Wel kunnen terwijl het niet bij je past
Soms kun je wel iets, terwijl het toch niet bij je past. Dat is een ingewikkeld vraagstuk en reden voor mij om er maar eens woorden aan te geven. Stel je herkent je er in. Dan wordt het tijd om eens een paar stappen te zetten wellicht.
Waarover gaat het?
Stel je hebt een functie. Je kunt de functie ook wanneer je kijkt naar:
- vaardigheden die je hebt ontwikkeld
- opleiding en diploma’s
- kennis
- begripsniveau en intelligentie
- werkervaring
Je zou zeggen: geen reden tot klagen toch? Je kunt je functie gemakkelijk aan en geen probleem. Ik weet dat het niet waar is. Waarom niet? Omdat ik iedere week wel een traject doorloop met iemand die iets doet wat hij/zij wel kan maar wat niet bij hem/haar past.
Doe de test!
Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen, persoonskenmerken en valkuilen.
Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.
Loopbaanonderzoek
Tijdens een loopbaanoriëntatie onderzoeken we met jou:
- Willen: drijfveren, loopbaanankers, behoeften, interesses
- Kunnen: werkervaring, opleiding, achtergrond, vaardigheden
- Zijn: talenten, eigenschappen, kwaliteiten
Niet leuk meer of de uitdaging is weg!
Ik noem eerst een paar voor de hand liggende redenen namelijk:
- Je kunt het wel maar je vindt het niet (meer) leuk. Dat wil zeggen dat je het dus qua interesses wel gehad hebt met deze taken. Jouw interesse ligt ergens anders.
- Een tweede aspect is: je kunt het wel maar je hebt het wel gehad met deze functie of met deze taken. Er zit voor jou geen uitdaging meer in.
Past niet bij jouw zijn!
Wie mij kent weet dat ik graag over willen, kunnen en ZIJN praat. En jazekers: wie je bent is ook wat je kunt en wat je wilt. Maar ik benoem het als apart stuk. Stel je kunt iets goed maar het past niet bij jou. Waaraan moet je dan denken? Hoe kan dat? Ik noem een aantal aspecten:
-
Past niet bij jouw kernkwaliteiten of talent
Qua vaardigheden en opleiding past een functie wel bij je maar jouw talenten en kernkwaliteiten liggen op een heel ander vlak. Voorbeeld? Stel je bent accountant. Je hebt de opleiding goed doorlopen en werkervaring opgedaan. Je komt in een functie waarbij je financiele jaarverslagen moet maken. Op zich kun je dat ook prima. Je bent er voor opgeleid immers. Maar eigenlijk zou je in deze functie heel accuraat, nauwkeurig en precies moeten zijn. Eigenlijk zou je oog moeten hebben voor details. Terwijl je iemand bent van de hoofdlijn, van de grote lijn en van de lange termijn. In onze termen gesproken: ze vragen een aarde-type maar dat en jij niet.
Een ander voorbeeld in dit kader: je hebt op een bepaald gebied veel expertise in huis. Je wilt wel graag voor jezelf beginnen. Toch ontbreken jou de ondernemerskwaliteiten die je ook als ZZP-er nodig hebt. Je merkt dat je daardoor vast loopt. Zolang je opdrachten hebt, gaat het nog. Maar andere aspecten blijken bij jou niet te passen. Vandaar mijn stelling: de één is ondernemer in hart en nieren. De ander is door de fiscus aangemerkt als ondernemer. Zie je het verschil?
-
Past niet bij jouw normen en waarden
Pas moest ik een verkoper trainen op het closen van de deal. Zijn baas vond dat hij te zacht was bij het afsluiten van de deal. Hij moest meer doordrukken. Maar bij nadere analyse had ik een andere conclusie. Het past bij deze verkoper niet om een ander wat ‘door de strot te drukken’. En dat gevoel heeft hij terwijl zijn leidinggevende dat ‘closen van de deal noemt’. Er wordt dus iets van hem gevraagd waar hij niet achter kan staan.
Kunnen en zijn in beeld
Hiernaast zie je het schema
-
Ik kan en het past bij me
Als je het kunt en het past bij je dan is er een functie of zijn er taken waar je voldoening uit haalt. Dat zou je moeten willen! Als het over willen, kunnen en zijn gaat!
-
Ik kan het (nog) niet maar het past wel bij me
Grote kans dat hier jouw latent talent ligt. Het past wel. Je hebt er de kwaliteiten voor en wellicht ligt hier jouw ontwikkelingsgebied. Opleiding, training, cursus gericht op het vermeerderen van kennis en vaardigheden kunnen je helpen om dit stuk te ontwikkelen.
-
Ik kan het wel maar het past niet
Deze had ik hiervoor beschreven:
- je vindt het niet (meer) leuk
- je bent doorgegroeid en je hebt meer kennis en vaardigheid in huis dan de functie vraagt
- je hebt wel de kennis en vaardigheid maar het past niet bij jouw kwaliteiten
- je hebt wel de kennis en kunde maar het gaat tegen jouw normen en waarden in
-
Ik kan het niet en het past niet
De vierde keuze heet: ik kan het niet en het past niet. Nooit aan beginnen dus!
Hoogbegaafd of hoogsensitief
Hoogbegaafden maar ook hoogsensitieve personen lopen sowieso al vaak aan tegen het aspect: wel kunnen maar het past niet bij je. Qua kennis en kunde is alles aanwezig. Maar de ZIJNS-aspecten kloppen niet met wat nodig is in die functie. Loop je daar tegenaan in jouw functioneren? Laat het dan niet voortbestaan maar kom in actie.
Wat kun je eigenlijk?
Wat kun je eigenlijk? Wil je er meer over weten? Lees dan ons artikel over dit onderwerp.
Bekijk de webshop!
Bekijk onze webshop met e-books, webinars en persoonlijkheidstesten.
Auteur
Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.
Je kunt het wel maar het past niet bij je
Velden met een * zijn verplicht.