Echtscheiding en werk
Heeft een echtscheiding invloed op jouw werk of prestaties? Dat kan! Doordat jouw thuissituatie (tijdelijk) onstabiel of onzeker is geworden, kan dit wel degelijk aan je knagen. Reeds eerder schreef ik een artikel maar dan over de echtscheiding als rouwproces. In dit artikel ga ik in op een aantal zaken rond echtscheiding en jouw baan.
- Moet je het op je werk vertellen dat je gescheiden bent?
- Concentratieproblemen door de echtscheiding
- Echtscheiding en ziekteverlof
- Tips voor jouw werksituatie
Moet je het op je werk vertellen?
In de meeste gevallen is het verstandig om open te zijn over je thuissituatie (in dit geval de echtscheiding). Wijziging van burgerlijke staat is een wijziging die administratief van belang is en dus ontkom je er niet aan om er melding van te maken. Uiteraard is er verschil in ‘melding maken van’ of hart en ziel op tafel leggen.
Soms roept het bij leidinggevenden een beeld op van ‘minder presteren’. En natuurlijk kan dat! Doordat je in een echtscheiding zit, kan het zijn dat je minder presteert. Overigens is dat niet altijd terecht want jouw werksituatie kan je ook even afleiden van de problemen thuis. Wanneer je inschat dat de leidinggevende wat huiverig is voor de ontstane situatie dan moet je goed bedenken of je hem/haar op de hoogte wilt stellen en wanneer.
Tip: let op dat jouw leidinggevende niet jouw vriendje of vriendinnetje is. Dus vertellen dat er sprake is van echtscheiding is wat anders dan jouw leidinggevende per dag informeren over wat er speelt en hoe jij je voelt.
Wees open en niet naïef. Over enige tijd moet je weer beoordeeld worden door dezelfde leidinggevende en gaat het een rol spelen op een andere manier.
Concentratieproblemen
Heb je concentratieproblemen? Komt dat omdat je onbalans voelt of omdat je je zorgen maakt over jouw privé situatie? Heb je het gevoel dat je minder goed functioneert? Zijn er financiële situaties waarover jij je druk maakt? Onderschat de situatie niet. Een echtscheiding doet een fiks beroep op jouw mentale vermogens.
Echtscheiding en ziekteverlof
Echtscheiding is geen ziekte. Daarmee zeggen we niets bijzonders! Maar je kunt goed ziek worden van een echtscheiding en het kan ook leiden tot verzuim. Dus: Echtscheiding is geen ziekte maar het kan wel leiden tot verzuim.
-
Impact scheiding kan groot zijn!
De impact van een echtscheiding kan groot zijn. Een echtscheiding is een rouwproces en verlieservaring. Maar er is meer dan verlies van een partner. Zo kunnen er financiële zorgen ontstaan: er moet bijvoorbeeld alimentatie betaald worden. Voor één van beide partners is er verandering in de woonsituatie. Verlies van bezittingen, huis en zekerheden kunnen grote impact op jou hebben.
-
Kan het leiden tot ziekte?
Een echtscheiding kan stress en spanningsklachten. Onzekerheden over de toekomst, over de financiële situatie, spanningen bij het uitregelen en afregelen van de scheiding kan er voor zorgen dat je klachten krijgt. Mentale klachten maar op termijn wellicht ook fysieke klachten.
-
Is er reden tot verzuim?
Een goede vraag is of deze klachten of deze situatie reden is tot verzuim. Ziekteverlof wordt immers toegekend op het moment dat er sprake is van ziekte. En zoals ik reeds eerder benoemde: echtscheiding is geen ziekte maar je kunt er wel ziek van worden.
-
Moet er ziekteverlof toegekend worden?
Er bestaat geen handboekboek voor echtscheidingen. Iedere situatie is verschillend. Overleg met de leidinggevende is dus een voorwaarde. Cruciale vraag: zijn er arbeidsmogelijkheden voor jou? Daarover een paar zaken:
- de vraag is of het een oplossing is wanneer je weken thuis zit (wordt het daar beter van of verergert dat de toestand?)
- kan er tijdelijk een aanpassing worden gedaan op werktijden, taken oftewel: kun je tijdelijk ander werk doen?
- zijn er interventies nodig zoals coaching bij rouw, omgaan met veranderingen?
Tips voor jouw werksituatie
We hebben enkele tips voor jouw werksituatie wanneer je te maken hebt met echtscheiding:
- realiseer je dat je met de werkgever in eerste instantie een zakelijke relatie hebt. uiteraard is het goed dat jouw leidinggevende op de hoogte is van jouw privé-situatie maar indien je emotionele steun en begrip nodig hebt, kun je dit beter niet bij jouw werkgever zoeken. emotionele afhankelijkheidsrelaties kunnen ervoor zorgen dat je te kwetsbaar wordt wat zich later tegen je keert. zoek in dat geval professionele hulp.
- probeer zo snel mogelijk te komen tot goede afspraken met de werkgever. heb je tijd nodig om zaken af te handelen? wees daar duidelijk over. maak afspraken over wanneer je aanwezig of afwezig bent. handel de zaken voortvarend af indien mogelijk.
- heb je meer tijd nodig om de zaken te herordenen in jouw leven? kom met een voorstel. probeer jouw leven zo snel mogelijk weer in balans te krijgen.
Life coaching
Wil je werken aan jouw persoonlijke ontwikkeling? Loop je aan tegen bepaalde situaties in jouw leven waar je hulp bij nodig hebt?
Aarzel niet langer maar neem contact met ons op! Graag zetten wij met jou de mogelijkheden op de rij!
Relatieproblemen
Dit artikel is geschreven in de serie over relatieproblemen. Meer artikelen lezen?
Auteur
Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.