om in de spotlights te staan. Je kunt hiermee op een iets andere manier jouw vaardigheden op het gebied van presenteren vergroten. Op het moment dat je wel een presentatie voor een grote zaal moet houden, is de stap wat minder groot. Het is een mooie manier om wat meer op je gemak te raken. Wees niet te bang om dit van tevoren aan te geven. Jij moet het doen en jij moet je zoveel mogelijk comfortabel voelen.

Ook kun je eens kritisch kijken naar het onderwerp van jouw presentatie.

Lisanne

Een voorbeeld uit de praktijk is een mevrouw die een presentatie moest geven aan ondernemers over de mogelijkheden van een digitale maakplaats. Zij had hier allerlei machines voor dit proces beschikbaar. Voor haar eerste presentatie heeft zij ervoor gekozen om er een rondleiding van te maken waar ze bij de verschillende machines iets vertelde over de totstandkoming van die digitale maakplaats. Zo kon ze wennen aan het vertellen aan een groep, haar houding, haar mimiek en haar stemgebruik. De volgende stap naar een presentatie voor 50 ondernemers was hierdoor een stuk kleiner. Ze voelde zich door de geleidelijke opbouw zelfverzekerder en ze stond met flair op het podium.

Wees creatief in het bedenken wat voor jou prettig voelt. Uiteindelijk is het natuurlijk de bedoeling dat jij je overal thuis gaat voelen op een podium. Maar zo lang je nog in een leerproces zit is het prima om een vorm te kiezen waar jij je goed bij voelt. Durf zelf de regie te nemen.

Voordat je ergens gaat presenteren, is het goed ook even “kennis te maken “met de zaal. Hoe groot is deze, hoe klinkt deze zaal? En luister dan ook naar je gevoel. Heb je het gevoel dat de indeling niet goed is en dat jij je prettiger voelt als er iets aan verandert? Doe dit dan! Jij moet  je thuis voelen voor de zaal. Maak voor jezelf een stappenplan waarin je voor  jezelf de “tussenstops “ aangeeft op weg naar het grote doel: presenteren op een podium voor een grote zaal. Neem het boemeltje, niet de TGV. Onderweg is er genoeg te beleven en uit te proberen.

Andere leerdoelen

Bekijk andere leerdoelen voor de training presenteren of spreken in het openbaar.

Leerdoelen presenteren of spreken in het openbaar

Gratis webinar

Wil je de gratis webinar volgen over ‘effectief presenteren’?

Inschrijven?

Auteur

Dit artikel is geschreven door Gea van der Veen.

Gea van der Veen: presentatietrainer, spreekcoach, verliesexpert


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Webinar terugkijken: ontdek jouw kwaliteiten en talenten

Wil je de webinar terugkijken over het ontdekken van jouw kwaliteiten en talenten? Onderwerpen:

  • Wat is talent?
  • Wat zijn kernkwaliteiten?
  • Indeling van kwaliteiten
  • Zelfvertrouwen en kwaliteiten
  • Kwaliteiten in de koelkast
  • Jouw kwaliteiten ontdekken

Schrijf je meteen in en na betaling van € 12,50 krijg je meteen toegang.

Webinar kwaliteiten

Meer informatie


 

Zomeraanbieding: persoonlijk ontwikkelpakket

Wil je deze zomer gebruiken als rustmoment om te werken aan jouw persoonlijke ontwikkeling? Dan is dit voor jou een unieke kans.

De actie is verlengd tot 14 augustus 2021 wegens grote belangstelling: 3 e-books over persoonlijke ontwikkeling! Van € 56,85 voor € 39,95.

Zomeraanbieding

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.